BILANŢUL GUNOAIELOR, LA PRIMĂRIA DEVA. Gunoierii Salubrităţii, văduviţi de partea lor de „nesimţire”

Peste 25 de tone de gunoi au strâns tinerii Devei, într-o săptămână de voluntariat, şi aproape toţi comentatorii au arătat cu degetul acuzator spre „nesimţiţii” care-şi aruncă resturile pe unde îi prinde vremea. La cât gunoi au colectat voluntarii din oraş, ar fi nedrept să-i lăsăm pe gunoierii Salubrităţii fără partea lor de „nesimţire”.

 

Primăria Deva informează că elevii au dat o lecţie întregului oraş, oferindu-se să cureţe voluntar cartierele municipiului de gunoaie. „Peste 900 de şcolari au luat la pas cartierele în cadrul campaniei „Haideţi să curăţăm Deva împreună”, ca să adune gunoaiele aruncate de alţii în zona verde. Convinşi că prin puterea exemplului pot schimba ceva în atitudinea oamenilor faţă de mediu, unii dintre ei şi-au scos la curăţenie şi părinţii sau bunicii”, susţin edilii Devei.

 

Bilanţul campaniei

 

Pe parcursul săptămânii de campanie au ieşit în stradă peste 1.200 de voluntari care au adunat mai mult de 25 de tone de deşeuri (25.280 de kilograme). Două treimi dintre voluntari au fost elevi şi profesori de la 9 şcoli, licee şi colegii din oraş. Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” a fost şcoala cu cele mai multe prezenţe în campanie – 5 participări în 4 zile (de marţi până vineri). A urmat Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria”, cu 2 participări – miercuri şi joi.       Colegiul Naţional „Decebal” a venit la curăţenie cu cei mai mulţi voluntari – 150 de elevi şi profesori, şi a adunat cea mai mare cantitate de deşeuri dintr-o singură zonă – 5.120 de kilograme. Cel mai tânăr voluntar participant la campania „Haideţi să curăţăm Deva împreună” a fost un copil în vârstă de 5 ani. Acţiunea care a cuprins tot oraşul a fost surprinsă în peste 100 de fotografii.

 

Mesajul autorităţilor

 

Edilii laudă entuziasmul elevilor şi bat obrazul adulţilor comozi care n-au ieşit la adunat gunoaie. „Campania de ecologizare a Devei şi-a propus să mobilizeze cât mai mulţi voluntari. S-au transmis invitaţii tuturor – telefonic, prin email sau prin viu grai. Unii au dovedit că nu le pasă cum arată locul în care trăiesc. Un singur exemplu e suficient. Din 30 de instituţii publice invitate să sprijine proiectul, doar una a răspuns afirmativ. Încă o dată, copiii au strâns, iar adulţii s-au uitat. Cei mici le-au dat celor mari o lecţie: cea mai elementară lecţie de bun simţ. „Haideţi să curăţăm Deva împreună!” a fost o acţiune de implicare socială în primul rând pentru sănătatea noastră, pentru toţi cei care vrem să respirăm un aer curat. A fost un proiect al tuturor celor care cred că în jurul nostru se pot întâmpla şi lucruri pozitive, atunci când fiecare este dispus să contribuie – chiar şi numai pentru o zi! Primăria Municipiului Deva şi Consiliul Local mulţumesc celor peste 1.200 de participanţi la campania de ecologizare a oraşului. Cei mai harnici dintre ei vor beneficia de călătorii gratuite cu telecabina pentru rudele şi prietenii din alte oraşe care vizitează Cetatea Devei şi vor avea ocazia să fie primari sau viceprimari pentru o zi”, se arată în comunicatul Primăriei.

Daţi şi gunoierilor partea lor de „nesimţire”

Din beşteleala gospodarilor Devei lipsesc vrednicii de pomenire gunoieri ai firmei de salubritate. Bilanţul tonelor de gunoi adunat de voluntari e dovadă că gunoierii nu şi-au făcut bine meseria pentru care sunt plătiţi de devenii. În plus, sunt mizerii prin oraş de care nu pot să ne scape voluntarii, oricât de harnici şi de implicaţi ar fi. Prin Deva încă mai circulă maşini ale Salubrităţii care lasă în urma lor, ca melcii, lungi dâre băloase şi urât mirositoare. Platformele de gunoi sunt, adeseori, îngropate în mizerii că abia se mai zăresc containerele cocoşate de gunoi. Pe de altă parte, Primăria Deva a impus o taxă specială ca să mai adune nişte bănuţi pentru gunoierii Devei, dar ni se spune că: „Instituirea taxei speciale de salubritate ar pute duce la creşterea calităţii serviciilor”. Adică, doar adunatul banilor e o certitudine.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaptesprezece − trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Ai o bucatarie mica? Tips & Tricks pentru a o organiza intr-un mod eficient!         Rușine! În ultima zi de guvernare, PSD a angajat ca director general la Societatea de Închidere a Minelor pe președintele PSD Petrila!         ”Comorile naturii” 2019. Elevi din 20 de localităţi s-au întrecut în cunoştinţe despre ariile protejate         VORBE, NU FAPTE! Protest cetăţenesc în Sântandrei, la „Zebra Morții”. Un an de când CJ Hunedoara a trâmbiţat un giratoriu care n-a mai apărut         DUPĂ 12 ANI DE CONTROVERSE Spitalul Judeţean se extinde cu un spaţiu care a stârnit dispute         ADMINISTRAȚIE Ministrul de Interne, interesat de sănătatea prefectului de Hunedoara         Peste 350 de metri cubi de lemn au fost confiscați de jandarmi în 2019         Apel pentru deschiderea de urgență a Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Indicatorul care poate crea o confuzie fatală, ultimul văzut de șoferul mort în accident după ce a circulat pe contrasens         Accident grav în Deva, pe o trecere de pietoni         O elevă a pus Poliția pe drumuri, pentru a-și aduce iubitul înapoi         Interlopi reținuți după ce au intrat peste un tânăr pentru a-l obliga să achite o datorie         Cinematograful Flacăra s-a închis         Tânăr judecat după ce a bătut crunt un polițist         Asfalt pe noua șosea din Masivul Parâng         ACCIDENT MORTAL. Gestul fatal al unui șofer care a greșit intrarea pe DN7         Camion lăsat fără 300 de litri de motorină de un tânăr         Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Boz a fost resfințită         PALATUL VICTORIA. Cine sunt miniștrii Guvernului Orban         Siegfried Mureşan, un hunedorean pentru Guvernul Europei