Comunicat de presă: Carmen Hărău: „Pe când bacalaureatul pe WhatsApp?”

Sistemul de învățământ din România este, fără îndoială, câmpul de experimente nefericite ale celor mai incompetenți miniștri pe care i-a dat vreodată România. Nu știu ce blestem este pe fotoliul acela de ministru de la educație, însă, cu foarte rare excepții, ori de câte ori s-a schimbat guvernul sau s-a remaniat ministrul, demnitarul numit nu a făcut cinste scaunului pe care a stat cândva Spiru Haret. Ba, mai mult decât atât, a adus cu el și idei care mai de care mai trăsnite. Educația românescă, dacă ar fi bine făcută, ar putea fi punctul esențial de sprijin pentru reviriment economic, social, civic etc. În loc de asta, educația a ajuns acum într-o fundătură greu de imaginat!
Au trecut 7 ani de când a ieșit la iveală minciuna bacalaureatelor promovate de toți elevii cu note uriașe, iar în fața unei asemenea provocări, guvernele nu au știut decât să contabilizeze sute de mii de tineri pierduți din piața muncii, incapabili de a se adapta folosind „zestrea” dobândită în sistemul educațional, fără speranțe de un viitor mai bun. „Las’ că avem nevoie de bucătari și coafeze”, spunea, în bășcălie, un fost președinte de țară, care pare că n-a știut niciodată că inclusiv bucătarii, coafezele, la fel ca toți tinerii doritori să deprindă o meserie, au nevoie de un sistem coerent de formare profesională. Acest sistem se află acum în anevoioasă reconstrucție, după ce a fost demolat timp de zece ani, de către un ministru PSD de tristă amintire. Nici faptul că statele dezvoltate se bazează pe munca unor tineri superior calificați: pe ingineri, medici, cercetători, iar România s-ar putea comporta în consecință, n-a părut a fi interesant pentru același președinte de țară. El i-a sfătuit, cât se poate de clar și de explicit, pe tinerii români superior calificați, să folosească libertatea de circulație și să emigreze. I-a ieșit! Patru milioane de români, între cei mai harnici, mulți dintre ei superior calificați, fac dezvoltare în alte țări UE, în timp ce România le duce dorul!
Au trecut, de asemenea, peste 6 ani de la celebrul apelativ ”dottore” și, cu toate acestea, asupra celei mai prestigioase diplome care se poate obține în învățământul superior cotinuă să planeze suspiciuni nedrepte, doar pentru că unii politicieni au așteptat diplomele acasă, în cutia poștală, prin curier, neștiind nici măcar la ce universitate au fost înscriși.
În doi ani de când PSD-ALDE a preluat guvernarea, am avut 4 miniștri, dintre care ultimul este doar interimar, pentru că Cex-ul PSD nu și-a găsit timp să numească o persoană responsabilă. Dacă amnistia și grațierea figurau între atribuțiile lui, cu siguranță Ministerul Educației avea deja ministru! Totuși, această profundă instabilitate guvernamentală nu a împiedicat măsurile proaste să apară. Hotărâri sau ordine de ministru, pe care nimeni nu și le-a asumat, au prevăzut, spre exemplu, disponibilizarea a peste 4300 de dascăli, ca să se facă economii la buget. Tentativa de modificare a regulilor pentru evaluările naționale, inclusiv bacalaureat, prin creșterea ponderii întrebărilor de tip grilă, a pus bomboana pe colivă!
Auzind o asemenea trăsnaie, îți vine să crezi că destinele educației au încăput pe mâinile unui polițist de la rutieră, obișnuit cu testele grilă, care și-au dovedit ineficiența, chiar și pentru testarea viitorilor șoferi. Din păcate, nu este decât o măsură din lungul șir al cosmetizării unor probleme grave din societatea românească, căci ori de câte ori PSD s-a aflat la guvernare, nu a găsit soluții la probleme, nici măcar la cele strategice, ascunzând gunoiul sub covor pentru a-i înșela pe oameni că au rezolvat-o și p-asta!
Este bine că, până la urmă, ministrul interimar a retras prostia extinderii testelor grilă la bacalaureat sub presiunea elevilor, părinților și a opoziției. Prin această spoială de soluție, PSD dorea să-i păcălească pe români că elevii iau note mai mari și că problemele școlii românești s-au rezolvat. Dar cum “năravul din fire n-are lecuire” sunt sigură că PSD nu va renunța la diversiune! Nu renunță niciodată!
Câtă vreme educația este în mâinile PSD, un partid care profită electoral de lipsa de educație, de informație corectă și completă, de starea de dependență economică a unor analfabeți funcționali, incapabili să-și asigure traiul prin ei înșiși, de mari grupuri de români transformați în asistați sociali, va trebui să fim atenți!
Ignorând faptul că educația temeinic făcută ne poate salva ca indivizi și ca societate, pentru a se menține la putere, PSD ar fi capabil să legifereze, invocând, spre-o pildă, digitalizarea, până și propunerea ca bacalaureatul să se poată susține pe WhatsApp!

Eleonora-Carmen HĂRĂU
Senator PNL

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + nouăsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Câte cazuri de Covid 19 mai sunt „active” în județul Hunedoara         Cadavrul unei femei, găsit în spatele unui bloc, din Hunedoara         Anchetă penală după ce o călugăriță l-a acuzat de hărțuire pe bărbatul care a întrerupt slujba la Mănăstirea Jieț         Covid 19. Situația la unitățile spitalicești și centrele rezidențiale din subordinea CJ Hunedoara         Măgura Călanului, cariera dacică uitată de autorități         Accident rutier la Ohaba, pe DN 68 A Deva – Lugoj. Un autotren s-a răsturnat         Încă un deces al unei hunedorence infectată cu noul coronavirus         Daria Călugăru, finalistă la „Românii au talent”. Eleva din Deva are nevoie de susținerea noastră         Minologhion din secolul al XVIII-lea, restaurat la Muzeul Civilizației Dacice și Romane         Accident rutier pe șoseaua Simeria – Hațeg         Contrabandă cu țigări în Petroșani         Bogdănel Nițu, lăsat fără mașina de lux. Mesajul fostului cap al lumii interlope din Deva         Reacția Patriarhiei, după scandalul iscat la biserica din Jieț         CJ Hunedoara a numit o conducere nouă la SJU Deva         Rețea importantă de traficanți de droguri, pedepsită cu închisoarea         Scandal la o mănăstire din județul Hunedoara         Barajul Gura Apelor, locul de vis din inima Retezatului, invadat de turiști la sfârșit de săptămână         Criminal capturat de Poliție în Uricani. A împușcat doi marocani         Tânăr de 20 de ani, fără permis auto, a produs un accident în intersecție         Au spart geamul cu un bolovan și au jefuit un apartament