Consiliul Judeţean Hunedoara – 10 ani în 10 zile (V)

Simeria, zonă importantă a judeţului

Serialul nostru de prezentare a investiţiilor realizate de CJ a ajuns la cea de-a cincea bornă, iar pentru astăzi vă propunem oraşul Simeria şi câteva comuna învecinate

Prin poziţionarea sa geografică, oraşul hunedorean Simeria este un important punct de legătură nu doar între localităţi şi zone importante ale judeţului nostru, ci şi între diferite regiuni ale ţării. În mod firesc, Consiliul Judeţean Hunedoara, condus, din 2004, de către Mircea Ioan Moloţ, membru al PNL, a acordat o atenţie deosebită acestei aşezări urbane.

Sume consistente pentru infrastructură

Investiţiile făcute în zonă, în ultimii 10 ani, de către Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara şi instituţiile pe care le are în subordine sunt de o mare valoare, având importanţă nu doar pentru oraşul propriu zis, ci şi pentru comunele învecinate. „Simeria este un oraş extrem de tranzitat, aşa că am considerat că este important să alocăm bani pentru modernizarea şi întreţinerea infrastructurii acestei localităţi. Pentru acest capitol am alocat, în ultimii 10 ani, peste 3 milioane de lei”, a declarat Mircea Ioan Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. Pe lângă suma de mai sus, pentru menţinerea în bună stare a drumurilor care străbat comunele din jurul oraşului Simeria şi satele aparţinătoare acestuia, CJ a mai alocat încă aproape 3 milioane de lei. Astfel, au beneficiat de finanţări drumuri care străbat localităţile Folt, Bobâlna, Rapoltu Mare, Uroi, Chimidia, Hărău, Bârsău, Săuleşti, Sântandrei, Şoimuş, Bălata, Certeju de Sus şi Săcărâmb. De asemenea, pentru lucrări în reţeaua de infrastructură, cu trimitere strictă la drumuri şi instalaţii de apă şi canalizare, Consiliul Judeţean a alocat o altă sumă consistentă, respectiv de 370.000 de lei. Legat de apă şi canalizare trebuie subliniat faptul că oraşul Simeria este unul dintre cele care a beneficiat de cele mai mari finanţări în acest domeniu. Astfel, CJ Hunedoara, prin operatorul autorizat APAPROD din subordinea sa, a executat lucrări în valoare de 27.785.400 de lei pentru modernizarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare din Simeria şi satele aparţinătoare. La această sumă mai trebuie adăugată şi o finanţare de peste 7 milioane de lei, care este acordată lucrărilor similare care se află în desfăşurare în această perioadă. Un simplu calcul matematic ne arată că investiţiile făcute, până acum, de Consiliul Judeţean Hunedoara, în reţelele de apă şi canalizare, din oraşul Simeria, se cifrează la aproape 35 de milioane de lei. Dar, din 2004 încoace, lucrări în acest domeniu s-au executat sau sunt în derulare şi în comunele învecinate de Simeria. „În perioada 2010-2011 s-au construit sistemele de bază, care înseamnă reţele de apă, reţele de canalizare stradale, puţuri forate, de unde se extrage apa, captări de pe dealuri din două sate, de unde, de asemenea, se extrage apa, rezervoare, staţia de epurare şi cele de pompare. Avem două rezervoare în Hărău, care alimentează şi Chimindia, şi câte unul în Banpotoc şi Bârsău. Urmează ca, în curând, să predăm întreaga reţea către operatorul autorizat APAPROD”, a spus primarul comunei Hărău, Ioan Dorin Jibetean. În plus, din acest an, pe Programul Operaţional Sectorial de Mediu, CJ va mai aloca, pentru reţele de apă şi canalizare, pentru Simeria şi comunele învecinate, încă aproape 15 milioane de euro, din care circa 9 milioane sunt destinate doar oraşului.

Centru regional de afaceri

Pe lângă aceste finanţări se adaugă şi altele, care au fost făcute în ultimii 10 ani de Consiliul Judeţean. Iar una dintre cele mai autorizate persoane să vorbească despre acest subiect este Petru Radu Păun Jura, fost primar, timp de mai multe mandate, al oraşului Simeria. „Am avut o colaborare excelentă cu Consiliul Judeţean, în perioada în care am fost primar. O bună parte a anilor pe care i-am petrecut în fruntea Primăriei oraşului Simeria s-a suprapus cu cea în care Mircea Ioan Moloţ, ca şi în prezent, era preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. Cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al preşedintelui Moloţ am reuşit să facem câteva lucruri extrem de utile pentru comunitate. Bunăoară, de la CJ am primit un foarte mare ajutor pentru introducerea gazului metan în satele aparţinătoare. Tot pe această linie a bunei colaborări vreau să mai punctez asupra unui aspect, cel legat de Casa de Cultură. Respectiva construcţie nu mai avea şanse reale să ajungă ceea ce era propusă iniţial. Buna colaborare dintre noi a dus la începerea lucrărilor de transformare a acesteia într-un centru regional de afaceri. Acest centru nu doar că va da un aspect mai plăcut oraşului, dar, cu siguranţă, va aduce multe beneficii pentru Simeria şi locuitorii săi”, a declarat Petru Radu Păun Jura, fostul primar al oraşului Simeria. Pentru realizarea acestui centru de afaceri, CJ Hunedoara a alocat, în ultimii 10 ani, suma de 21.441.500 de lei, din care peste 6 milioane numai în acest an.

Soluţie pentru deponeu

Tot în acest an, Consiliul Judeţean a alocat o altă sumă importantă oraşului Simeria, cea de 2.039.400 de lei, destinată închiderii gropii de gunoi neconforme. În plus, cu tact din partea preşedintelui Mircea Ioan Moloţ, a fost rezolvată şi delicata problemă a amplasării noului deponeu ecologic al judeţului, pe un teren viran care, scriptic, aparţine comunei Băcia, fiind situat într-o zonă depărtată de locuinţele oamenilor. „Personal, atât eu, cât şi Emil Rîşteiu, primarul din Simeria (fost primar al Băciei, n.r.) am avut trei întâlniri cu preşedintele Moloţ. Iniţial ne-am opus ideii, ştiind că amplasarea deponeului pe raza comunei noastre va genera cel puţin o interpretare greşită a amplasării acestuia. În final, am acceptat construirea acestui deponeu, având în vedere câteva considerente. În primul rând, terenul pe care se construieşte este al CJ. Apoi, cei circa 30 de milioane de euro alocaţi pentru acest sistem de management al deşeurilor se transformă într-o investiţie benefică pentru comunitatea din Băcia, prin impozitele care vor veni la noi, prin gratuitatea, pentru populaţie, a colectării deşeurilor, dar şi la consumul de apă, prin scutirea primăriei de plata cofinanţării şi aşa mai departe”, a precizat Nicolae Panţa, primarul comunei Băcia.

Primărie modernizată cu fonduri de la CJ

În Simeria, însă, s-au mai făcut, de către CJ, la propunerea preşedintelui instituţiei, Mircea Ioan Moloţ, aşa cum prevede legea, şi alte investiţii, una dintre acestea fiind şi renovarea sediului primăriei, pentru care s-a alocat suma de 1 milion de lei. „Bineînţeles că am mai sprijinit şi alte domenii de activitate. Atât timp cât legea ne-a permis, am finanţat unităţile şcolare. De asemenea, am alocat sume şi pentru sport, iar aici nu fac referire doar la oraşul Simeria, ci şi pentru comunele din zonă”, a spus Mircea Ioan Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. Per total, pentru cluburi sportive din zonă s-au alocat 48.000 de lei, dar cea mai mare contribuţie a Consiliului Judeţean Hunedoara în acest domeniu a fost alta. Astfel, CJ Hunedoara a contribuit, cu suma de 500.000 de lei, la întreţinerea sălii de sport din oraşul Simeria. În ce priveşte unităţile de învăţământ, CJ a alocat 890.000 de lei pentru unităţi de învăţământ din Simeria. Din acest capitol al părţii sociale a vieţii cotidiene, nu puteau lipsi bisericile, instituţiile în care, în aceaste perioade de criză financiară, oamenii au cea mai mare încredere. Conform legii de funcţionare şi organizare a Consiliilor Judeţene, aceste instituţii au obligaţia de a finanţa cultele religioase. Respectând prevederile legale, la propunerea preşedintelui Mircea Ioan Moloţ, Consiliul Judeţean Hunedoara a acordat sprijin financiar lăcaşelor de cult din zona Simeria, indiferent că acestea sunt de rit ortodox, greco-catolic, romano-catolic, reformat, penticostal sau baptist, acest sprijin însumând o valoare de 441.000 de lei. Pentru începutul săptămânii viitoare vă propunem să ne însoţiţi, alături de investiţiile Consiliului Judeţean în perioada 2004-2014, într-o zonă deloc îndepărtată de cea prezentată acum, fiind vorba despre municipiul Orăştie şi oraşul Geoagiu, precum şi de comune învecinate cu aceste două localităţi urbane hunedorene.

