CERCETAŢI SOCIOLOGIC. Parlamentarii liberali intră în proba de foc a sondajelor

A venit momentul adevărului şi pentru actualii parlamentari. Activitatea lor va fi măsurată în studii de cercetare sociologică, a anunţat Florin Roman, preşedintele interimar al PNL Hunedoara. Senatorul Dorin Păran şi deputaţii Carmen Hărău şi-au anunţat intenţia de a candida pentru un nou mandat de parlamentar.

Aşa cum promiseseră, liberalii au făcut cunoscute numele persoanelor care s-au înscris în competiţia internă pentru un loc eligibil pe listele pentru parlament. Printre pretendenţi se află şi trei actuali parlamentari liberali: senatorul Dorin Păran şi deputaţii Carmen Hărău şi Bogdan Ţîmpău. Preşedintele Florin Roman spune că activitatea lor va fi analizată şi supusă unui sondaj de opinie. „Noi cam ştim, dar e important să luăm poza zilei”, a precizat Roman.

Activitatea parlamentară în cifre

Iată cum arată fişa de parlamentar pentru fiecare din cei trei liberali în mandatul 2012 – 2020. Senatorul Dorin Păran a semnat 76 de iniţiative legislative, 39 de declaraţii politice, 40 de luări de cuvânt, nicio interpelare, nicio întrebare adresată guvernului ori primului ministru. Senatorul Păran are o prezenţă mediocră, fiind cel mai inactiv dintre senatorii hunedoreni şi nu numai…
Performanţele celor doi deputaţi, Carmen Hărău şi Bogdan Ţîmpău am ales să le punem în oglindă pentru o mai uşoară interpretare a cifrelor. Astfel, la categoria luări de cuvânt – Ţîmpău 49, Hărău 154. Propuneri legislative – Ţîmpău 45, Hărău 117. Declaraţii politice – Ţîmpău 13, Hărău 111.

Comunicarea cu electoratul

Categoriile „Întrebări şi interpelări” din activitatea unui parlamentar cuprind acele probleme pe care aleşii le preiau din teritoriu, de la cabinetele parlamentare, şi caută să le găsească rezolvare la Guvern, Premier ori la alte instituţii ale statului la care omul de rând nu are acces direct sau rămâne captiv în hăţişul birocraţiei. Mai trebuie spus că la genul acesta de serviciu parlamentar apelează şi comunităţile prin primari, asociaţii profesionale sau alte forme asociative. La „Întrebări şi interpelări” deputatul Carmen Hărău este, de departe, parlamentarul cel mai implicat. La capătul opus, e uimitor cum nimeni nu şi-a lăsat necazul în grija senatorului Păran pe parcursul celor patru ani de mandat. Deputatul Bogdan Ţîmpău figurează cu 65 de acţiuni (întrebări şi interpelări), în timp de deputatul Carmen Hărău are 188 de probleme puse pe masa puterii decidente.

Ce spun specialiştii

Evident, cifrele ilustrează doar o parte din activitatea de parlamentar, dar ele sunt repere sigure asupra a ceea e face parlamentarul dumneavoastră. O analiză mult mai aprofundată a activităţii parlamentare este făcută de Institutul de Politici Publice, instituţie neguvernamentală, corectă şi neînregimentată politic. Potrivit rapoartelor anuale, Carmen Hărău este cel mai activ parlamentar hunedorean. Ultimul raport publicat, care a analizat cele cinci sesiuni parlamentare, din decembrie 2012 până în 30 iunie 2015, arată că, în general, femeile sunt mult mai active decât bărbaţii din Senat şi Camera Deputaţilor. În topul parlamentarilor PNL, Carmen Hărău ocupă locul 5, în clasamentul Camerei Deputaţilor se situează pe poziţia 20 (dintr-un total de 387), iar în topul de ansamblu, al întregului Legislativ, pe locul 37 (din totalul celor 554 de senatori şi deputaţi).
Am încercat să aflăm şi de la sursă cum văd parlamentarii liberalii mandantul care se apropie de sfârşit şi pentru care motiv se vor încă patru ani în Parlament.

