CONSENS POLITIC. Legătura cu autostrada de la Sântuhalm, proiect susţinut de toate partidele. Doar Dorin Gligor mai cugetă…

Toate partidele parlamentare au răspuns invitaţiei lansate de deputatul PNL Bogdan Ţîmpău de a susţine construirea unui nod rutier la autostradă în zona Sântuhalm. Parlamentarii hunedoreni vor depune un amendament în acest sens la Master Planul pe care îl va prezenta ministrul Transporturilor în plenul Parlamentului. Este ultima şansă pentru Deva şi Hunedoara de a se lega la autostrada Bucureşti – Sibiu – Deva – Lugoj – Arad

autostrada

Descãrcarea la autostradã în zona Sântuhalm a rãmas pe dinafara proiectului, în ciuda tuturor promisiunilor fãcute de fostul ministru Dan Şova şi de liderii PSD din judeţ. Nodul rutier nu se regãseşte nici în Master Planul General de Transport al României, cu care Ioan Rus, ministrul Transporturilor, a anunţat că se va prezenta în Parlament, la începutul sesiunii. Planul prevede modul de dezvoltare şi finanţare a infrastructurii până în anul 2030 şi este ultima posibilitate de a include accesul la autostradă pentru municipiile Deva şi Hunedoara.

Primul consens pentru susţinerea unui proiect

autostrada 1Întâlnirea iniţiată de deputatul PNL Bogdan Ţîmpău  a avut loc, ieri, în sala mică a Centrului Cultural „Drăgan Muntean”. Pentru prima dată în judeţul Hunedoara, reprezentanţi ai tuturor partidelor parlamentare au căzut de acord că doar împreună pot impune un proiect de larg interes pentru locuitorii municipiilor Deva şi Hunedoara, anume nodul rutier la autostradă în zona localităţii Sântuhalm. Şi-au declarat susţinerea pentru acest proiect Laurenţiu Nistor, în numele parlamentarilor PSD şi UNPR, Robert Muzsic garantează pentru voturile PP-DD şi Ştefan Dezmeri a fost mandatat să anunţe că Iuliu Winkler va mobiliza parlamentarii UDMR.

Amendamentul va fi redactat de deputatul PNL Bogdan Radu Ţîmpău. „Dacă nu vom reuşi să amendăm Master Planul, până în anul 2030 nicio modificare nu va mai putea fi făcută cu fonduri europene sau cu fonduri de la bugetul României, iar autorităţile locale nu vor avea niciodată bani pentru realizarea unei astfel de investiţii. Fără această descărcare la autostradă, distanţele suplimentare care sunt parcurse de cei care aduc materie primă şi transportă produsele finite realizate în zonele industriale ale Devei şi Hunedoarei sunt de 14 şi, respectiv, 30 de kilometri, adăugând practic o valoare de cost suplimentară produselor realizate aici”, a declarat deputatul liberal.

Dacã s-a putut pentru urşi, sã se facã şi pentru oameni

La discuţii au participat şi primarii municipiilor Deva şi Hunedoara. Petru Mãrginean crede cã proiectul autostrãzii poate fi modificat pentru a introduce nodul rutier de la Sântuhalm. „Orice se poate modifica pe lumea asta. La presiunea unui ONG s-a modificat proiectul autostrãzii sã se facã pasarelã pentru urşi, credeţi-mã cã se poate face şi un pod pentru 150.000 de oameni, locuitori ai municipiilor Deva şi Hunedoara. Lãsând la o parte importanţa turisticã a celor douã oraşe, sunt firme cu sute de angajaţi care au solicitat aceastã legãturã la autostradã”, a declarat primarul Petru Mãrginean.

Viorel Arion, primarul municipiului Hunedoara, a fost mai rezervat în declaraţii şi sperã ca nodul la autostradã sã se facã, chiar dacã vom mai avea de aşteptat câţiva ani.

[box]Gligor mai cugetã dacã o nouã descãrcare îşi meritã banii

autostrada caeta 1Preşedintele PDL şi co-preşedinte la noul PNL, Dorin Gligor, a fost singurul care a pus la îndoialã necesitatea nodului rutier de la Sântuhalm. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara crede cã ar mai trebui fãcute analize şi studii de trafic, înainte de a lansa un astfel de proiect. „Acum, eu din câte cunosc, descãrcarea autostrãzii în zona Şoimuş este o investiţie aprobatã a CNADNR-ului, se liciteazã acum proiectul tehnic. Dacã militãm pentru o descãrcare suplimentarã, atunci – sigur cã da – trebuie sã cerem şi studii de trafic. Şi e obligatoriu lucrul acesta, o analizã cost-beneficiu dacã şi în zona Sântuhalm sã fie descãrcare de pe autostradã. Sunt necesare cinci milioane de euro din fondurile CNADNR pentru cã, odatã finalizat acest tronson de autostradã, nu mai poţi sã vii cu investiţii suplimentare tot din fonduri europene. Aşa stau lucrurile acum”, a spus Dorin Gligor.[/box]

Amendament şi pentru pasarelele peste calea feratã

Parlamentarii hunedoreni vor să depună un amendament la Master Planul ministrului Ioan Rus şi pentru pasarelele peste calea ferată de mare viteză, care să lege cartierul Grigorescu de restul municipiului Deva. Ar fi vorba de două pasarele pietonale (una lângă gară în zona fostei brutării Neamţ şi alta în zona Progresul) şi o pasarelă rutieră şi pietonală în prelungirea străzii Mărăşti.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șapte + cincisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva         Sportivi din Deva, campioni la o competiție națională de karate         Clipe de groază trăite de o femeie, în scara unui bloc din Hunedoara         Atenuatori de impact noi pe autostrăzile din vestul țării         Poliţia Locală Deva – bilanţul activităţii pe anul 2019         Cenaclul „Amurg sentimental”. Interviu cu Gabriela Alef         Bătaie de joc pe seama unui copilaș de patru luni. Tatăl l-a părăsit, iar mama s-a spălat pe mâini de el         Au trecut 52 de ani de când Deva, Hunedoara și Petroșani au devenit municipii         Eleva de 16 ani din Deva a fost găsită… departe         BUGETARE PARTICIPATIVĂ 2020. Primele 3 idei de îmbunătățire a calității vieții în Deva         DUPĂ INTERVENŢIA PREFECTULUI. Ceferiştii, amendaţi cu 60.000 de lei pentru mizeria de la Ilia         Tragedie pe DN 66, în comuna Pui         Povestea emoționantă a lui Darius, elevul premiant îngrijit de bunici         Primăria Deva premiază performanţa la învăţătură şi în sport         GICĂ POPESCU: “Tremurau chiloții pe noi când aveam deplasare la Hunedoara”         Zona Monumentului Lupeni ’29, reabilitată și modernizată