CONSILIUL JUDEŢEAN HUNEDOARA O IA DE LA CAPĂT. Gunoaiele judeţului, la a treia strigare, precum cocoşii lui Petru

Consiliul Judeţean Hunedoara scoate pentru a treia oară la licitaţie atribuirea serviciilor de salubrizare, de această dată pentru gunoierii care vor executa colectare selectivă şi transport în cele patru zone ale judeţului, respectiv: Brad, Haţeg, Centru şi Valea Jiului. Administraţia judeţeană a mai scos de două ori la mezat activitatea de salubrizare la deponeul din Bârcea Mare, însă licitaţiile au eşuat. Poate a treia „strigare“ va fi cu folos precum i-a fost lui Petru a treia cântare a cocoşilor…

 

Decizia a fost luată la şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Hunedoara din 27 ianuarie 2017. Vicepreşedintele Daniel Andronache a fost mandatat, în numele şi pentru U.A.T. Judeţul Hunedoara, să aprobe şi să voteze în Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţul Hunedoara” documentaţiile pentru licitaţia publică deschisă ce urmează să fie urcate pe SEAP.

 

Licitaţii pentru gunoierii zonali

 

Prin hotărârea adoptată, Consiliul Judeţean Hunedoara îşi propune să atribuie contractele de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare pentru activităţile de colectare separată şi transport al deşeurilor. Activitatea a fost împărţită în patru zone de salubrizare. Gunoierii din Zona Brad vor colecta deşeurile separat şi vor administra o staţie de sortare şi una de transfer, înainte de a duce „marfa” la deponeul ecologic de la Bârcea Mare. Zona Haţeg va avea doar o staţie de transfer, în timp ce firma care se va ocupa de Valea Jiului va trebui să administreze staţia de transfer din Petroşani, precum staţiilor de sortare din Vulcan şi Petroşani. Gunoierii din Zona Centrală a judeţului au cea mai uşoară misiune, fiind angajaţi doar pentru colectare separată şi transport la deponeul din Bârcea. „Licitaţia va fi organizată de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), însă doar după ce toate primăriile partenere vor adopta o hotărâre precum cea a Consiliului Judeţean”, a explicat Daniel Andronache.

 

Două licitaţii ratate

 

Licitaţia pentru atribuirea serviciului de administrare a deponeului ecologic, denumit în acte Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) de la Bârcea Mare, s-a poticnit de două ori. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a fost sesizat în legătură cu nelegalitatea unor aspecte din caietul de sarcini, cel nou şi refăcut în octombrie 2016. Principala hibă ţine de tarifele considerate aberante şi nelegale. Din cauza lor, licitaţia a fost anulată în luna septembrie, iar în octombrie maşina de vot a consilierilor PSD a aprobat o nouă documentaţie. Din păcate, şi de această dată, tarifele au fost principala pricina poticnelii.

 

Varianta gunoierului de stat

 

Colectarea selectivă este un pas înainte în tentativa administraţiei judeţene de a ieşi din criza gunoaielor. „Am cerut clarificări la Ministerul Fondurilor Europene pentru a afla în ce condiţii putem atribui gestionarea activităţii deponeului unui operator cu capital de stat. În cazul în care va fi posibilă această soluţie, este necesar să avem asigurate şi cele patru servicii zonale de salubrizare”, spune vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Daniel Andronache. Deponeul de la Bârcea Mare ar pute fi preluat de una din firmele patronate de primării precum Orăştie, Haţeg sau Vulcan.

 

Un proiect de 60 milioane de euro

 

Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor Hunedoara este un proiect finanţat din fonduri europene, în valoare de 60 de milioane de euro. Încă de la început, proiectul s-a urnit greu. Intriga politică (întreţinută de PSD la Petrila) a făcut ca Valea Jiului să rămână fără deponeu ecologic şi în loc de două „uzine” de preluare şi tratare a deşeurilor judeţul a rămas doar CMID-ul de la Bârcea Mare. Deşi lucrările sunt finalizate încă din 2015, CMID Bârcea Mare este inoperant din cauza licitaţiilor eşuate. Vineri, 12 ianuarie 2016, deponeul a intrat în dezbatere publică şi a abţinut autorizaţia de mediu. Mai lipseşte doar firma care să administreze deponeul. Pentru că au fost închise cele nouă gropi de gunoi neconforme, administraţia judeţeană a găsit o soluţie de avarie prin amenajarea a două platforme temporare în care să se adune gunoiul de la populaţie. Din păcate şi aceste platforme încep să dea pe dinafară, iar atribuirea serviciilor de salubritate e departe de finalizare.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Câte cadre medicale au fost diagnosticate cu coronavirus         O femeie cu afecțiuni grave, al 11-lea hunedorean pe lista decedaților diagnosticați cu coronavirus         Coronavirus. Vești bune la Spitalul municipal Hunedoara, după testarea cadrelor medicale         Coronavirus: Situația la zi în județul Hunedoara         Spitalul Județean de Urgență din Deva a cumpărat sute de saci pentru cadavre         Misiunile desfăşurate de jandarmii hunedoreni în contextul pandemiei cu coronavirus         Apel către firmele din județ care pot produce echipamente medicale sau biocide         Castelul Corvinilor rămâne închis publicului. Evenimentele din aprilie și mai, anulate         Încă un deces al unui pacient cu boli grave, dar și cu coronavirus, în județul Hunedoara         Contracte de 30 de milioane de lei semnate cu ADR Vest pentru Deva și Hunedoara         Restricții de circuație pe podul de la Șoimuș (DN 76)         Activitățile muzeelor din județul Hunedoara rămân suspendate         Peste 3.000 de oameni sunt în izolare în județul Hunedoara         Amenzi în valoare de 330.000 de lei date de Garda de Mediu în județul Hunedoara         Cadrele medicale vor putea fi cazate la Secția de Recuperare de la Baia Sărată – Deva         100 de cazuri de coronavirus înregistrate până acum în județul Hunedoara         Din 10 aprilie, la Spitalul din Deva vor putea fi realizate testări COVID 19         O companie din Haţeg a donat 10.000 de măşti mai multor spitale şi instituţii publice         Un strop de speranță la Spitalul Județean de Urgență Deva         Numărul cazurilor de coronavirus în România se apropie de 2.500