CU DREAPTA-N STÂNGA: Politică trandafirie hrănită de feţe palide

67

Cu larga participare a noilor liberali, anul electoral 2016 ar putea însemna revenirea social-democraţilor în fruntea bucatelor politice hunedorene

Pentru judeţul Hunedoara, anul electoral 2016 se anunţă furtunos, cu o droaie de surprize şi pentru electorat, şi pentru analiştii politici, în condiţiile în care 2015 se dovedeşte, iată, anul în care toate par să meargă pe dos în organizaţiile politice. Probabil surpriza cea mai mare va fi revenirea social-democraţilor în fruntea bucatelor politice hunedorene, de data aceasta cu sprijinul hilar şi sinucigaş al principalului actor de dreapta, noul PNL rezultat din sudura cam în silă între liberali şi democrat-liberali.

Unde nu-i cap, tremură picioarele

În ciuda acestei previziuni de analist, social-democraţii hunedoreni nu par să fie interesaţi să participe şi ei la consolidarea unei argumentaţii electorale solide, de folosit în viitoarele campanii electorale. Deja a trecut cam multă vreme din actualul mandat politic în care PSD Hunedoara a vegetat, fiind rar implicată în acţiuni demne de imagine, comunicând destul de subţire cu electoratul şi susţinând vehement mai degrabă proiecte ratate – cum ar fi perierea conducerii şi măsluirea stângace a viitorului Complexului Energetic Hunedoara, de exemplu, sau sprijinirea vocală a unor decizii guvernamentale uşor de desfiinţat, cu suport necondiţionat faţă de Victor Ponta, până şi în momentele de penibilă cădere vertiginoasă chiar şi în interiorul propriului partid.
Pe de altă parte, conducerea organizaţiei judeţene Hunedoara a PSD, cu deputatul Laurenţiu Nistor, un preşedinte de organizaţie ce pare din ce în ce mai îndrăgostit de viaţa şi metehnele de pe malul Dâmboviţei, este pusă în stare de incertitudine chiar din interior, viitoarele alegeri interne fiind cele care, cel mai probabil, vor schimba trupa de înaintare, principalul pretendent cu şanse la titlu fiind Florin Cazacu, primarul Bradului.
În ceea ce priveşte relaţia cu partenerii din UNPR, aceasta este cel mult de complezenţă în judeţ, în fapt întocmai cu cea de la nivel central. Asta pentru că UNPR îşi pregăteşte de multă vreme o strategie de desprindere de imaginea roasă bine în coate şi genunchi a unui PSD care, prin guvernarea Ponta, şi-a cam dat foc la valiză. Senatorul Haralambie Vochiţoiu, cel care păstoreşte UNPR-ul hunedorean, a delimitat extrem de clar graniţele de interes şi imagine între pseudo-partenerii politici despre care vorbim, iar alegerile din 2016, cel mai probabil, vor fi abordate de pe platforme şi cu argumente radical diferite.

Dacă nu dorm, iau decizii anapoda

În zona presupusă de dreapta, amalgamul nou-liberal pare să vieţuiască într-un salon de reanimare, cu doi pacienţi la acelaşi tub aproape gol de oxigen. Ceea ce ar fi trebuit să fie o nouă forţă politică de dreapta, contra-pondere la talgerul încărcat al stângii din jurul social-democraţiei, a devenit doar un amestec eterogen, unde supravieţuiesc tot atâtea bordeie şi obiceiuri, pe cât de mulţi şi încărcaţi cu veleitarism sunt liderii.
La nivel naţional, din amestecul acesta deloc natural, nimic bun nu pare să iasă. Cea mai clară dovadă este promovarea – fără niciun argument logic de forţă, încredere sau imagine – Alinei Gorghiu în fruntea noului Cerber liberal care se dă paznic la dreapta românească. În condiţiile în care s-a făcut această promovare de circumstanţă, imaginea creată a fost aceea a unui nou partid, plin de lideri, dar lipsit de măcar un lider autentic. Cât de păguboasă a fost activitatea organizaţională a noului PNL şi cât de prost au fost primite deciziile năucitoare de la centru de organizaţiile din teritoriu se va vedea cel mai bine din această toamnă, când va deveni transparentă o serie periculoasă de reorientări politice din zona liberală.