 

411.000 de lei a alocat CJ Hunedoara pentru lăcaşele de cult din Simeria şi comune învecinate
Biserici care au primit sprijin financiar

Oraşul Simeria
Parohia Ortodoxă Şaguna
Parohia Ortodoxă Biscaria
Parohia Ortodoxă Simeria
Parohia Ortodoxă Sântandrei
Parohia Ortodoxă Bârcea Mare
Parohia Ortodoxă Uroi
Parohia Ortodoxă Simeria Veche
Parohia Ortodoxă Săuleşti
Parohia Greco Catolică Simeria
Biserica Penticostală Simeria
Biserica Baptistă Simeria

Comuna Băcia
Parohia Ortodoxă Băcia
Parohia Ortodoxă Totia
Parohia Reformată Băcia

Comuna Hărău
Parohia Ortodoxă Hărău

Comuna Certeju de Sus
Parohia Ortodoxă Certeju de Sus
Parohia Ortodoxă Săcărâmb
Parohia Ortodoxă Vărmaga
Parohia Ortodoxă Hondol
Parohia Romano Catolică Săcărâmb

Comuna Şoimuş
Parohia Ortodoxă Chişcădaga
Parohia Ortodoxă Boholt
Parohia Ortodoxă Şoimuş
Parohia Ortodoxă Fornădia

34.802.993 de lei este contribuţia financiară a CJ Hunedoara pentru reţele de apă şi canalizare în oraşul Simeria:
Străzi pe care execută lucrări
Câmpului
N. Socaciu
Romanilor
CD Gherea
Fabricii
IL Caragiale
P-ţa Unirii
Libertăţii
Liliacului
Horea
T. Vladimirescu
A. Mureşanu
G. Coşbuc

14.909.137 de euro alocă CJ pentru extinderea reţelelor de canalizare
Localităţi beneficiare:
Simeria
Uroi
Cărpiniş
Simeria Veche
Săuleşti
Bârcea Mare
Băcia
Tâmpa
Totia
Petreni
Certeju de Sus
Vărmaga
Nojag
Şoimuş
Căinelu de Jos
Fornădie

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Centrul Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență împlinește 6 ani de la primul apel. Bilanțul instituției         Focar de pestă porcină africană. Mai mulți mistreți au fost găsiți morți         Greva muncitorilor de la SEWS R Deva a încetat. Oamenii au obținut o victorie uriașă         Medicii și conducerea spitalului din Deva se contrazic pe meniul bolnavilor: „Este o situație extrem de gravă”         Șofer inconștient, manevră criminală pe DN 7. Scena șocantă înregistrată de o cameră de bord         BIROCRAŢIA, ETERNA BOALĂ A SPITALELOR. Prefectul judeţului Hunedoara intervine în criza tomografului de la Deva         DESCOPERIRE. În “patria” Dinozaurilor Pitici. Ciorile erau exagerat de mari         Angajații SEWS-R Deva au intrat în grevă, fabrica e în fierbere. Conducerea companiei încearcă să oprească protestul         Arestări în cazul prostituatei de lux din Deva snopită în bătaie după ce a refuzat un italian         Tânără prostituată snopită în bătaie într-un apartament din Deva, la comanda unui italian         Ce suprafață de pădure va fi regenerată în 2020, în Hunedoara         Activitatea Poliției Locale în ultimul trimestru din 2019         Eminescu cel veșnic         Fraude pentru obținerea de fonduri UE prin APIA Hunedoara         ANI a găsit-o în incompatibilitate pe Delia Bada, fosta șefă a spitalului din Deva         PIAȚA MUNCII. Rata șomajului din județ a crescut         ÎN AJUTORUL OAMENILOR. Şase ani de funcţionare a CJMSU Hunedoara fără nicio secundă e întrerupere         Castelul Corvinilor a adus venituri de 1,6 milioane de euro         Situația regretabilă remarcată de un istoric, despre salariile polițiștilor locali: „Mi-au trebuit 40 de ani de cercetări şi publicaţii ştiinţifice ca să le ating pragul salarial”         2020, AN ELECTORAL. Ruinele Devei în vizorul Primăriei