Bine că ești tu deștept! Alegeri în Deva. Conspirație, transpirație și clăbuci

 

S-a închis lista cu doritori de a urca pe scaunul de primar al municipiului Deva. Moment bun pentru a schița o serie de estimări, personale, asupra micului circ electoral de toamnă, desfășurat în cinstea zilei de 5 noiembrie 2017, când se votează.

O primă observație – înainte de a aminti cine sunt personajele ce vor evolua, concentrat, în următoarele două săptămâni: nu-i rabdă inima (pe unii), nu-i îndeamnă creierul (pe alții), nu-i lasă foalele umflate (pe ceilalți) să nu încurce alegerile pentru postul de primar al Devei. De mai bine de un sfert de secol, toți oamenii întregi la minte din România așteaptă acel moment incredibil în care vor intra în competiții electorale doar cei care au șanse reale de a câștiga și care au suportul vizibil/ demonstrabil de a face ceva odată ajunși pe fotoliul mult-dorit. Nefiind cazul, nici acum

Ca scurtă paranteză, pot înțelege entuziasmul de „societate civilă” sau individual/ cetățenesc care răbufnește în dorința de a pune în fruntea Primăriei un „om liber”, dar nu înțeleg cinismul celor care știu cum funcționează administrația publică locală – și cât de „mare” este puterea unui primar la cheremul unui consiliu local politic – și care tac mâlc, sprijinind visul frumos al „străzii”, cu eroul care va călca vesel grumajii „monștrilor politici”, până la albirea de pe urmă. În fapt, să nu o dăm cotită, chiar înțelegem: ce manipulare politică mai bună ar găsi cei care vor să facă varză votarea, decât jocul cu visele „civile”?

Una peste alta, în cursa nebună pentru fotoliul de primar al Devei au intrat nouă personaje dornice de așa putere. Fotoliu grăsuț, aglomerație mare!…

Șase personaje vin cu tichia de partid pe scăfârlie (în ordine alfabetică): Mugurel Brîndușă (PSR), Lucian Francisco Davidoni (USR), Vasile Ioan Iovan (PMP), Petru Mărginean (PSD), Florin Nicolae Oancea (PNL) și Ioan Ovidiu Popa (ALDE). Să ne oprim, deocamdată, în această zonă, de partid.

Judecând brut – ca țața Floarea la coadă la tigăi cu reducere – dreapta politică ar avea personaje mai multe în competiție, respectiv oamenii de la USR, PMP, PNL și ALDE, în vreme ce stânga se arată doar cu social-democrații PSD și socialiștii PSR. Tot cu argument de coadă la lapte, am putea crede că stânga câștigă ușor, în condițiile în care drepta împarte voturile de obosește. Asta dacă vălăul electoral devean ar fi împărțit exact în două, stânga-dreapta, și dacă, să nu chicotiți!, USR, PMP, PNL și ALDE chiar ar fi de dreapta – lucru discutabil în orice variantă.

Mutând discuția într-un registru mai serios, să facem observația că PSR, USR și PMP au intrat în cursă așa, cam la bâză, de prin colțuri, mai degrabă cât să tulbure apele. Din punctul nostru de vedere, niciunul din candidații propuși de aceste formațiuni nu va vedea un scor electoral onorabil (desigur, depinde ce înseamnă onorabil pentru unii sau alții!). Atunci rămân în calcul, în ordine alfabetică, Petru Mărginean (PSD), Florin Nicolae Oancea (PNL) și Ioan Ovidiu Popa (ALDE). Evident, potrivit structurii electorale deja verificată din alte runde de alegeri, bătălia pe scor mare ar rămâne, în zona politică, între candidații PSD și PNL, dar să nu uităm că vorbim de alegeri care se vor câștiga la procent relativ mic, cu tatonarea nehotărâților/ neinteresaților (majoritari). Deocamdată o lăsăm așa, urmând să revenim.

În zona „independenților” (am folosit ghilimele, din motive de siguranță!), avem trei personaje în luptă: Marius Vasile Blendea, Velu Adrian Călușer și Eduard Claudiu Cîrstoi. Pentru a nu lungi discuția, pe aceeași formulă de selecție ca în zona politică, ultimii doi candidați, din punctul nostru de vedere, nu vor vedea un scor electoral onorabil (desigur, repet, depinde ce înseamnă onorabil pentru unii sau alții!). În atare situație, din zona „liberă” rămâne în analiză doar doctorul Marius Vasile Blendea, cu un flux de susținere vizibil bun și în creștere, net detașat de ceilalți din zonă.

Tragem linie și adunăm competitorii cu prima șansă de a lupta în ringul campionilor (tot în ordine alfabetică, să nu-mi aud vorbe): Marius Vasile Blendea (independent), Petru Mărginean (PSD), Florin Nicolae Oancea (PNL) și Ioan Ovidiu Popa (ALDE). Deja, lucrurile devin mai interesante.

Într-un prim scenariu, candidații PSD și PNL ar forța, în campanie, „prin mijloace specifice muncii de partid”, aruncarea către periferie a independentului Vasile Blendea și candidatului ALDE, Ovidiu Popa. Asta ar fi șansa de limpezire (forțată) în bătălia între „uriași politici”, cu o polarizare a votului mai ușor de estimat înainte de vot. Din punctul nostru de vedere, dacă Blendea și Popa slăbesc motoarele în campanie (dau înapoi, se lasă „cumpărați”, fac combinații etc.) și lasă pârtie, atunci prima șansă de a câștiga o are PNL, cu candidatul Oancea. Numai că acest scenariu nu este cel mai credibil (deși orice este posibil, trăim în România!).

Un scenariu mai plauzibil este acela în care și ALDE, cu Ovidiu Ioan Popa, și independentul (după scripte) Vasile Blendea joacă la victorie, cu toate armele electorale pe care le au. Sigur, unii ar spune că nu se compară cu forța PSD și PNL, dar e o judecată pripită, în condițiile în care și Blendea, și Popa își joacă șansele mizând mai ales pe electoratul care nu vine la vot în mod obișnuit – și acolo avem cam 60 la sută dintre deveni! Pe acest scenariu nu avem, încă, un final sigur, pentru că nu avem suficiente date privind atractivitatea la vot pe cele patru personaje verificată acum și nu prin sondaje de Internet, prea puțin relevante, având în vedere structura pe grupe de vârstă și educație a celor care votează efectiv sau intenționează să o facă. Cât de curând, vom publica o analiză dedicată acestor alegeri și atunci vom face și primele estimări privind rezultatele posibile în 5 noiembrie.

Până atunci, să mai punctăm câteva lucruri, pe scurt.

Unu: mesajul recent al PNL că dreapta s-a unit în jurul candidatului Oancea și stânga e a PSD este un bumerang colțos, care lovește cu repetiție; a se vedea și structura electoratului devean la zi, nu numai amintiri din copilăria liberală hunedoreană.

Doi: reacția electoratului devean, posibil/ de dorit să se trezească puțin, măcar acum (personal, nu cred asta), este greu de estimat până în ultimele trei zile înainte de vot, dar liniile de forță mari se vor vedea chiar de săptămâna viitoare.

Trei: stilul adoptat de PSD în a-și promova candidatul este abulic; cred că le este foarte greu!… În stilul acesta, e posibil ca, la final, Popa de la ALDE să îl privească mult mai de sus pe Mărginean de la PSD…

Patru: cu puțin efort, candidații/ echipele de campanie ar putea reuși să scârbească electoratul (unii deja lucrează la asta!) suficient pentru ca rezultatul votului să fie unul absolut întâmplător, dacă nu de-a dreptul jenant…

Vom reveni.

Comentarii FB

comentarii
2 Răspunsuri la “Bine că ești tu deștept! Alegeri în Deva. Conspirație, transpirație și clăbuci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 + doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident grav pe șoseaua Hațeg – Caransebeș         CJ Hunedoara: „Primăria Șoimuș este obligată să asigure un trafic sigur pe drumurile județene aflate în administrare temporară”         Masivul Parâng. Șantierul drumului județean 709F inspectat de reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara         LA TRÂNTĂ CU COVID 19. Luptătorii deveni așteaptă reluarea competițiilor         Accident mortal. Scene de groază pe șoseaua Hunedoara – Deva         Mii de puieți de păstrăv eliberați în apele Retezatului         Locurile din Parcul Național Retezat unde camparea este permisă         Cum este căutat tânărul dispărut în apele Lacului Cinciș         Jandarmii montani au fost chemați în ajutorul unor turiști înspăimântați de urs         Tânără din Germania rătăcită pe crestele Retezatului         Autostrada Lugoj – Deva. Cum rezistă „Dealul Liliecilor” la un an de la finalizarea lucrărilor         A doua zi de căutări a tânărului înghițit de apele Lacului Cinciș         Accident rutier la Sântandrei, pe DN 7         Patron din Hunedoara ridicat de Poliție, după ce s-a opus controalelor în complexul său de pe Lacul Cinciș         Copil de un an rănit într-un accident rutier pe DN 7, la intrare în Deva         Accident pe calea ferată: autoturism lovit de tren         Tânăr căutat după ce ar fi dispărut în apele Lacului Cinciș         Taxele de studii pentru învățământul de stat nu vor opri tinerii absolvenți să plece din România         Primarul Marcel Goia, diagnosticat cu noul coronavirus         Mircea Moloț: „Hunedoara trebuie să meargă mai departe!”