Aripioara frântă

La nivelul judeţului Hunedoara, noul PNL funcţionează deloc. Şocul dispariţiei din fruntea organizaţiei judeţene a PNL a fostului lider autoritar Mircea Ioan Moloţ pare să-i fi bulversat de tot pe liberalii hunedoreni. Iată, a trecut deja jumătate de an şi liberalii nu par să-şi revină, ţinând în viaţă un PNL Hunedoara labil, firav, uşor dezarticulat de obligativitatea de a convieţui cu un PDL pe formatul Dorin Gligor, adică şi mai labil şi firav de-a binelea.
Criza locală din judeţul Hunedoara nu este neapărat strategică sau exclusiv organizaţională, ci este o ditamai criză de „structură de personal”, o criză menţinută de lipsa sau nepromovarea de lideri coerenţi.
Aşezarea lui Bogdan Ţîmpău în fruntea liberalilor hunedoreni nu are nimic dintr-o decizie salvatoare, fiind doar o demonstraţie – ca şi în cazul Alinei Gorghiu – de neputinţă. Este evident chiar şi pentru cei care nu sunt apropiaţi mediului politic hunedorean, că actualul şef al PNL Hunedoara (aripioara liberală din noua construcţie) nu are notorietatea şi charisma necesare, nu are o imagine publică extinsă şi, din nefericire, nici susţinerea serioasă a organizaţiilor şi liderilor locali. Părerea noastră este că, în criza generată de dispariţia din scenă a lui Moloţ, cei mai mulţi dintre posibilii lideri de impact s-au ferit să preia frâiele. Dacă nu a fost aşa, atunci este şi mai grav, pentru că ar fi o demonstraţie că PNL nu are lideri de pus în fruntea organizaţiei sau există un grup de „aleşi”.
Oricum, două campanii electorale – locală şi generală – cu un PNL având în frunte perechea Bogdan Ţîmpău – Dorin Gligor, ni se arată cu şanse reduse de reuşită, mai ales în condiţiile în care, datorită slăbiciunii organizaţiilor noului PNL hunedorean, mai mulţi liberali dau sau vor da bir cu fugiţii.

Poveste cu final neaşteptat

Interesant este că, probabil pentru a menţine tradiţia hunedoreană intactă, nici liberalii (vechi sau noi), nici social-democraţii hunedoreni nu par îngrijoraţi de situaţia în care se află organizaţiile lor, de crizele de autoritate şi structurale, de perspectiva apropiatului an electoral. Şi într-o tabără şi în cealaltă toată lumea aşteaptă campania, folosind logica de fier forjat a îngrăşării porcului în ajun – o logică ce nu a dat randament niciodată, transformând alegerile din judeţul Hunedoara mai degrabă într-o loterie bleagă, decât în competiţie politică.
Oricum, din blegeala comună celor două tabere, cel mai mult de pierdut vor avea liberalii, pentru că terenul electoral al judeţului Hunedoara a favorizat stânga politică mai mereu şi nu credem că îşi va schimba obiceiurile peste noapte. Vom trăi şi vom vedea.

Comentarii FB

comentarii
One thought on “CU DREAPTA-N STÂNGA: Politică trandafirie hrănită de feţe palide

  1. relu

    O , s-a trezit din mahmureala si domnul Volodia Macovei ,ce-l care acum tot blameaza PSD-ul si pe presedintele acestuia , care pana nu cu mult timp in urma era alaturi de PSD , dar si atunci cand participa la actiuni intreprise de PSD era tot timpul intr-o stare euforica caci articolele lui se c-am abateau de la eveniment. Dar nu-i de mirare ca scria articole si despre evenimentele la cae nu participa. Am constatat cu stupoare ca presa amplifica foarte mult fenomenul de coruptie si corupti ,dar acum constat ca presa este coruptibila si are cei mai multi corupti , marea majoritate a jurnalistilor de la orice nivel sunt corupti , scriu articole in favoarea sau defavoarea unor personae daca primesc bani (mita) . Este rusinos din partea acestor caractere de oameni care se cred ca fac parte din una din puterile statului. Acum DNA cerceteaza oamenii politici , cred ca in urmatoarea etapa vor trece la anchetarea jurnalistilor pentru fapte de coruptie.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *