RETRO POLITICA. Au condus judeţul. Ce a rămas după ei?

Începând cu 1990, judeţul Hunedoara a avut 16 prefecţi. Unii dintre ei au decedat, alţii au rămas în viaţa politică, iar despre câţiva nimeni nu mai ştie nimic.

Singurul dintre cei 16 prefecţi care a deţinut mandatul de două ori a Costel Alic. Despre el se spune că a fost foarte apropiat de Ion Iliescu. A dispărut apoi pentru o vreme din viaţa politică şi s-a întors ca director al Electrocentrale Deva. A rămas în memoria angajaţilor din Prefectură ca un om „spurcat” la gură, dar omenos.

Despre Georgel Răican, om cu rădăcini comuniste, cam toată lumea spune că era „al dracului şi ameninţa cu dosare penale”.

Gheorghe Ivan, care a fost şi senator, s-a întors după ce şi-a încheiat mandatul la afaceri. A decedat în 2007 în urma unei boli cumplite.

Pompiliu Budulan a fost considerat ca unul dintre cei mai înfumuraţi prefecţi. Se spunea că avea dosare despre toţi oamenii politici şi ameninţa voalat că le va scoate la momentul potrivit.

Nicolae Stanca a rămas pentru angajaţi drept un om cumsecade. După ce şi-a încheiat mandatul a plecat în mediul privat, iar în politică activează doar ca simplu membru.

Victor Vaida, om blând, a rămas de pomină cu „Acţiunea Autobuzul”, adică ordinul său prin care le cerea colegilor de partid să ducă alegătorii la vot.

Sorin Apostu, fost marinar, om de afaceri de succes, a rezistat puţin în fruntea Prefecturii. S-a întors la afaceri.

Gabriel Joca este considerat şi astăzi cel mai slab prefect pe care l-a avut judeţul şi nu este vorba despre constituţia sa fizică.

În schimb, Cristian Vladu rămâne prefectul care a fost implicat în cele mai multe scandaluri. S-a întors în politică, dar a pierdut toate alegerile la care a participat.

Dan Aurel Pricăjan a rămas de pomină între prefecţii de Hunedoara. Cunoscut ca „fashionist”, Pricăjan a gafat monumental după o intervenţie televizată. În noiembrie 2008, la Petrila a avut loc un dublu accident de muncă. După ce a intrat în direct la TV şi a anunţat că au fost scoase primele cadavre din subteran, Pricăjan s-a întors către un om politic şi l-a întrebat dacă i-a stat bine părul.

Dorin Oliviu Gligor a avut cel mai scurt mandat de prefect şi s-a întors în politică.

În schimb, Attila Dezsi a fost cel mai tânăr prefect. El a petrecut cel mai mult timp în diverse funcţii în cadrul instituţiei, începând cu ianuarie 2005 a fost pe rând secretar general, subprefect, prefect, iar acum inspector guvernamental.

 

LISTA PREFECŢILOR DE HUNEDOARA

[box] 1. BOGDAN BUJOR: august 1990 – octombrie 1990

2. COSTEL ALIC: octombrie 1990 – aprilie 1992

3. GHEORGHE IVAN: mai 1992 – februarie 1993

4. GEORGEL RĂICAN: februarie 1993 – octombrie 1995

5. COSTEL ALIC: octombrie 1995 – decembrie 1996

6. POMPILIU BUDULAN: decembrie 1996 – noiembrie 1998

7. NICOLAE STANCA: noiembrie 1998 – mai 2000

8. SORIN APOSTU: mai 2000 – septembrie 2000

9. GABRIEL JOCA: septembrie 2000 – ianuarie 2001

10. AURELIAN SERAFINCEANU: ianuarie 2001 – octombrie 2004

11. VICTOR VAIDA: octombrie 2004 – decembrie 2004

12. CRISTIAN VLADU: ianuarie 2005 – iulie 2007

13. DAN AUREL PRICĂJAN – august 2007 – martie 2009

14. IOAN GABRIEL SAMOILESCU – martie 2009 – octombrie 2009

15. DORIN OLIVIU GLIGOR – octombrie 2009 – ianuarie 2010

16. ATTILA DEZSI – ianuarie 2010 – iunie 2012

17. SORIN VASILESCU – iunie 2012 – prezent[/box]

 

 

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “RETRO POLITICA. Au condus judeţul. Ce a rămas după ei?

  1. IoDesteapta

    Pe Stefan Dezmeri l-a mancat autoarea din lista pare-se… ah, in caz ca nu stiati, ca sa respect cronologia, locul lui e la nr 17, intre Attila Dezsi si Sorin Vasilescu.

    PS: Care-i rostul articolului?

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci − 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Târgul de fete de pe Muntele Găina – 2019 (VIDEO)         Spitalul Județean de Urgență din Deva are în stoc ser antiviperin în caz de urgență         Scene groaznice pe DN 7: un motociclist a izbit frontal un autotren (VIDEO)         Primarul Devei a cerut rezilierea contractului cu firma de salubrizare         Scene cumplite într-o spălătorie: un copil a fost rănit, doi angajați au scăpat ca prin minune înainte de a fi striviți de o mașină. Totul a fost înregistrat video         Copil adus la Urgențe după ce a fost mușcat de un șarpe         „Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute         ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei