Consiliul Judeţean Hunedoara caută un partener privat pentru Aeroportul de la Săuleşti

După ce problema terenului a fost rezolvată, printr-o serie de întâlniri dintre oficialii Consiliului Judeţean Hunedoara şi responsabilii Aeroclubului Român, a mai rămas de rezolvat doar finanţarea proiectului de realizare a unui aeroport la Săuleşti. Pentru că investiţia implică cheltuieli mari, reprezentanţii CJH vor să încheie un parteneriat public – privat.

saulestiVicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Tiberiu Balint, spune că se poartă discuţii cu mai mulţi potenţiali investitori pentru implementarea proiectului printr-un parteneriat public – privat, dar la această oră nu există vreo scrisoare de intenţie din partea vreunuia dintre ei. „Este o problemă delicată. Este vorba despre sume mari de bani şi de un calcul economic. Proiectul a  fost dat peste cap şi de criza economică. Noi vrem să facem acest aeroport, însă trebuie să găsim un investitor. Vrem să-l facem într-un parteneriat  public – privat. Eu aşa cred că trebuie administrat un aeroport, nu de către autorităţile administraţiei publice locale, ci de către investitori privaţi, care să urmărească să funcţioneze în condiţii de rentabilitate economică. (…)Avem mai multe variante de parteneriate sau mai multe piste pe care mergem. Există discuţii cu mai mulţi investitori, însă o scrisoare de intenţie din partae lor încă nu avem”, a precizat Tiberiu Balint. El spune, însă, că, din fericire, s-a rezolvat problema terenului pe care ar urma să fie construit aeroportul de la Săuleşti, asta în urma întâlnirilor pe care oficialii CJ Hunedoara le-au avut cu reprezentanţii  Aeroclublui Român, de care aparţine ternul în cauză: „Deşi ministrul Berceanu ne-a luat o parte din teren, acum avem din nou acel teren, printr-un protocol cu Aeroclubul României”.

O poveste veche de 8 ani

În anul 2005, prin hotărâre de Guvern, Executivul a aprobat trecerea a 30 de hectare de teren din domeniul public al statului şi administrarea Aeroclubului României în domeniul public al judeţului Hunedoara şi administrarea Consiliului Judeţean. La Săuleşti se intenţiona construirea unui aeroport civil, ale căror costuri ar fi suportate de firma care câştiga licitaţia, conform înţelegerii de la vremea respectivă. Terenul a  fost întabulat, dar pentru realizarea investiţiei mai era nevoie de o bucată de teren,  însă ministrul Transporturilor de la vremea respectivă, Radu Berceanu a înştiinţat oficialii CJ Hunedoara nu numai că nu le mai atribuie restul de teren aferent aerodromului, dar, mai mult, vrea terenul înapoi. Lucrările de construcţie a aeroportului de la Săuleşti ar fi trebuit să demareze în 2009, după ce Consiliul Judeţean Hunedoara a semnat un parteneriat cu o companie italiană, care asigura şi fondurile necesare amenajării aeroportului, în timp ce autorităţile judeţene se obligau să pună la dispoziţia constructorilor terenul necesar. La finele anului 2007, autorităţile judeţene din Hunedoara au semnat un protocol de înfrăţire cu Regiunea Sardinia, din Italia, iar atunci au avut loc şi primele discuţii referitoare la încheierea unui parteneriat în vederea amenajării acestui aeroport.  De precizat că, în timp ce oficialii guvernamentali puneau beţe în roate autorităţilor judeţene, CJ Hunedoara a avut chiar cheltuieli. A fost elaborat şi studiul de fezabilitate pentru această investiţie, comandat de CJ Hunedoara şi realizat de un grup de firme din Italia, care a costat peste 100.000 de euro. Costurile lucrării erau estimate la 15 milioane de euro, şi, conform studiului de fezabilitate, traficul de pasageri pe aeroport ar depăşi 100.000 de persoane anual doar în primii cinci ani de funcţionare, dar se preconizează că după încă cinci ani ar putea depăşi 500.000 de persoane.

Comentarii FB

comentarii
2 Răspunsuri la “Consiliul Judeţean Hunedoara caută un partener privat pentru Aeroportul de la Săuleşti

 1. gicacontra

  Mai trebuie cumva tocati ceva euroi pentru “actualizarea” studiilor de fezabilitate aeriano-fantamasgorice de tipul 1€ x nr. pasageri dorit a reiesi din studiu?
  Reveniti cu picioarele pe pamant! Cu capul, puteti ramane printre nori …la corvinia!

  Răspuns
 2. deva

  E foarte buna ideea, ramane sa fie si construit aeroportul. Nu de vorbe avem nevoie ci de fapte!Pentru judetul Hd ar fii f. bun!felicitari ptr hartii si rusine ca aeroportul nu e gata , acum dupa aproape 24 ani de la lovitura de stat !

  Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Teodora Larisa Petruț şi prospețimea poeziei         Lucian Heiuş le cere demisia. Trei politruci PSD cu funcţii publice ar trebui să plece din posturi         Marius Surgent, deputat ALDE: În turul doi al alegerilor prezidențiale voi vota candidatul dreptei         Cursa infernală a unui autocar pe DN 7. Pasagerii au trecut prin momente de spaimă         Accident grav pe DN 66 Călan – Haţeg, produs de un tânăr băut         Scene înfiorătoare în timpul unui spectacol de circ în Hunedoara         Hunedorean acuzat că a jefuit un cabinet medical din spital         Carmen Hărău : „Este greu dar foarte onorant să lupți acum pe frontul anti-PSD!”         11 ani de la tragedia din Mina Petrila         Accident rutier pe șoseaua Hunedoara – Deva         Tânăr acuzat de înșelăciune         Hoți prinși în urma unei razii         Clădirea Primăriei Hunedoara intră în renovare         CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?         LIBERALII STRÂNG RÂNDURILE. Primarul Devei face lobby pentru Termocentrala Mintia         Palatul Administrativ va fi scos din bălării         LA ÎNTRECERE CU TELESCAUNUL DIN PARÂNG. Provocare pentru cei mai buni alergători montani din România         SPECTACOL. „4 (for) stand up”, super-show de comedie la Deva         Drumul spre Poiana Pelegii, din Retezat, a fost blocat         Razii ale polițiștilor de la Transporturi Feroviare: doi hoți de pe calea ferată au fost prinși