ALEGERI. PSD a câștigat în Valea Jiului și la Brad, dar a pierdut la Hunedoara și Orăștie

Candidatul PNL la alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis, a obținut cele mai multe voturi în jumătate dintre localitățile urbane din județ, excepție făcând municipiul Brad și Valea Jiului.

Potrivit rezultatelor centralizate de organizaţia judeţeană PNL Hunedoara, Iohannis a câștigat alegerile în șapte dintre municipiile și orașele din județ.

Iohannis, primul în fiefuri social – democrate

Președintele în funcție a fost preferatul electoratului și în Hunedoara și Orăștie, localități conduse de primari PSD, Dan Bobouțanu, respectiv Ovidiu Bălan. Municipiul reședință de județ a fost câștigat de Iohannis, care a fost votat de 36,15 la sută dintre deveni. Viorica Dăncilă a obținut 20,79 la sută, iar Dan Barna – 13,97% (cel mai bun scor al candidatului USR-PLUS în județ). În Brad, municipiu cu primar PSD, Viorica Dăncilă s-a clasat pe primul loc, cu 34,03%, urmată de Klaus Iohannis – 30,9% și Dan Barna – 12,9%. Iohannis a câștigat în schimb alegerile în alte două municipii cu primari PSD, Hunedoara, unde a obținut 34,27, în timp ce Dăncilă a avut 26,28%, și Orăștie, unde candidatul PNL a obținut cel mai bun procent la nivelul municipiilor din județ – 44,43%, în timp ce candidatul PSD a primit 22,8% dintre voturi. Dan Barna a fost votat de 12% dintre alegătorii din municipiul Hunedoara și de aproape 11% dintre cei din Orăștie. Cel mai bun rezultat în mediul urban a fost obținut de Klaus Iohannis la Geoagiu, unde primar este Vasile Cărăguț, de la ALDE, de 46,35% dintre voturi fiind exprimate în favoarea actualului președinte. Viorica Dăncilă a primit 19,63% dintre voturi, iar Dan Barna – 7,40%. PNL a câștigat alegerile și în Simeria, condusă de Emil Rîșteiu de la Pro România, (Iohannis – 37,92%, Dăncilă – 21,57%, Barna – 12,75%), Hațeg (Iohannis – 35,20%, Dăncilă – 23,30%, Barna –12,63%) și Călan (Iohannis – 40,98%, Dăncilă – 21,50%, Barna – 11,64%).

Viorica Dăncilă, președinte în Valea Jiului

PSD și-a adjudecat și la aceste alegeri prima poziție în Valea Jiului. Viorica Dăncilă a obținut cel mai bun rezultat în toate cele șase municipii și orașe din sudul județului. În cel mai important oraș al Văii Jiului, Petroșani, condus de primarul PNL Tiberiu Iacob Ridzi, Iohannis a obținut doar 25,23%, în timp ce Dăncilă a fost votată de 33,9% dintre alegători. Dan Barna a primit 13,06% dintre voturi. Cel mai bun rezultat obținut de PSD în mediul urban a fost în orașul Aninoasa, 48,27%, în timp de candidatul PNL a primit 24,36%, iar candidatul USR-PLUS – 6,79%. Viorica Dăncilă a câștigat cele mai multe voturi și în restul orașelor din Valea Jiului: Lupeni (Dăncilă – 44,57%, Iohannis – 22,29%, Barna – 9,53%), Petrila (Dăncilă – 45,98%, Iohannis – 20,57%, Barna – 9,53%), Uricani (Dăncilă – 45,68%, Iohannis – 26,35%, Barna – 8,74%) și Vulcan (Dăncilă – 40,35%, Iohannis –23,18%, Barna – 10,80%).

Mircea Diaconu, primul la Bucureșci

În ce privește localitățile rurale, liberalii stau mai bine, câștigând în 35 de comune, față de 19 în care s-au impus social democrații, iar într-una, Bucureșci, a câștigat Mircea Diaconu, candidatul sprjinit de Pro România și ALDE. În această comună, cu primarul Florin Ghilean de la ALDE, Mircea Diaconu a obținut 41,72 la sută, iar PNL și PSD, împreună, erau cam la vreo 10 procente în spate. Revenind la PNL, acest partid a obținut cel mai mare scor la Romos, 61,4%, Klaus Iohannis obținând cele mai multe voturi și la Beriu, Orăștioara de Sus, Baru, Ilia, Balșa, Bănița, Pui, râu de Mori, Blăjeni, Luncoiu de Jos, Vălișoara, Tomești, Bunila, Lunca Cernii de Jos, Peștișu Mic, Toplița, Teliucu Inferior, Zam, Bătrâna, Vorța, Cârjiți, Certeju de Sus, Boșorod, General Berthelor, Lăpugiu de Jos și Șoimuș, localitatea natală a liderului PSD Laurențiu Nistor, toate aceste comune având primari liberali. De asemenea, cei din PNL au reușit “break”-ul la Turdaș, Mărtinești, Ghelari, Dobra, Brănișca, Hărău, Rapoltu Mare și Bretea Română, comune conduse de primari PSD. De partea cealaltă, cei de la Viorica dăncilă a obținut cel mai mare procent la Cerbăl, de 65,68%, social – democrații mai câștigând alegerile la Sarmizegetusa, Ribița, Buceș, Lelese, Gurasada, Băița, Densuș, Răchitova, Totești, Baia de Criș, Bulzeștii de Sus, Vața de Jos, Băcia, Vețel, Sântămăria Orlea și Sălașu de Sus, de unde este de loc deputatul Pro România Sorin Marica, și Burjuc, unde s-a înregistrat cea mai mică diferență de scor, 36,77% față de 36,32%, cât au avut liberalii. O situație aparte a fost la Crișcior, cu primarul Ovidiu Furdui de la ALDE, singura comună în care PSD a câștigat fără a avea edil din partid, cu un procent în fața liberalilor, Dan Barna, la distanță, fiind al treilea, iar Mircea Diaconu pe patru.

Turul al doilea de scrutin, pe 24 noiembrie

În urma rezultatelor obținute la nivel național, Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă se vor înfrunta în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, care se va desfășura pe 24 noiembrie. Următorii clasați au fost Dan Barna și Mircea Diaconu, iar pragul electoral de 5% a mai fost depășit de candidatul PML Teodor Paleologu, în apropierea acestuia mai fiind Kelemen Hunor, de la UDMR, ceilalți opt predenți la funcția de președinte al României obținând scoruri mult mai mici.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

treisprezece + patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva         Sportivi din Deva, campioni la o competiție națională de karate         Clipe de groază trăite de o femeie, în scara unui bloc din Hunedoara         Atenuatori de impact noi pe autostrăzile din vestul țării         Poliţia Locală Deva – bilanţul activităţii pe anul 2019         Cenaclul „Amurg sentimental”. Interviu cu Gabriela Alef         Bătaie de joc pe seama unui copilaș de patru luni. Tatăl l-a părăsit, iar mama s-a spălat pe mâini de el         Au trecut 52 de ani de când Deva, Hunedoara și Petroșani au devenit municipii         Eleva de 16 ani din Deva a fost găsită… departe         BUGETARE PARTICIPATIVĂ 2020. Primele 3 idei de îmbunătățire a calității vieții în Deva         DUPĂ INTERVENŢIA PREFECTULUI. Ceferiştii, amendaţi cu 60.000 de lei pentru mizeria de la Ilia         Tragedie pe DN 66, în comuna Pui         Povestea emoționantă a lui Darius, elevul premiant îngrijit de bunici         Primăria Deva premiază performanţa la învăţătură şi în sport         GICĂ POPESCU: “Tremurau chiloții pe noi când aveam deplasare la Hunedoara”         Zona Monumentului Lupeni ’29, reabilitată și modernizată