CAMPANIE MURDARĂ LA PSD. Poliţia a mătrăşit dosarul „mercenarilor electorali” de la Mărtineşti

„Organele” au tratat în bătaie de joc cazul mercenarilor electorali din comuna Mărtineşti, unde peste două sute de alegători, „arvuniţi” de PSD, îşi stabilesc, de alegeri, reşedinţa temporară (de campanie) în satele comunei, basculând votul băştinaşilor. O fraudă electorală ca la carte, în care se cere intervenţia Procuraturii.

Metoda de fraudare a alegerilor prin mercenari electorali este mai puţin cunoscută pe plan naţional, dar s-a împământenit de multişor în comuna hunedoreană Mărtineşti. Aici sunt în jur de 820 de cetăţeni cu drept de vot, din care vreo două sute nu votează la locale, fie pentru că sunt plecaţi „afară”, fie se află la studii în centrele universitare. În locul lor, vin mercenarii electorali, cam 240 la număr. Nu putem preciza numărul exact, pentru că fenomenul este în plină desfăşurare. „Mercenarii” îşi procură viză de reşedinţă la Mărtineşti în perioada alegerilor, pentru a vota candidatul PSD. Practic, ei sunt cei care stabilesc primarul comunei.

Tehnica manipulării, cu rădăcini în PCR

 Nicolae Bârcean este primarul comunei de 20 de ani. Mic, iute şi negricios ca un oltean instruit la fabrica de cadre a activiştilor PCR de la „Ştefan Gheorghiu”, Bârcean spune despre sine că n-o fi chiar atât de inteligent, pe cât l-au evaluat comuniştii, dar la organizarea muncii nu-l bate nimeni. Partidul l-a învăţat vicleniile politicii şi recunoaşte că a fost un elev conştiincios. Surâde parşiv din priviri, în situaţii în care nouă oameni din zece ar lovi cu pumnul în masă. Nu uită nimic. (Alţii spun că nici nu iartă.) Timp de 20 de ani, a câştigat alegerile la pas şi nu neagă că s-a folosit, uneori, de mercenari electorali. „Nu-i metoda mea… au aplicat-o şi alţii. Ştiu asta, fiindcă oamenii mă întrebau: cum facem dom’ primar de alegerile astea, că ne cheamă şi ăia de la Orăştioara de Sus să votăm la ei”, spune primarul Nicolae Bârcean, cu detaşare, ca despre fapte din altă viaţă, deşi nu-s patru ani pe muchie de atunci. Bârcean a trecut la PSD prin „ordonanţa traseiştilor” şi nu mai candidează. „Pentru mine ar veni mâine trei sute să voteze, dar nu mai vreau. Îmi ajung 20 de ani la primărie. Îl susţin pe Botescu (candidatul PSD – n. red.), dar le-am spus că nu mai merge cu votanţi din alte părţi. Pe mine nu mă mai amestecaţi în asta. Treaba lor ce fac”, mai spune primarul PSD.

Cazul „Mărtineşti” ajunge la IGPR

 În ciuda asigurărilor date de primar, fenomenul a fost semnalat şi la începutul acestui an. Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date  (DEPABD) Bucureşti, structură aflată în subordinea Ministerului de Interne, a fost sesizată de serviciul judeţean că, în zona Orăştie, se înregistrează un fenomen neobişnuit, în sensul că foarte multe persoane (comparativ cu anii trecuţi) solicită viză de reşedinţă, îşi schimbă temporar domiciliul. Fenomenul apare cam o dată la patru ani şi coincide cu calendarul alegerilor locale. „Am semnalat ceea ce se întâmplă, ca fenomen neobişnuit, Bucureştiului, iar dumnealor au sesizat Inspectoratul General al Poliţiei. Nu au găsit altă modalitate, decât să fie verificaţi (mercenarii electorali, n.red.) de poliţie dacă locuiesc efectiv la acea adresă, care şi-au stabilit-o mai nou”, ne-a declarat Monica Gânscă, şefa serviciului judeţean de Evidenţă a Persoanelor.

Procedura de primire în spaţiu

 Şefa serviciului judeţean de Evidenţă a Persoanelor spune că nu are dreptul să ne comunice numărul exact al „mercenarilor electorali” dar, pe surse, am aflat că ar fi vorba de peste 240 de persoane. Pentru a obţine o viză de reşedinţă e nevoie ca cineva să te primească în spaţiu. La Mărtineşti există multe locuinţe cu proprietate nelămurită în acte, motiv pentru care o parte dintre cei care primesc migranţi în spaţiul locativ solicită o adeverinţă de la Primărie. În această situaţie erau 142 de persoane înregistrate la Primăria Mărtineşti, de la începutul anului până la sfârşitul lunii aprilie. Dar fenomenul a debutat încă din toamna anului trecut şi se află în derulare. Spre exemplu, joi, 12 mai, când eram noi la Mărtineşti, fuseseră eliberate două adeverinţe.

 

O anchetă de mântuială. Sesizare la Parchet

 

Pentru cercetarea cazului, Inspectoratul General al Poliţiei Române a dispus o anchetă la IPJ Hunedoara, de la judeţ cauza a ajuns în lucru la poliţiştii din Orăştie, care au cerut agenţilor de poliţie din comuna Mărtineşti să verifice doar 40 de persoane, din cele peste două sute anunţate de Evidenţa Populaţiei. Concomitent cu solicitările IGPR, cazul a fost semnalat şi de Liga Dreptăţii Împotriva Corupţiei şi Abuzurilor din România – Europa. Într-o adresă semnată de comisarul Cristian Remus Sabău, adjunctul IPJ Hunedoara şi comisarul Ovidiu Timişanu, din cadrul aceleaşi instituţii, „organele” susţin că nu se confirmă existenţa vreunei fărădelegi. Romulus Tot, şeful regional al Ligii Dreptăţii, spune că ancheta a fost făcută în bătaie de joc. „Noi am sesizat că mai multe persoane au fost convinse să-şi stabilească reşedinţa în scop electoral la Mărtineşti, iar Poliţia ne răspunde ca şi cum noi am fi dat vina pe primar, după care zice că legea nu a fost încălcată. Superficialitatea anchetei mi se pare evidentă şi revoltătoare. Mâine – luni 16 mai 2016 – voi depune o sesizare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara”, ne-a declarat Romulus Tot.

 

Candidatul PSD ia votanţi pe ţinere

 

O parte dintre migranţii electorali au fost „cazaţi” la candidatul PSD. Familia lui Adinel Botescu deţine trei locuinţe în comuna Mărtineşti. Casa din Dâncu Mare nr. 71 este nelocuită şi cam de nelocuit… Are două camere – după spusele vecinilor, şi geamurile sparte – după cum se poate vedea din fotografii. La o primă verificare, reieşea că în locuinţa candidatului PSD s-au aciuat 18 mercenari electorali. Primarul a dispus o verificare mai atentă la toate cele trei proprietăţi ale familiei Botescu. A doua zi, Nicolae Bârcean ne-a comunicat că sunt 10 vize de rezidenţă pentru două case. Al treilea imobil a rămas neevaluat… Pentru cei zece transfugi electorali, taxele au fost plătite de Adinel Botescu, candidatul PSD pentru fotoliul de primar al comunei Mărtineşti.

 

Adrese „conspirativ” electoral

 

Potrivit legii, rezidenţa este valabilă doar dacă „persoana locuieşte în mod efectiv la adresa declarată ca reşedinţă”. Casa părintească a candidatului PSD este pustie. Din spusele sătenilor, mai sunt la Dâncu Mare câteva imobile pe post de refugii pentru votanţii traseişti, la numerele 3, 71, 149 şi 102. Apoi, în satul Mărtineşti la nr. 12 şi în Jeledinţi la 5 şi 54. Sunt informaţii pe care le ştie toată lumea, mai puţin „organele” de poliţie din Orăştie şi de la judeţ, care au făcut o anchetă „în doru’ leli”, chiar dacă aveau dispoziţie expresă în acest caz de la IGPR. Atitudinea „miliţienilor” municipali este de neînţeles, în condiţiile în care oricum vor ieşi la iveală reşedinţele cu scop electoral. Se va vedea în listele electorale, pe unde s-au bulucit claie peste grămadă votanţii angajaţi „cu ruptul”,  iar Poliţia nu poate decât să se mai facă odată de râs.

 

Jocurile necinstite ale PSD-ului la Mărtineşti

Candidatul PSD de la Mărtineşti încearcă să câştige postul de primar şi prin alte metode necinstite, nu doar cu mercenarii electorali aduşi de la Orăştie şi Călan. Afişele sale electorale sunt lipite, contrar legii, pe stâlpii de curent electric şi în alte locuri nepermise. Chiar şi pe o proprietate a primăriei. Mai mult, pe panourile de afişaj (unele atât de mici încât nu încap portretele tuturor candidaţilor), Adinel Botescu şi-a tras câte două afişe. Conducerea (PSD-istă) Inspectoratului Şcolar Hunedoara i-a dat ore de sport la o şcoală primară în Mărtineşti, deşi pe la sate în mod curent orele de gimnastică le ţin învăţătorii.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unsprezece + 10 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Cum arată șantierul drumului județean Hunedoara – Călan         Bazinele cu apă minerală de pe Valea Mureșului         Ce trebuie să știe turiștii care vor să urce în Retezat cu mașinile, spre Poiana Pelegii         Tânără tâlhărită de fostul prieten, cu 20 de ani mai mare decât ea         Muzeul mineritului a fost restaurat cu fonduri UE         ADR VEST. Școală din Uricani modernizată cu fonduri UE         ORĂȘTIE. Podul care nu mai leagă comunitatea, ci o desparte         6 august 2020. Omagiu minerilor din Valea Jiului         Ziua Minerului. Povestea revoltei muncitorilor de la Lupeni – 1929         Furturile din Mina Paroșeni nu au leac         Unde trebuie purtată masca de protecție, în municipiul Hunedoara         Conducerea Consiliului Județean Hunedoara solicită măsuri urgente pentru a pregăti unitățile medicale         Sarmizegetusa Regia, vizitată cu masca de protecție pe față         Tineri reținuți în Călan, după ce au tâlhărit un bărbat aflat sub influența băuturilor alcoolice         Cascada Clocota și Germisara, reperele stațiunii Geoagiu Băi         Copil de 6 ani rănit într-un accident pe DN 66. Familia s-a răzbunat pe șofer și pe echipajul medical         Cum a fost înființat Muzeul Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Scene cumplite în Călan: un bărbat a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost tâlhărit         Cadavrul tânărului dispărut de trei săptămâni în Lacul Cinciș a fost scos la suprafață         Tupeul unui șofer îl va costa scump: a lovit un polițist după ce a fost oprit în trafic