CONSILIUL JUDEȚEAN HUNEDOARA – 10 ani în 10 zile (III)

Ţara Haţegului, adusă mai aproape de Europa

Revenim, așa cum am promis, cu serialul nostru privind investițiile realizate în ultimii zece ani de Consiliul Județean în localitățile hunedorene. Pentru astăzi vă propunem orașul Hațeg și comunele învecinate cu acesta

[wzslider autoplay=”true” info=”true” lightbox=”true”]

Țara Hațegului, cu toate localitățile sale componente, este una din acele zone în care simbioza fericită dintre monumentele istorice şi cele naturale i-au conferit o notorietate nu doar în județul Hunedoara, ci din întreaga Românie. Așa cum îi spune și numele, capitala acestui străvechi ținut, plin de numeroase monumente istorice și naturale, este orașul Hațeg. În mod firesc, Consiliul Județean Hunedoara, la propunerea președintelui Mircea Ioan Moloț, a avut grijă ca prin investiţiile făcute în 10 ani de mandat să pună şi mai mult în valoare oferta acestei „ţări” din inima judeţului Hunedoara.

foto citat Molot„Mi s-a reproşat câteodată că dau bani la biserici. Eu am crescut într-o casă de creştini, şi am fost învăţat de mic să iubesc Biserica şi pe Dumnezeu. Indiferent de ce spun unii şi alţii, sunt bucuros că am putut ajuta, atât cât s-a putut, Casa Domnului şi am făcut-o întotdeauna cu gândul la credincioşii care s-au putut ruga apoi într-un lăcaş primenit şi luminos”

Mircea Ioan Moloţ
Preşedinte CJ Hunedoara

Bani cu folos pentru orașul Hațeg

O bună parte din banii alocați de CJ au ajuns în bugetul orașului Hațeg, dar planul a fost mai larg. Ân tandem cu oraşul, a primit finanţare şi brâul de comune care delimitează Ţara Haţegului. “Vreau să vă spun că pentru mine a contat foarte mult faptul că domnul Mircea Moloț este președintele Consiliului Județean, și nu numai că este pe această funcţie, dar a contat și faptul că este președintele Partidului Național Liberal. În primul rând, a fost alături de mine și a fost de acord să candidez din partea PNL pentru Primăria Hațeg, iar după ce am câștigat Primăria a fost alături de mine în realizarea obiectivelor pe care mi le-am propus. În special, mă refer la stingerea creanțelor pe care le-am avut la primăria orașului Hațeg, pentru că, atunci când am luat în primire erau datorii, facturi de plată de aproape 75 de miliarde la Primărie și de 17 miliarde de lei vechi la spital. În prezent pot să vă spun că nu mai am la primărie nicio factură restantă de plată. La spital am terminat în această lună și acolo plățile restante și nu mai avem. Începând cu această lună suntem pe plus și am dispus ca să se mărească și plafonul la medicamente din această lună. De la 1 aprilie au fost reacordate unele sporuri care au fost tăiate atunci când am fost în situația foarte grea de a închide spitalul. Şi atunci preşedintele Moloţ ne-a ajutat şi ţin să-i mulţumesc pentru asta”, a declarat Marcel Adrian Goia, primarul orașului Hațeg.

Fonduri care duc spre civilizaţie

Pe lângă sumele amintite mai sus, CJ Hunedoara a alocat şi alte fonduri pentru comunitatea locală. “Astfel, spitalul a primit, din 2004 încoace, pentru diverse dotări și amenajări, suma de 85.000 de lei, iar Consiliul Județean a mai alocat, pentru renovarea sediului primăriei și a drumurilor din oraș 1.237.000 de lei, iar o ultimă finanțare consistentă, dar nu și cea din urmă, venită pentru Hațeg, chiar în acest an, a fost cea pentru închiderea gropii de gunoi neconforme, valoarea acesteia fiind de peste 2,5 milioane de lei. Nu putem părăsi acest capitol fără a aminti și faptul că, în ultimii 10 ani, pentru întreținerea și modernizarea drumurilor din comunele ce aparțin de Țara Hațegului, Consiliul Județean Hunedoara a alocat sume consistente, cuantumul lor fiind de 7.716.900 de lei”, a afirmat Mircea Ioan Moloț, președintele Consiliului Județean Hunedoara.

Extindere continuă a rețelelor de apă și canalizare

Și să continuăm tot cu infrastructura. Toată lumea își aduce aminte că, în anii trecuți, în orașul Hațeg era, în permanență, o stare de șantier, lucru ce s-a datorat lucrărilor de modernizare și extindere a rețelelor de apă și canalizare a urbei, prin programul SAMTID. Pentru această lucrare extrem de importantă pentru hațegani, CJ Hunedoara a alocat 1.561.000 de lei, iar investițiile în acest domeniu nu se opresc aici. În această perioadă, prin operatorul specializat, APAPROD, care se află în subordinea sa, Consiliul Județean Hunedoara execută lucrări de modernizare și extindere a rețelei de apă și canalizare pe mai mult de 25 de străzi din oraș, valoarea acestora fiind de aproape 13 milioane de lei. Dar, așa cum s-a observat, CJ sprijină financiar și comunele din zona Hațegului.

Canalizare la General Berthelot

“Alimentarea cu apă este finalizată de doi ani. Am prins, între timp, un program pe fonduri europene, pe măsura 322, în care este prevăzută asfaltarea tuturor uliţelor din comună. Nu am canalizarea. Am fost nevoită să fac două proiecte ca să introduc canalizarea în comună. Proiect, achiziţie publică, sunt toate la zi. Suntem introduşi de CJ pe noul program, Hotărârea de Guvern 28”, a spus Marina Huzoni, primarul comunei General Berthelot. În plus, prin Programul Sectorial de Mediu, din acest an încep și alte lucrări de extindere a rețelelor de apă și canalizare din orașul Hațeg și comunele și satele din zonă. Astfel, 20 de localități din Țara Hațegului vor beneficia de aceste noi investiții, în valoare de aproape 25 de milioane de euro, derulate prin Consiliul județean Hunedoara și APAPROD.

Religie, educație, sport

Dar orașul Hațeg și, de altfel, întreaga zonă, nu înseamnă, pentru Mircea Ioan Moloț și Consiliul Județean Hunedoara doar investiții în infrastructură, ci și în alte domenii extrem de importante. Acest lucru îl recunoaște și primarul Hațegului, Marcel Adrian Goia, care este conștient și de faptul că bugetul CJ nu este un sac fără fund. “Ca președinte al Consiliului Județean, Mircea Ioan Moloț, atunci când s-a alocat bugetul, a ținut cont și de orașul Hațeg. Au fost acordați bani. Nu putem spune că sunt suficienți, pentru că suficienți nu sunt niciodată pentru ca să putem să rezolvăm toate problemele locuitorilor, dar a ținut cont și de orașul Hațeg și m-a ajutat în toate problemele pe care eu le-am avut, chiar și cu sfaturi și cu tot ce a fost nevoie”, a menționat primarul Hațegului, Marcel Adrian Goia.

Întâi şcoala, pe urmă fotbalul

Astfel, pentru unitățile de învățământ din orașul Hațeg, câtă vreme legea a permis acest lucru, Consiliul județean a alocat peste 1 milion de lei, instituția acordând fonduri și pentru sport, lucru ce se dovedește, cel puțin prin rezultatele obținute până acum, benefic. Astfel, Consiliul Județean a finanțat acest segment de activitate cu 396.000 de lei, sumă ce se regăsește, în special, în noua sală de sport a orașului, dar și în evoluția echipei de fotbal Retezatul Hațeg, care are șanse reale de a promova în Liga a III-a.

Sprijin pentru biserici şi patrimoniu

În mod firesc, din capitolul investițional care cuprinde învățământul și sportul fac parte și cultele religioase. “Nu puteau fi omise de la finanțare bisericile din Țara Hațegului, bună parte din ele fiind monumente istorice. De altfel, nu este un secret pentru nimeni că sunt o persoană credincioasă, iar sprijinirea bisericilor, a însemnat, pentru mine, cât și pentru Consiliul Județean, cel puțin în ultimii 10 ani, de când sunt în fruntea acestei instituții, prin votul hunedorenilor și încrederea pe care mi-au acordat-o astfel, nu doar o obligație legală, ci și o datorie de onoare”, a punctat președintele CJ, Mircea Ioan Moloț. În orașul Hațeg sunt mai multe lăcașe de cult care au primit finanțări, dar, practic, CJ a alocat bani pentru biserici din toate localitățile din zonă, majoritatea acestora fiind din zona rurală.

La Răchitova

“Se lucrează la încă două biserici ortodoxe din parohia Răchitova. Este vorba despre filia Ciula Mare, la care am reuşit să facem restaurarea picturii. Am schimbat geamuri, uşi, s-a montat parchet. Momentan lucrăm la exteriorul bisericii. Şi aici am primit ajutor de la Consiliul Judeţean. Ne-au dat din cât au avut. Am primit şi noi bani”, a menţionat Eugen Dorel Băiconi, primarul comunei Răchitova. Printre lăcașele de cult care au mai primit finanțări de la Consiliul Județean Hunedoara, acest lucru fiind stipulat în legea de organizare și funcționare ale acestor instituții, se numără Mănăstirea Colț sau biserica din piatră de la Densuș, ambele ortodoxe, dar și cele aparținând de alte rituri. Pentru buna funcționare a cultelor religioase, Consiliul județean Hunedoara a alocat, în ultimii 10 ani, sume de peste 1 milion de lei. Mâine nu ne vom îndepărta foarte mult de Țara Hațegului, urmând a vă prezenta investițiile realizate de Consiliul Județean Hunedoara, în perioada 2004-2014, în orașul Călan și comune învecinate acestuia.

12.845.885 de lei alocă CJ pentru extinderea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare din orașul Hațeg
Străzi pe care se execută lucrări
Hunedoarei
Cimitirului
22 Decembrie
Câmpului
Carpați
Cloșca
Densușianu
Galeșu
Kogălniceanu
Progresului
Sarmizegetusa
Tineretului
Titulescu
Porumbescu
Suseni
Râu Mare
1 Mai
Viilor
Viilor 2
Libertății
Traian
Unirii
Uzinei
Drumului
Eminescu
Magnoliilor

24.351.000 de euro investește CJ începând cu acest an pentru apă și canalizare în Țara Hațegului
Localități în care se extind și se reabilitează rețelele
Hațeg
Silvașu de sus
Nălaț
Bănița
Crivadia
Merișor
Petros
General Berthelot
Livezi
Tuștea
Crăguiș
Răchitova
Râu de Mori
Sarmizegetusa
Breazova
Hobița-Grădiște
Totești
Reea
Păclișa
Cârnești

1.097.500 de lei a primit, de la CJ Hunedoara, învățământul din orașul Hațeg
Unități care au fost modernizate
Colegiul Național IC Brătianu
Grădinița
Școala Generală A. Densușianu
Școala Generală cl. I-VIII
Școala Generală Silvașu de Jos
Seminarul Teologic Prislop


1.104.100 de lei este suma pe care CJ Hunedoara a oferit-o, în perioada 2004-2014, lăcașelor de cult din Țara Hațegului
Biserici care au primit finanțare de la Consiliul județean

Orașul Hațeg
Parohia Ortodoxă Sf. Nicolae I
Parohia Ortodoxă Parohia Ortodoxă Sf. Treime II
Parohia Ortodoxă III
Parohia Ortodoxă IV
Biserica Ortodoxă Silvașu de Sus
Biserica Ortodoxă Silvașu de Jos
Biserica Ortodoxă Nălaț
Mănăstirea Ortodoxă Prislop
Biserica Greco Catolică
Biserica Reformată
Biserica Baptistă Golgota
Biserica Baptistă Bethleem
Sinagoga

Comuna Totești
Parohia Ortodoxă Totești
Parohia Greco Catolică Totești

Comuna Sălașu de Sus
Parohia Ortodoxă Sălașu de Jos
Parohia Ortodoxă Râu Alb
Parohia Ortodoxă Sălașu de Sus

Comuna Râu de Mori
Mănăstirea Ortodoxă Colț – Suseni
Parohia Ortodoxă Ostrov
Parohia Ortodoxă Râu de Mori
Parohia Ortodoxă Clopotiva
Biserica Baptistă Râu de Mori
Biserica Baptistă Clopotiva

Comuna Pui
Parohia Ortodoxă Pui
Parohia Ortodoxă Galați
Parohia Ortodoxă Șerel
Parohia Romano Catolică Pui
Biserica Baptistă Șerel
Biserica Baptistă Pui

Comuna General Berthelot
Parohia Ortodoxă Tuștea
Parohia Ortodoxă General Berthelot
Parohia Greco Catolică Tuștea

Comuna Baru
Parohia Ortodoxă Baru
Biserica Penticostală Baru

Comuna Densuș
Parohia Ortodoxă Densuș
Parohia Ortodoxă Ștei
Parohia Ortodoxă Hățăgel
Parohia Ortodoxă Peșteana
Parohia Greco Catolică Ștei
Biserica Baptistă Densuș
Biserica Baptistă Hățăgel
Biserica Penticostală Densuș
Biserica Penticostală Peștenița

Comuna Sarmizegetusa
Parohia Ortodoxă Sarmizegetusa
Parohia Ortodoxă Păucinești
Parohia Greco Catolică Sarmizegetusa
Biserica Baptistă Hobița-Grădiște

Comuna Răchitova
Parohia Ortodoxă Răchitova
Parohia Ortodoxă Vălioara
Biserica Baptistă Răchitova

Comuna Bănița
Parohia Ortodoxă Bănița

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Teribilism la volan. Un tânăr a produs dezastrul pe DN 68 A Deva – Lugoj         Accident grav în Hunedoara. O ambulanță a lovit un biciclist         Accident mortal. Un bărbat s-a prăbușit cu mașina în râul Cerna         Accident grav în apropiere de Brad         Momente traumatizante pentru mama unei fetițe de cinci luni, după ce a adus bebele la spital         Politicienii care râvnesc la primăriile celor mai mari municipii hunedorene         Laureatul Premiului Internațional „Leonardo Da Vinci – Artist Universal” 2019. Romeo Dobrotă (Romi) din Toronto – Artistul plastic din vecini         Au fost scoase la licitație lucrările la Casa de Cultură din Hunedoara         Primarul Marcel Goia nu va mai candida la Hațeg         Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva         Sportivi din Deva, campioni la o competiție națională de karate         Clipe de groază trăite de o femeie, în scara unui bloc din Hunedoara