Carmen Hărău: “Politica trebuie să fie soluţia, nu problema!”

Încrederea pe care oamenii o investesc în politicieni, atunci când merg la vot şi îşi deleagă puterea politică, este expresia faptului că cetăţenii îi împuternicesc pe aceștia să le rezolve problemele, ale lor şi ale comunităţilor din care ei fac parte, prin cele mai bune soluţii posibile. Politica şi politicienii ar trebui să reprezinte soluţia în care oamenii îşi pun toată încrederea. În loc de a fi soluție, în România politica a devenit principala problemă pentru viaţa socială şi economică. Într-o democraţie funcţională, deciziile care influenţează viaţa oamenilor nu se iau în turnuri de fildeş, de către cei care nu cunosc în amănunt toate aspectele vieţii reale. Într-o democraţie în care oamenii au încredere, deciziile se iau împreună cu ei, prin dezbateri şi consultări, urmărindu-se criteriile eficienţei şi eficacităţii.

Din păcate, o mare parte dintre politicieni  au uitat cu totul despre funcţiile şi rolul lor în societatea românească. Acest lucru nu este de ieri sau de azi, ci de prea mult timp în viaţa politică a României. Astăzi, însă, această îndepărtare a politicii de priorităţile oamenilor este mai clară decât oricând. Îţi este suficient să te uiţi către clădirea Guvernului şi să vezi că în interiorul său încă se mai află un cabinet care nu mai are nicio legitimitate să conducă ţara! În 26 mai, românii i-au spus să plece acasă, pentru că marea majoritate a cetăţenilor este nemulţumită de direcţia în care acest guvern duce ţara. Mai mult decât atât, după dizolvarea coaliţiei de guvernare, cabinetul nu mai are nici măcar majoritatea parlamentară ca să poată guverna! Aşadar, un grup de politicieni care nu mai are nici legitimitate politică şi nici majoritate parlamentară, a închis uşa Guvernului pe interior şi refuză să plece, deşi românii nu-l mai vor! Asta spune mult despre politica românească şi, mai ales, despre PSD care s-a aflat la guvernarea ţării peste 23 de ani din cei 30 care au trecut de la începutul tinerei noastre democraţii.

Situaţia nedorită în care instituţiile statului au ajuns, întrgistrând un veritabil declin de încredere în ochii cetăţenilor români, se explică tocmai prin faptul că instituţiile nu-şi mai îndeplinesc rolul legal şi constituţional. În acest context,  interesează nu doar relaţiile dintre principalele puteri ale statului, ci și cum funcţionează statul român, până în cel mai îndepărtat cătun din România.

Recent, Preşedintele României ne-a vorbit despre o reformă de la zero a tuturor instituţiilor statului. Poate cineva să conteste că România are nevoie de aşa ceva în absolut toate autorităţile statului? S-a vorbit ironic, în tabăra pesedistă despre sintagma folosită de președinte privind „resetarea statului”! Nici nu-i de mirare: PSD este interesat ca apele societății românești să rămână tulburi!

PNL consideră metafora cu resetarea foarte potrivită, pentru că, în realitate, instituţiile statului sunt formate din oameni şi norme, prea adeseori în combinații ineficiente. Problema oamenilor din instituţii este profesionalismul lor şi modul în care îşi fac datoria: pot fi profesionişti care îşi fac în mod îndoielnic datoria, din cauza calităţii normelor, sau pot fi şi persoane care nu pot produce un act administrativ de calitate, pentru că nu au calificările necesare, ci doar rudele potrivite care-i menţin în funcţii.

Pe de altă parte, întregul cadru normativ din România a scăzut în calitate, din cauza modului în care se face legiferarea, în principal la guvern, prin ordonanţe şi, în secundar, şi doar sporadic, la Parlament. Multiplele paralelisme legislative, combinate cu norme vagi, unele în contradicţie chiar cu scopurile principale urmărite de legiuitor, creează alte disfuncţii ale instituţiilor statului român.

Pentru a recâştiga încrederea oamenilor în instituții, de la Parlament și Guvern, până la utima celulă a statului din cel mai mic  cătun din țară, e clar că se impune  o reformă profundă a tuturor instituţiilor statului.  Soluţia nu este în altă parte decât la politicieni iar eşecul lor nu mai este permis: suntem dincolo de al doisprezecelea ceas!

 

Senator PNL – Eleonora-Carmen HĂRĂU

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei + paisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Parcare nouă, construită la Spitalul municipal Hunedoara         Bugetare participativă: START VOT pentru ideile devenilor         Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Deva a fost deschis integral         Opticline Dr. Angelescu – Inițiativă dedicată medicilor din Spitalul Deva         Ce măsuri s-au luat în Hunedoara, înainte de întoarcerea elevilor la școală         Un muzeu al trenulețelor se deschide în Hunedoara         Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva         Ceremonie la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Mircia Muntean și-a găsit de lucru         CFR repune în circulație trenurile al căror trafic a fost suspendat         Aparatul RMN de la SJU Deva funcționează         Detalii noi în cazul scandalului care a cutremurat cartierul Micro 5 – Hunedoara         Polițiști trimiși în judecată într-un dosar de proxenetism și abuz în serviciu         Lucrările de reparații a rețelei stradale din Deva au fost scoase la licitație