Părerea senatorului Dorin Păran

„A fost un mandat plin de lucruri interesante, nu neapărat de surprize. Am început mandatul în USL, ne-am despărţit şi am rămas PNL, după care am făcut fuziunea cu PDL, deci pot să zic că am fost şi la putere şi în opoziţie. Legislativ au fost multe legi bune care s-au votat în acest mandat. De ce vreau un nou mandat? Acum pot să spun că am învăţat foarte bune mecanismele de aducere a unei iniţiative legislative în plenul parlamentului. Am învăţat care-i relaţia cu cetăţeanul, cu electoratul prin birourile parlamentare pe care le am”, a spus senatorul Dorin Păran care a încercat să explice de ce nu are nicio interpelare ori întrebare în fişa sa de senator. „Multe dintre ele le-am trimis direct la ministere, fără să le mai înregistrez la Senat pentru că procedura e mai lentă”, spune Păran.

Părerea deputatului Bogdan Ţîmpău

„A fost un mandat foarte interesant. Am avut parte de multe provocări, am avut onoare să fiu un an preşedintele uneia dintre cele mai importante comisii din Camera Deputaţilor – comisia pentru Afaceri Europene. Unul din principalele motive pentru care îmi doresc un nou mandat de parlamentar este o axare a activităţii mele pe optimizarea relaţiilor României cu Uniunea Europeană. Consider că unul dintre motoarele neturate optim al dezvoltării economice a ţării noastre este relaţia cu Uniunea Europeană, care nu se reduce exclusiv la atragerea de fonduri europene”, a declarat Bogdan Ţîmpău.

Părerea deputatului Carmen Hărău

„În ceea ce mă priveşte mi-am arătat disponibilitatea de a pune umărul la reclădirea Partidului Naţional Liberal în judeţul Hunedoara în aceşti patru ani de opoziţie. Consider că postul de parlamentar nu este un cadou pe care-l soliciţi şi, eventual, îl primeşti, ci o misiune deosebit de grea, mai ales după eşecul înregistrat la alegerile locale în judeţul Hunedoara. Rămâne la altitudinea colegilor mei să decidă dacă au nevoie de mine şi care este poziţia în care consideră că pot fi utilă. Am încredere în comisia desemnată să analizeze situaţia, fiind vorba de oameni politici forate experimentaţi. Ca să pun capăt oricăror speculaţii, indiferent de hotărârea colegilor mei nu voi pleca din Partidul Naţional Liberal, dat fiind faptul că liberalismul este o politică aducătoare de bunăstare şi civilizaţie, am în tot judeţul numeroşi prieteni politici precum şi în grupul parlamentar PNL”, a declarat Carmen Hărău, deputat PNL Hunedoara.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Dotări noi la secția de Obstetrică – Ginecologie în spitalul din Hunedoara         Adrian David a fost numit administrator public al Devei         Renoir, poet al culorii         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele elevilor au intrat în conturile școlilor         Cel mai bun an pentru Castelul Corvinilor         Tânăr condamnat după ce a jefuit un elev în Hunedoara         IULIU WINKLER: “Exodul creierelor, un fenomen care va afecta structural întreaga UE”         Carmen Hărău: “Pensiile speciale legiferate de PSD sunt o palmă dată celor care au muncit din greu!”         Tragedie pe DN 7, în apropiere de Deva: doi oameni au murit         Tineri prinși la furat         Razii în piețele Hunedoarei         Petarde confiscate de polițiști         RAR Hunedoara construiește un sediu nou în Parcul Industrial         ÎNVESTIREA NOULUI PREFECT. Vasilică Potecă: “Cei care respectă legea n-au de ce să se teamă”         Cât au cheltuit primăriile din județ pentru cadourile oferite copiilor de sărbători         Centrul Cultural ,,Drăgan Muntean”. Demonstraţie de robotică la Deva         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele școlare         16 transportatori rutieri din județul Hunedoara au fost controlați de inspectorii de muncă         Percheziţii domiciliare în 4 judeţe şi un prejudiciu de peste 25.000 de lei recuperat de poliţiştii hunedoreni         Tragedia care a cutremurat Hunedoara. Trupul pompierului Dragoș Petru și al fratelui său au fost aduse acasă