ANALIZĂ POLITICĂ. Hunedoara: prototipul sinuciderii liberale

Odată finalizate alegerile locale, chiar dacă mai sunt schimbări de făcut prin structurile administrației publice locale, partidele politice au, deja, un reper consistent de analiză și strategie pentru pregătirea alegerilor generale de la sfârșitul acestui an. S-a văzut binișor intenția la vot (partea politică, cea interesantă pentru parlamentare) și se pot face estimări de bază, de plecare. În județul Hunedoara, PNL-ul lui Țîmpău nu face nimic, preocupat fiind să facă „probe de sicriu”. Iar acum, fostul lider liberal Mircea Moloț a ieșit la bătaie în fruntea ALDE Hunedoara, amenințând să rupă drastic din electoratul PNL – dar nici asta nu îl emoționează pe un Țîmpău care pare să facă orice, chiar să-și sacrifice partidul, pentru un nou mandat de parlamentar.

 

Pentru structurile politice istețe, interesate să câștige cât mai mult în alegerile parlamentare, timpul este scurt și ar fi păgubos să aștepte până prin septembrie-octombrie momentul în care să pornească pregătirile pre-electorale. Și chiar așa se întâmplă – în spatele ușilor închise, este adevărat.

Absolut de necrezut, partidul care ar trebui să fie cu toate motoarele la turație maximum, PNL, nu numai că nu ia nicio decizie de revigorare, mai ales după jalnicul eșec de la alegerile locale, ci chiar distruge, prin acțiuni haotice și prost inspirate, și puțina rezervă de forță pe care o mai avea.

Perechea fatală Gorghiu-Blaga, extrem de guralivă, dar total păgubitoare prin decizii, nu numai că nu a fost dată deoparte de la conducerea PNL, după pierderea alegerilor locale și ratarea negocierilor post-electorale, ci i s-a încredințat mandat de negociere – cu cine s-ar nimeri – în perspectiva bătăliei pentru Parlament din această toamnă. În aceste condiții, este justificată întrebarea fără răspuns pe care o pun toți analiștii politici: „mai există liberali – dintre aceia care chiar țin la partidul lor și au un cuvânt de spus – în Partidul Național Liberal?”.

 

Un zombie politic întreținut

 

Pentru a vedea cât de jos, în prăpastia politicii românești, a ajuns PNL, este suficient să rămânem, câteva clipe, în zona noastră, în județul Hunedoara, unde se concentrează prototipul sinuciderii liberale. Nu spunem nimic nou, nici nu vom insista, ci doar așezăm câteva lucruri asupra cărora am revenit până la greață.

Altădată organizație model între organizațiile județene ale PNL din România, organizația liberală hunedoreană a reușit, în doar un an și jumătate, să își crape cu sete structurile interne, să alunge oameni devotați și activiști eficienți, dar mai ales să piardă, cu viteză amețitoare, încredere electoratului pe care l-a conservat și consolidat mai bine de un deceniu conducerea PNL Hunedoara avându-l ca lider pe Mircea Moloț.

Cu un lider numit, nevolnic, lipsit de viziune, ineficient și lipsit de carismă, arogant chiar și față de propriii colegi de partid, dispus la compromisuri și combinații păguboase – este vorba, evident, de Bogdan Țîmpău -, cu o pereche a sa dormind în papucii co-președinției – este vorba, evident, de Dorin Gligor, aripioara pedelistă din noul PNL -, pre-electoral cu un lider la Deva complet în afara politicii, lipit de liberali exclusiv din interes – este vorba, evident, de Petru Mărginean -, cu un posibil lider lipsit de dorința de a se impune – este vorba, evident, de Adrian David, sacrificat golănește la alegerile locale -, infestat cu lăudători de profesie și fără oameni de campanie, PNL Hunedoara a devenit un zombie politic căruia i-am anunțat de multă vreme eșecul electoral, nu pentru că am avut ceva cu liberalii, ci pentru că era evident ce se va întâmpla.

Nenorocirea – pentru liberali – este că acest zombie politic este păstrat în mijlocul drumului și prezentat alegătorilor hunedoreni ca om viu. În condițiile în care și cel mai lipsit de educație școlară și politică dintre hunedoreni pricepe că Bogdan Țîmpău și „echipa lui” sunt demolatorii liberalismului hunedorean, nici conducerea centrală a PNL, nici măcar membrii organizației județene Hunedoara a PNL nu consideră necesară vreo schimbare, pregătind un alt eșec istoric, la alegerile parlamentare din toamnă. De ce? Aceasta este o altă întrebare fără răspuns de bun simț.

 

Țîmpău, fără de țintă-n sus

 

Dar prezibilul mare eșec al PNL Hunedoara la alegerile generale din toamnă este pe cale să se transforme într-o catastrofă. Miercuri, 29 iunie 2016, conducerea centrală a Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE) din România a confirmat oficial preluarea conducerii organizației județene Hunedoara a partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu de cel care a condus puternicul PNL Hunedoara de dinainte de Țîmpău: Mircea Moloț. Fostul lider al PNL Hunedoara și vreme de un deceniu președinte al Consiliului Județean vine la conducerea ALDE Hunedoara pe o poziție de forță: este președinte unic (eliminându-se combinația bicefală de copreședinți) și se pare că are libertatea de a reconstrui organizația după propria-i strategie.

Pentru PNL Hunedoara, reintrarea în politica hunedoreană a fostului lider autoritar liberal Mircea Moloț este generatoare de panică. Informațiile noastre – nu numai de acum, ci de mai multă vreme – arată că există foarte mulți membri ai PNL Hunedoara care sunt dispuși – chiar dacă pentru unii este foarte grea despărțirea de un partid în care au crezut și pentru care au muncit – să abandoneze lotca ciuruită, în derivă, condusă de Bogdan Țîmpău, pentru un proiect condus de un lider care le-a adus, cândva, succesul dreptei liberale într-un județ roșu. Pentru cei care s-ar întreba „ce va face Țîmpău să salveze situația”, există un răspuns aproape sigur: „ceea ce a făcut și până acum, respectiv nimic”.

 

Toboganul PNL și treptele ALDE

 

Odată cu reintrarea lui Mircea Moloț în arena politică hunedoreană, toate analizele politice de până acum trebuie adaptate. ALDE Hunedoara, așa cum a fost perceput în zumzetul derutant de până acum, cu schimbări în serie și lipsă de lideri de impact, este clar că se va schimba. Experiența fostului lider liberal Mircea Moloț, dar și relațiile păstrate în teritoriu, vor cântări mult în reformarea ALDE Hunedoara, astfel încât, în noua conjunctură, pornind de la o bază de aproape 10.000 de voturi luate fără o campanie electorală profesionistă, organizația hunedoreană a partidului lui Tăriceanu ar putea aduce surprize mari în alegerile din toamnă.

De unde va crește intenția la vot către ALDE Hunedoara? Evident, mai ales din zona electoratului PNL. Pentru PSD Hunedoara, ascensiunea ALDE în județ nu reprezintă o sursă principală de spaimă pre-electorală. Cu structura de putere câștigată la alegerile locale, PSD Hunedoara, cu normală străduință, va reuși un rezultat mai mult decât onorabil la alegerile parlamentare, noi estimând acum un scor spre 40 la sută. Bătălia va fi între PNL și ALDE, tedințele fiind ca liberalii să coboare pe toboganul ratării întreținut de Țîmpău, iar oamenii lui Tăriceanu să se înmulțească urcând treptele urmând a fi construite de Moloț. Cât de mult se va îndrepta această balanță, vom vedea chiar cu ceva timp înainte de alegerile generale, pe la începutul lunii octombrie, când vor putea fi făcute primele estimări serioase.

Comentarii FB

comentarii
4 Răspunsuri la “ANALIZĂ POLITICĂ. Hunedoara: prototipul sinuciderii liberale

 1. Cristi Boarna

  Nu se misca din pacate nimic la PNL. Cu Tampau asta se v-a pierde tot. El sta linistit ….. din pacate exista posibilitatea foarte mare sa mai prinda un mandat de deputat. Ptr. ca va fi cap de lista , si are sanse ca el sa iasa in toamna. De asta nu il prea intereseaza…..PNL! A DISTRUS TOATE ORGANIZATIILE DIN JUDET. Un frustrat, arogant si obraznic.

 2. Zona Zoster

  Mai mult decat corect!Tampaii liberali sunt drogati cu un drog foarter periculos:tampeniaza perpetua.Nu are antidot.

  1. Marcel Bot

   Gogu, înţeleg ca mata eşti deja acolo, la ALDE, dacă spui “vor veni buluc”. Din oricare alt punct cei de la PNL ar pleca, s-ar duce, ar şterge-o, tuli-o spre ALDE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 + paisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Bărbat condamnat în dosarul morții unui copil de șase ani, din Hunedoara         Polițistă atacată de o tânără într-un bloc din Hunedoara. Agresoarea, mamă a trei copii și însărcinantă, făcea chef în toiul nopții         Adolescentă răpită din Cartierul Muzicanților – Geoagiu         Carte veche din 1863, restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Controale ITM Hunedoara în perioada 27 iulie – 2 august 2020         Proiectul tehnic al construcției unui traseu pentru bicicliști în Deva, scos la licitație publică         Un turist și-a dat ultima suflare pe munte, în Masivul Parâng         Mircea Moloț: „Am îndrăgit mereu Țara Hațegului”         Profesori condamnați pentru purtare abuzivă față de elevi         Șase turiști rătăciți în Masivul Retezat         Accident la intrare în Hațeg. Manevra inconștientă a unui tânăr         INTERVIU. Cristian Coroiescu, candidat ALDE la Primăria Călan: În acest moment legat de Călan ne lovim de expresia “nu avem”         Cioban rănit de un urs, în Retezatul Mic         Motociclist fără permis mort într-un accident. Avea doar 21 de ani         Tânăr prins băut la volan pe un bulevard din Deva         Angajat al CJ Hunedoara, diagnosticat cu Covid 19. Ce măsuri au fost luate în instituție         Povestea celei mai bogate mine de fier, exploatarea de la Ghelari         Un nou restaurat se deschide la Orăștie – „Curtea leilor”         Se lucrează pe Autostrada A1, în zona Orăștie         Șoseaua Deva – Lugoj, în lucru. Se montează parapete de beton în zona Coșava – Coșevița