AVERTISMENT. Legea Bugetului poate băga România într-o criză ca cea din 2010

Liberalii reclamă aberaţiile financiare încropite de PSD în bugetul general consolidat al României pentru anul 2019. Liberalii hunedoreni susţin că cifrele au fost grosolan umflate din pix, fără nicio bază reală

PNL Hunedoara şi-a prezentat punctul de vedere privind bugetul ţări într-o conferinţă de presă susţinută de senatorul Carmen Hărău, prim-vicepreşedintele Adrian David şi secretarul general Vasilică Potecă, la finalul săptămânii trecute.

România poate deveni nefinanţabilă

Carmen Hărău, senator PNL, este de părere că niciodată în ultimii şapte ani – perioadă în care a participat la adoptarea bugetului de stat – nu a existat o făcătură mai ordinara ca cea de acum. „Totul, de această dată, este exagerat, cosmetizat, este livrat de la Guvern şi n-am avut nici un reper nici în Statistică, nici în Prognoză a cifrelor pe care se bazează bugetul. În opinia mea de economist, bugetul este o construcţie de tip sofism, o construcţie oarecum logică şi fotogenică făcută pe baze false”, spune Hărău. Senatorul PNL spune că a fost crescută artificial creşterea economică – 5,5 în scriptele Guvernului, în timp ce UE prognozează 3,8 la sută. Grad de colectare 33,4 la sută din PIB, în timp ce în economia reală nu s-a depăşit niciodată 31 la sută. Leul a fost îngrăşat din pix la un curs de schimb cu euro mai slab. „Din punctul nostru de vedere, al liberalilor, România poate deveni în curând nefinanţabilă, aşa cum s-a întâmplat în anul 2010, cu consecinţele pe care le cunoaştem cu toţii”, avertizează Hărău.

Primăriile duse în pragul falimentului

Administraţiile locale sunt condamnate să renunţe la investiţii, asta dacă au norul să-şi asigure banii de funcţionare până la sfârşitul anului, este de părere Vasilică Potecă. „Eu şi domnul David, care venim din administraţia locală, de la firul ierbii – cum se spune,  trebuie să vă atragem atenţia asupra unui lucru: bugetul care urmează să vină e un buget al îndatorării. Primăria Deva se va trezi cu 700 de angajaţi în plus. Este vorba de plata indemnizaţiei pentru persoanele cu dizabilităţi şi cea pentru însoţitori”, spune Potecă. Povara fiscală va fi, la Deva, de 18,8 milioane de lei, sumă la care se adaugă o corecţie cu plus până-n 25 de puncte procentuale. Mult peste bugetul de investiţii al Devei care era estimat undeva la 13 milioane lei. Banii de indemnizaţii vor trebui „inventaţi” de Primărie, în condiţiile în care guvernanţii au pasat cheltuielile fără să asigure sursa de finanţare. „Mai mult, municipiul Deva este posibil să piardă între 12 şi patru milioane de lei, funcţie de cum o să distribuie Guvernul cotele defalcate din TVA. Noi suntem în poziţia în care înregistrăm venituri mai mari pe cap de locuitor, decât acea normă de 1.200 lei emanată de Legea Bugetului. Deci nu mai primim bani din echilibrare de la Consiliul Judeţean sau din altă parte şi va trebui să ne descurcăm pe cont propriu”, a completat Adrian David.

La această oră primăriile funcţionează la cota de avarie, cu jumătate din banii pe care îi aveau în februarie 2018 şi e posibil ca nici în luna martie să nu intre în vigoare bugetul pe 2019.

„Toate fetele cu statut de top model par a da năvală prin structurile centrale pesediste din Bucureşti. Nu-i un lucru care să te bucure! Intri prin birourile respective şi ai impresia că pentru a prepara o cafea şefului ai nevoie de patru fete, toate de la 1,78 m în sus. E neplăcut, e frustrant”

Carmen Eleonora HĂRĂU, senator PNL

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

treisprezece + trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Carmen Hărău: “Politica trebuie să fie soluţia, nu problema!”         Mașina Poliției implicată într-un accident în Hunedoara         Scene șocante s-au petrecut într-un supermaket din Deva         Data inaugurării „autostrăzii – muzeu” va fi decisă la sfârșitul lunii septembrie         DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României         Lansare de carte. Albumul fotografic „Oameni și locuri. Comuna Luncoiu de Jos”         APA PROD SA, UN SCANDAL FĂRĂ SFÂRŞIT. Preţul apei, cea mai recentă răfuială politică între PNL şi PSD Hunedoara