ANTICORUPŢIA SE MIŞCĂ. Învârtelile şefului PSD Hunedoara, Laurenţiu Nistor, au ajuns în justiţie

474

Mihai Irimie, primarul comunei Şoimuş, a confirmat, marţi, la Hunedoara TV, ceea ce ZIARUL Hunedoreanului publica încă de anul trecut, şi anume faptul că primăria condusă de Laurenţiu Nistor, actualul deputat PSD, a spart 1,5 milioane de euro într-un proiect prin care parte din bani s-au „evaporat” cu lucrări neexecutate, dar decontate de la bugetul local

O parte din faptele săvârşite în perioada în care Laurenţiu Nistor era primarul comunei Şoimuş sunt în cercetarea procurorilor Anticorupţie, alte au ajuns pe masa judecătorilor. Tunul tras la proiectul de alimentare cu apă şi canalizare din Şoimuş a făcut obiectul unui control al inspectorilor de conturi care au stabilit un prejudiciu de peste 15 miliarde de lei vechi. „Curtea de conturi a venit şi a constat prejudiciul, noi am dat drumul mai departe pentru recuperarea prejudiciului de la societatea care a fost plătită. Că aşa se face: trebuie să recuperezi banii de la societatea respectivă. Suntem în instanţă cu ei, la al doilea termen, şi sper să câştigăm, că n-avem de ce să pierdem”, a spus primarul Mihai Irimie.

Nistor ar putea fi căutat la buzunare

Pe parcursul procesului, firma care a executat lucrările a întâmpinat unele probleme, motiv pentru care e de aşteptat ca păgubiţii să se întoarcă şi împotriva deputatului Laurenţiu Nistor, cel care a făcut plăţile nejustificate. „Din păcate patronul firmei (SC Viancons SRL, n.red.) – Dumnezeu să-l ierte! – a decedat, a avut un accident, acum se ocupă fiul acestuia de societate. Noi suntem în instanţă, încercăm să ne recuperăm prejudiciul şi vom face toate demersurile. În momentul în care nu vom recupera prejudiciul de la constructor ne vom întoarce la ordonatorul de credite (fostul primar Laurenţiu Nistor, n.red) de la acea vreme”, mai spune Irimie.

Reţea de apă wireless (fără fir)

După cum scriam în urmă cu un an, Decizia nr. 24 din 2013 a Raportului de audit financiar arată că la Primăria Şoimuş s-au făcut plăţi nejustificate pentru lucrări la un contract din 2007 şi că existau prejudicii nerecuperate nici în anul 2013. Primăria a dat bani firmei SC Viancons SRL pentru lucrări fictive la reţeaua de alimentare cu apă a comunei. S-a descoperit, spre exemplu, că pe o uliţă conducta de apă a fost trasă integral în devizele de lucrări plătite, însă pe teren erau doar câţiva metri de ţeavă îngropată la cele două capete ale uliţei. Un fel de reţea de apă wireless (fără fir). De altfel, contractul de lucrări 5007/ 19.11. 2007 cu SC Viacons SRL în valoare de 6.272.063,89 lei la care se adaugă TVA în valoare de 1.191.698,14 lei este ticsit de devize de lucrări plătite de primărie, dar neexecutate de Viancons. Mai mult, în iarna anului 2007 (când constructorii în general stau pe sec, şomează), înainte să sape un metru de şanţ la reţeaua de alimentare cu apă, Laurenţiu Nistor a plătit un avans de 887.000 lei, cam 200.000 de euro, un cadou cu bani publici făcut de Nistor constructorilor în preajma sărbătorilor de iarnă, iar o parte din aceşti bani nu au fost justificaţi nici în zilele noastre.

Bani cu nemiluita pompaţi fără rost

La data de 10 decembrie 2007, primarul Laurenţiu Nistor a semnat ordinul de plată nr.1709 prin care acorda firmei Viancons un avans de 887.000 lei. Avansul acordat de Nistor trebuia să se regăsească în lucrări la finele anului 2007 sau banii să fie returnaţi primăriei. Între 10 şi 31 decembrie, evident, constructorul nu avea cum să presteze pentru suma primită şi, de altfel, nu au existat devize de lucrări până la sfârşitul anului în care s-a acordat avansul. Mai mult, nici în anul următor, în 2008, nu au fost decontate sumele primite cadou de sărbători, deşi Laurenţiu Nistor a fost primar la Şoimuş până la începutul anului 2009. Raportul de audit arată că până la finele anului 2008 au fost regularizări (s-au executat lucrări) din avansul acordat de doar 188.022,25 lei. Rezultă un prejudiciu de 688.977,74 lei de care Nistor este responsabil. În plus, constructorul a emis facturi în valoare de 1.478.000 lei pentru care Primăria Şoimuş a pus banu’ jos, fără să mai facă regularizări, cum cere legea.

Reţeaua găleţilor roşii cu trandafiri

Potrivit contractului, reţeaua de alimentarea cu apă din comuna Şoimuş trebuia finalizată în anul 2008, înainte ca Nistor să plece la Casa Poporului ca deputat PSD. Contractul de lucrări 5007/ 19.11.2007 încheiat de Laurenţiu Nistor, în calitate de primar al comunei Şoimuş cu SC Viacons SRL are valoarea de 6.272.063,89 lei la care se adaugă TVA în valoare de 1.191.698,14 lei şi presupunea lucrări la „Alimentarea cu apă în sistem centralizat a comunei Şoimuş, satele: Şoimuş, Bălata, Bejan, Boholt, Chişcădaga şi Păuliş”. Durata contractului era de 12 luni. La data de 30 noiembrie 2008, atunci când primarul Laurenţiu Nistor a câştigat colegiul de deputat, în urma lui trebuia să rămână o comună branşată la reţeaua cu apă. Suntem în 2015 şi mulţi din locuitorii comunei Şoimuş duc apă tot cu găleata. Probabil o găleată roşie oferită cu generozitate în mod gratuit într-o campanie electorală de liderul PSD Hunedoara…
Într-o notă de constatare (nr. 8279 din 20.12.2013) se arată că până în luna noiembrie a anului 2014 nu s-a recuperat nici jumătate din suma acordată în avans în 2007, iar prejudiciul creat cu penalizările stabilite de lege se ridică la 1.453.656,34 lei. Banii sifonaţi prin Viancons sunt doar o parte din ceea ce s-a întâmplat în comuna Şoimuş de pe vremea în care Laurenţiu Nistor era primar.

Comentarii FB

comentarii
5 thoughts on “ANTICORUPŢIA SE MIŞCĂ. Învârtelile şefului PSD Hunedoara, Laurenţiu Nistor, au ajuns în justiţie

  1. marian

    Cred ca primarul Irimie a facut mai multe nereguli decat primar Nistor , dar el crede ca e cel mai curat ,aruncand cu noroi in adversarii politici impreuna cu consilierele Maris Eugenia , Luca Ana (taietoarea de breton ) si cu viceprimarul Logojan Dorin.

    Reply
  2. teodor popa

    Pe cand si cercetarea serioasa a ” binomului ” din municipiul Hunedoara ? Deocamdata se pare ca pilele si „protectia” de sus functioneaza cu succes !!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *