ÎN CAZUL PARCULUI CORVIN. Primăria Hunedoara pasibilă de amenzi în sumă de 70 miliarde de lei vechi

Autorizaţia de construcţie semnată de primarul Viorel Arion şi urbanişti primăriei a fost dată fără acordul Agenţiei de Protecţie a Mediului,  faptă contravenţională ce se sancţionează cu amenzi de peste şapte milioane de lei în cazul Primăriei Hunedoara. Mai mult, cam tot atât va trebui să plătească şi instituţia de control care nu dispune demolarea clădiri

constructia in discutie

Construcţia ridicată abuziv în Parcul Corvin din municipiul Hunedoara pe o suprafaţă mult mai mare decât prevedea proiectul a fost pusă în legalitate printr-o autorizaţie de construcţie semnată de primarul Viorel Arion în vara acestui an. Georgeta Barabaş, director executiv la APM Hunedoara susţine că actul emis de Primăria Hunedoara nu respectă procedura legală şi dacă ar fi cerut nu ar fi primit niciodată aviz de mediu. Comisarii Gărzii de Mediu încep de astăzi un control la imobilul din Parcul Corvin şi la Primăria Hunedoara, ca urmare a sesizării făcute de ZIARUL HUNEDOREANULUI.

Nelegal de la început

Povestea construcţiei din Parcul Corvin  a început în 2005, când un consilier PDL a obţinut de la primăria condusă de Nicolae Schiau (tot PDL) autorizaţie de construire pentru un spaţiu comercial. Încă de la bun început a fost ocolit avizul de Mediu şi a ieşit un scandal public de toată isprava, dar cam atât. Garda de Mediu a închis ochii şi firma pedelistului şi-a văzut de treabă. Clădirea trebuia făcută pe 580 de metri pătraţi cu subsol, parter şi un singur etaj, dar au fost ridicate două etaje în plus şi amprenta la sol este mult mai mare (674,79 metri pătraţi). În ciuda neregulilor şi a disputelor legate de acest subiect, primarul Viorel Arion a eliberat o nouă autorizaţie de construcţie ce pune în legalitate clădirea abuziv ridicată.

Parcul invadat de noi betoane

viorel arionLocalul din Parcul Corvin va ajunge la o suprafaţă construită de 917 metri pătraţi, urmând să fie betonate alte porţiuni de zonă verde pentru construirea de terase şi locuri de parcare. La final, întreg ansamblul comercial ar urma să ocupe 3.700 de metri pătraţi din Parcul Corvin, potrivit proiectului iniţiat de primarul Viorel Arion. Consilierii locali au respins proiectul într-o primă fază, iar la a doua încercare primarul şi l-a retras în ultimul moment de la vot. În aceeaşi zi au avut loc discuţii între aleşii locali şi primar, negocieri ce s-au purtat în spatele uşilor închise, după ce jurnaliştii au fost invitaţi „să facă paşi”. A mai urmat o rundă de discuţii, dar părţile nu au ajuns la niciun rezultat – primarul încearcând pe mai departe să-i convingă pe aleşi să îi voteze proiectul.

Ce spune legea?

Potrivit legii, pentru protecţia şi conservarea spaţiilor verzi persoanele fizice şi juridice au obligaţia „e) sa nu ocupe cu construcţii permanente spaţiile verzi” şi „h) sa nu diminueze suprafeţele spaţiilor verzi” (Legea 47 din 2013). Aceeaşi lege mai spune că „Art. 9 (1) Construcţiile neautorizate pe spaţiile verzi se demolează şi terenul se aduce la starea iniţială, cheltuielile totale pentru efectuarea acestor lucrări fiind suportate de proprietarul construcţiei”.

Nerespectarea legi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru fiecare metru pătrat de spaţiu verde afectat, precum şi cu amendă „de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru fiecare metru pătrat de spaţiu verde afectat, pentru nedispunerea de către autoritatea publică competentă a măsurii demolării prevăzute la art. 9 alin. (1)”.

Vor demola clădirea ori ba?

bogdan severÎn Primăria Hunedoara răspunderea e pasată pe scară ierarhică de sus în jos. Primarul Viorel Arion ne-a „pasat” la Corina Oprişiu – şef la Urbanism, Oprişiu la un şef de Birou, după care a revenit cu explicaţii. Oprişiu susţine că nu era nevoie de acordul Mediului întrucât ar fi vorba de o dispoziţie de finalizare a lucrărilor existente. Georgeta Barabaş, director la APM Hunedoara o contrazice pe urbanistă spunând că avizul de Mediu este obligatoriu şi că Garda de Mediu are atribuţii de control şi sancţionare. „Vom verifica pe teren şi la primărie cum a fost posibil să se elibereze autorizaţie de construcţie fără un acord de Mediu şi vom lua măsurile care se impun. Noi nu putem dispune demolarea clădirii în caz că e nelegală, dar îi vom sesiza pe cei de la Agenţia de Protecţie a Mediului”, spune comisarul şef al Gărzi, Sever Bogdan. „Nu am nicio reţinere să dispun demolarea construcţiei. Să-şi facă Garda treaba şi să ne sesizeze”, a venit replica de la directorul executiv APM Hunedoara, Georgeta Barabaş.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei + treisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Fântânile localnicilor din zona Vața de Jos sunt curățate de pompieri         A doua etapă de dezinsecție terestră din acest an, la Deva!         Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină         Hoț prins la Orăștie         PICTURĂ PE STICLĂ REPREZENTÂND SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL         Circulația s-a deblocat pe DJ 668, la Streisângeorgiu         Vizitează județul Hunedoara și locurile sale de poveste         Mircea Moloț: „Faptul că PNL trâmbițează un așa zis program de relansare economică nu este deloc rău. Rău este că…”         Șofer băut, cursă periculoasă pe un bulevard din Deva         Accident grav pe Strada Mihai Eminescu, din Deva, produs de o tânără         Restricții de circulație pe autostrada A1 Timișoara – Lugoj, Lotul 2         Ce a rămas după incendiul care a mistuit fosta Școală de ucenici din combinatul Hunedoara         S-a deschis ștrandul din Hunedoara         Prostituție sub amenințarea unei grupări de interlopi din Valea Jiului         S-au publicat rezultatele la Bacalaureat. 9 elevi de nota 10 în județul Hunedoara         Trafic rutier închis temporar pe strada Hărăului         Mineri intoxicați cu fum și gaze toxice în subteranul Minei Livezeni         Cristian Coroiescu, liderul ALDE Călan, candidează la Primăria Călan         Mocănița va circula din nou, în această vară, pe calea ferată îngustă Brad – Crișcior         Sala de Lectură a Bibliotecii Județene va fi modernizată