BILANŢUL GUNOAIELOR, LA PRIMĂRIA DEVA. Gunoierii Salubrităţii, văduviţi de partea lor de „nesimţire”

Peste 25 de tone de gunoi au strâns tinerii Devei, într-o săptămână de voluntariat, şi aproape toţi comentatorii au arătat cu degetul acuzator spre „nesimţiţii” care-şi aruncă resturile pe unde îi prinde vremea. La cât gunoi au colectat voluntarii din oraş, ar fi nedrept să-i lăsăm pe gunoierii Salubrităţii fără partea lor de „nesimţire”.

 

Primăria Deva informează că elevii au dat o lecţie întregului oraş, oferindu-se să cureţe voluntar cartierele municipiului de gunoaie. „Peste 900 de şcolari au luat la pas cartierele în cadrul campaniei „Haideţi să curăţăm Deva împreună”, ca să adune gunoaiele aruncate de alţii în zona verde. Convinşi că prin puterea exemplului pot schimba ceva în atitudinea oamenilor faţă de mediu, unii dintre ei şi-au scos la curăţenie şi părinţii sau bunicii”, susţin edilii Devei.

 

Bilanţul campaniei

 

Pe parcursul săptămânii de campanie au ieşit în stradă peste 1.200 de voluntari care au adunat mai mult de 25 de tone de deşeuri (25.280 de kilograme). Două treimi dintre voluntari au fost elevi şi profesori de la 9 şcoli, licee şi colegii din oraş. Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” a fost şcoala cu cele mai multe prezenţe în campanie – 5 participări în 4 zile (de marţi până vineri). A urmat Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria”, cu 2 participări – miercuri şi joi.       Colegiul Naţional „Decebal” a venit la curăţenie cu cei mai mulţi voluntari – 150 de elevi şi profesori, şi a adunat cea mai mare cantitate de deşeuri dintr-o singură zonă – 5.120 de kilograme. Cel mai tânăr voluntar participant la campania „Haideţi să curăţăm Deva împreună” a fost un copil în vârstă de 5 ani. Acţiunea care a cuprins tot oraşul a fost surprinsă în peste 100 de fotografii.

 

Mesajul autorităţilor

 

Edilii laudă entuziasmul elevilor şi bat obrazul adulţilor comozi care n-au ieşit la adunat gunoaie. „Campania de ecologizare a Devei şi-a propus să mobilizeze cât mai mulţi voluntari. S-au transmis invitaţii tuturor – telefonic, prin email sau prin viu grai. Unii au dovedit că nu le pasă cum arată locul în care trăiesc. Un singur exemplu e suficient. Din 30 de instituţii publice invitate să sprijine proiectul, doar una a răspuns afirmativ. Încă o dată, copiii au strâns, iar adulţii s-au uitat. Cei mici le-au dat celor mari o lecţie: cea mai elementară lecţie de bun simţ. „Haideţi să curăţăm Deva împreună!” a fost o acţiune de implicare socială în primul rând pentru sănătatea noastră, pentru toţi cei care vrem să respirăm un aer curat. A fost un proiect al tuturor celor care cred că în jurul nostru se pot întâmpla şi lucruri pozitive, atunci când fiecare este dispus să contribuie – chiar şi numai pentru o zi! Primăria Municipiului Deva şi Consiliul Local mulţumesc celor peste 1.200 de participanţi la campania de ecologizare a oraşului. Cei mai harnici dintre ei vor beneficia de călătorii gratuite cu telecabina pentru rudele şi prietenii din alte oraşe care vizitează Cetatea Devei şi vor avea ocazia să fie primari sau viceprimari pentru o zi”, se arată în comunicatul Primăriei.

Daţi şi gunoierilor partea lor de „nesimţire”

Din beşteleala gospodarilor Devei lipsesc vrednicii de pomenire gunoieri ai firmei de salubritate. Bilanţul tonelor de gunoi adunat de voluntari e dovadă că gunoierii nu şi-au făcut bine meseria pentru care sunt plătiţi de devenii. În plus, sunt mizerii prin oraş de care nu pot să ne scape voluntarii, oricât de harnici şi de implicaţi ar fi. Prin Deva încă mai circulă maşini ale Salubrităţii care lasă în urma lor, ca melcii, lungi dâre băloase şi urât mirositoare. Platformele de gunoi sunt, adeseori, îngropate în mizerii că abia se mai zăresc containerele cocoşate de gunoi. Pe de altă parte, Primăria Deva a impus o taxă specială ca să mai adune nişte bănuţi pentru gunoierii Devei, dar ni se spune că: „Instituirea taxei speciale de salubritate ar pute duce la creşterea calităţii serviciilor”. Adică, doar adunatul banilor e o certitudine.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Ce măsuri s-au luat în Hunedoara, înainte de întoarcerea elevilor la școală         Un muzeu al trenulețelor se deschide în Hunedoara         Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva         Ceremonie la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Mircia Muntean și-a găsit de lucru         CFR repune în circulație trenurile al căror trafic a fost suspendat         Aparatul RMN de la SJU Deva funcționează         Detalii noi în cazul scandalului care a cutremurat cartierul Micro 5 – Hunedoara         Polițiști trimiși în judecată într-un dosar de proxenetism și abuz în serviciu         Lucrările de reparații a rețelei stradale din Deva au fost scoase la licitație         Tăiere ilegală de arbori         Spărgătorul unui magazin, prins la Vulcan         Scandal monstru pe o stradă din Hunedoara         36 de pacienți suspecți „COVID-19” internați la Spitalul Județean de Urgență din Deva