CAZUL „SAVANŢILOR” DE LA MINTIA. Horea Giurgiu, hoţ de invenţie, a ajuns director la Termocentrală

394

„Savanţii” nu au restituit banii dobândiţi de pe urma unei invenţii brevetată prin furt. Horea Giurgiu, unul dintre hoţii dovediţi, a ajuns să conducă Termocentrala Mintia. Informaţiile despre prejudiciu au fost dosite actualei conduceri a Complexului Energetic Hunedoara. Prof. Dr. Ing. Victor Vaida, liderul pungăşiei, îşi pune nădejdea în prescripţia faptei

 

Promiteam, în urmă cu mai bine de o lună, să revenim cu informaţii despre „savanţii” de la Termocentrala Mintia care au furat teza de doctorat a lui Florea Bereş, cercetare pe care au brevetat-o ca fiind invenţia lor şi au vândut-o firmei de stat unde toţi deţineau funcţii importante şi bine plătite. Ei bine, prejudiciul nu a fost recuperat. Ba mai mult, unul din hoţi a fost de curând promovat director la Termocentrala Mintia.

 

Informaţii tăinuite

 

Pe la jumătatea lunii martie, ceream conducerii SC Electrocentrale SA Deva – Mintia să ne spună dacă a fost recuperat prejudiciul cauzat de invenţia furată. Ni s-a cerut întrebarea în scris, promiţând să răspundă în termenul legal (30 de zile). Informaţia a venit după termenul fixat de lege (mai exact, în 25 aprilie 2016) şi, mai grav, răspunsul este incomplet. Pentru că, între timp, a ajuns director la Termocentrală Horia Giurgiu, unul dintre autorii furtului intelectual, care, în mod evident, n-are niciun interes să ofere detalii privind recuperarea sumelor încasate necuvenit. Din această pricină, am decis să facem încă un apel public la şefii Complexului Energetic Hunedoara şi la Comisa Parlamentară care anchetează falimentul CEH, să scoată adevărul la suprafaţă.

 

Invenţia furată

 

Câţiva tovarăşi, în frunte cu Victor Vaida – la acea dată având funcţia de director general – au încasat drepturi de autor de la SC Electrocentrale SA Deva – Mintia pentru o invenţie care s-a dovedit a fi un furt intelectual. Fiecare „inventator” a primit câte 300 de milioane de lei, în 2003. În acea tranzacţie, Victor Vaida a avut dublă calitate: de încasator al banilor şi de plătitor, de pe poziţia de membru în Consiliul de Administraţie şi director general al firmei de stat. Şmenul a fost dezvăluit de noi în vara anului 2013, la câteva luni după ce s-a dovedit, definitiv şi irevocabil, că „savanţii” sunt hoţi. Soluţia tehnică brevetată de foşti (şi actuali) şefi ai Termocentralei Mintia este o copie după teza de doctorat publicată de dr. ing. Florea Bereş în 1984. Cel puţin trei dintre plagiatori ştiau asta. Doi dintre ei au cunoscut lucrarea, pentru că participaseră la experimentele făcute de Bereş. Cel de al treilea, Victor Vaida, era la curent cu soluţia propusă de Bereş, pentru că împrumutase teza de doctorat în 1996, ca sursă de inspiraţie pentru doctoratul său. La trei ani după pensionarea lui Florea Bereş, soluţia sa tehnică a fost depusă la OSIM de plagiatori.

 

Desfiinţarea brevetului

 

La data de 28 septembrie 2012, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) publica, în Buletinul Oficial, decizia de anulare a brevetului de invenţie obţinut de autorii prof. dr. ing. Vaida Victor, ing. Francisc Egyed, dr. ing. Laurean Manea, ing. Horea Giurgiu, dr. ing. Valentin Brânzea şi sing. Nicolae Panţa. Asta după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit – definitiv şi irevocabil – că invenţia nu le aparţine. Falşii inventatori au luat câte 300.000.000 lei (vechi) fiecare, pentru cedarea drepturilor de autor la Termocentrala Mintia. Potrivit http://www.cursv.ro/bnr, vineri, 28 noiembrie 2003, data la care au fost aprobate drepturile băneşti, cursul valutar afişat de BNR era de 4,02 lei (noi) pentru un euro şi 3,35 lei (noi) pentru un dolar american.

 

Furtişagul a fost dosit

 

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) nu ştia de existenţa furtişagului. Din răspunsul trimis de directorul general Cosmin Chiuzan, reiese că dosarul a fost soluţionat „anterior înfiinţării Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA şi nu a fost predat Serviciului Juridic din cadrul SC CEH SA. De asemenea, Serviciul Juridic din cadrul SC CEH SA nu a fost sesizat pentru recuperarea vreunui prejudiciu cauzat societăţii de acordarea unor sume de bani în baza Brevetului de invenţii nr. 117285/B/2002 (ulterior datei de 1.11.2012) şi nici nu a fost notificat cu privire la efectuarea de plăţi”.  De asemenea, din informaţiile date de actualul director general CEH, reiese clar că şefii de la Electrocentrale Deva – Mintia aveau obligaţia să înregistreze în contabilitate, ca prejudiciu, sumele de bani date „savanţilor” pentru invenţia furată. Mai mult, conducerea Termocentralei era obligată să procedeze la recuperarea acelor sume de bani pe cale amiabilă, într-o primă fază.

 

Plagiatorii n-au nici măcar „onoarea hoţilor”

 

L-am întrebat pe prof. dr. ing. Victor Vaida dacă e dispus să restituie banii pe care i-a luat în mod necuvenit, vânzând firmei de stat la care era director o invenţie furată. „Deci care-i problema dumneavoastră? De ce mă întrebaţi? Aveţi vreo problemă? De ce mă întrebaţi pe mine? („Pentru că dumneavoastră aţi luat banii”, am încercat să lămurim întrebarea.) Da, bine… mulţumesc… Vă mulţumesc foarte mult pentru telefon. Toate bune!”, a replicat Vaida şi a întrerupt conversaţia. Cu un alt prilej, acelaşi Victor Vaida – liderul de grup al plagiatorilor – ne recomanda să nu ne mai batem capul, că oricum fapta e prescrisă şi nu va da niciun leu înapoi.

 

Dosarul se afundă tot mai adânc în penal

 

După anularea brevetului (28 octombrie 2012), şefii Termocentralei Mintia erau obligaţi să intervină pe cale judecătorească pentru recuperarea banilor, dacă plagiatorii n-au avut nici gramul de onoare şi demnitate să dea înapoi ceea ce au luat în mod fraudulos.

Nimeni nu a depus cerere în instanţă pentru recuperarea prejudiciului. Şi e lesne de înţeles pentru care motive, având în vedere că hoţii de invenţii au fost mereu la „butoane” în termocentrală, culminând cu promovarea lui Horea Giurgiu pe post de director.

Am cerut, în temeiul legii liberului acces la informaţii publice, să ni se comunice măsurile luate pentru recuperarea prejudiciului dar, din răspunsul primit, lipseşte această informaţie. Motivul îl aflăm urmărind circuitul actelor: de răspuns s-au ocupat subordonaţii lui Horea Giurgiu, care au trimis la conducerea CEH o informare în coadă de peşte. De aceea, cerem public – o facem şi oficial, în scris –  conducerii SC CEH SA să dispună un control la Electrocentrale Deva – Mintia şi să informeze corect şi complet cu privire la drepturile de autor încasate abuziv de plagiatori.

Comentarii FB

comentarii
One thought on “CAZUL „SAVANŢILOR” DE LA MINTIA. Horea Giurgiu, hoţ de invenţie, a ajuns director la Termocentrală

  1. Comisii

    Ce bani au luat astia e pepsi. Sa vedeti ce bani au luat cei de prin comisiile pentru investitiile nascute moarte.
    Poate va interesati putin si de subiectul asta.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *