ALEGERI LOCALE 2016. Dezastru total la PNL Hunedoara. Judeţul e roşu – PSD

226

Inevitabilul s-a produs. Liberalii au luat o bătaie cu strigături, deşi mai corect ar fi să spunem că strategii PNL Hunedoara s-au bătut singuri. Au pierdut Consiliul Judeţean, primăriile Deva şi Hunedoara, au luat-o-n freză cu tovarăşul prim-secretar Ilie Păducel, pus candidat împotriva bunului simţ şi a codului de onoare. Putem spune că Revoluţia Decembristă a ajuns şi la Petrila, după un sfert de veac de la căderea comunismului. Liberalii au pornit la drum având 42 de primari în funcţie şi au sfârşit cu zece mai puţin. De partea cealaltă, PSD avea 23 de primari înainte de alegeri, iar acum au 35. În ciuda eşecului înfiorător, şefii PNL Hunedoara nu dau semne că ar face un pas îndărăt. Doar PC-istul Petru Mărginean a trimis vorbă că renunţă la scaunul de preşedinte al PNL Deva.

Social-democraţii au avut o prezenţă extrem de discretă pe parcursul campanei electorale, o strategie a tăcerii depline care a funcţionat impecabil. Împrejurările le-au fost favorabile, pentru că PNL Hunedoara este o organizaţie măcinată de lupte interne surde. Şefii liberalilor au mers pe mâna arogantului Petru Mărginean, iar imaginea politicianului lacom şi dispreţuitor s-a răsfrânt asupra întregului partid. Odată cu aceste alegeri au ieşit din viaţa publică o samă de proto-primari de la ţară care păreau pironiţi în funcţii de la facerea lumii.

Pesediştii au preluat judeţul

Consiliul Județean Hunedoara a ajuns la discreţia Partidului Social Democrat. Pesediştii au câştigat 18 mandate, în timp ce liberalii vor avea doar 15 aleşi judeţeni. Niciun alt partid nu a mai reuşit să sară pragul electoral, dar rezultatele nu sunt cele finale, oficial. Au şanse să prindă „la mustaţă” intrarea în „parlamentul” judeţean Alianţa pentru Hunedoara şi ALDE. În aceste condiţii, PSD va deţine toate posturile de conducere din Consiliul Judeţean. Laurenţiu Nistor a declarat că va accepta şefia administraţiei judeţene, dacă partidul i-o cere. Partidul, prin vocea preşedintelui Liviu Dragnea, i-a cerut-o deja. Foarte probabil, Nistor va face echipă cu Mircea Bobora, fostul director al fabricii de ciment de la Chişcădaga. Cel de-al doilea vice ar putea să fie Daniel Andronache sau fostul prefect Sorin Adrian Vasilescu. E de aşteptat ca social-democraţii să vânture toţi directorii de deconcentrate numiţi de PNL. Aşa se întâmplă de fiecare dată după alegeri. Spre deosebire de vara anului 2012, de această dată nu va mai fi bătaie pentru ciolan între partide.

„Cârpaciul” Mărginean, demolatorul PNL Hunedoara

La Deva, Petru Mărginean a pierdut la o diferenţă de aproape trei mii de voturi. Niciodată liberalii n-au luat o bătaie mai ruşinoasă în judeţul Hunedoara. Între Mircia Muntean şi Petru Mărginean sunt 11 puncte procentuale. Potrivit rezultatelor provizorii ale Biroului Electoral Central, după numărarea tuturor voturilor din toate secțiile de votare, Mircia Muntean (PSRO) a obținut 9024 voturi, jumătate din cât au luat toţi candidaţii lui Geoană pentru postul de primar în țară. La Deva au fost 24906 voturi valabil exprimate, iar din acestea Muntean are un procent de 36,23 la sută. Petru Mărginean (PNL) a obținut 6375 voturi, respectiv 25,59 la sută, la doar o mie de voturi de candidatul PSD, Emil Stoica, care a obținut 5318 voturi, adică 21,35 la sută din totalul voturilor. Surprinzător, Florin Oancea a obţinut, cu un partid în spate, mai puţine voturi faţă de cât a luat când a candidat independent. Oancea (ALDE) s-a clasat pe locul patru în preferințele devenilor, obținând 1927 voturi, adică 7,73 la sută.

Vor fi negocieri grele la Deva

În Consiliul Local Deva vor intra (foarte probabil, lucrurile nu sunt tocmai bătute în cuie) şase consilieri PSD, şase PSRO, cinci PNL, doi de la ALDE şi doi de la UDMR. Unul dintre viceprimarii lui Mircia Muntean va fi Răzvan Mareş, preşedintele organizaţiei judeţene a socialilor lui Geoană. Celălalt vice va fi desemnat în funcţie de negocieri. Pentru a nu avea un consiliu ostil, Muntean are nevoie de o alianţă pe care o poate face şi cu PSD, şi cu PNL. Recomandarea preşedintelui Geoană era spre PNL, însă Mircia Muntean spunea că nu va bate palma cu liberalii, câtă vreme rămân la şefia partidului Bogdan Ţîmpău şi Petru Mărginean. Cel de pe urmă a anunţat că demisionează din postul de preşedinte PNL Deva.

Haţegul rămâne galben

Liberalii au reuşit să se menţină la conducerea Primăriei Haţeg. Marcel Adrian Goia a câştigat a doua confruntare cu Nicolae Timiş, de această dată la o diferenţă de peste o mie de voturi. În Consiliul Local vor fi doar două partide. PNL a obţinut nouă posturi, în timp ce pesediştii au opt mandate. Majoritatea este fragilă, însă primarul Marcel Goia nu-şi face probleme. „Postul de viceprimar va fi al unui liberal. Cum am reuşit să-mi duc proiectele la bun sfârşit în mandatul care se încheie, voi reuşi şi în cel ce urmează”, a spus primarul liberal. Potrivit informaţiilor noastre, Nicolae Timiş ar urma să fie exclus din PSD. A existat o înţelegere, din câte se spune, în care Timiş avea două variante: câştigă postul de primar sau pleacă din partid.

Vasile Cărăguţ, „buturuga mică”, a curmat despotismul

O mişcare interesantă s-a produs în Geoagiu. Acolo, fostul primar Ioan Vălean (UNPR) a uzurpat locul lui Vasile Cărăguţ, cel care fusese anunţat candidatul PSD pentru postul de primar. Puţin înainte de alegeri, „judeţeana” de partid a bătut palma pe sub masă cu Vălean, preluându-l în PSD. Rămas pe dinafară, Vasile Cărăguţ a fost obligat să găsească alt „vehicul” politic pentru a candida. Aşa a ajuns ALDE să aibă un primar în judeţul Hunedoara. Victoria lui Vasile Cărăguţ în oraşul Geoagiu este victoria oamenilor simpli împotriva unui despot de sorginte comunistă care a fost convins că poate încăleca comunitatea prin teroare. În fapt, și Radu Bogdan, candidatul PNL, a fost pe aceeași linie de eliminare a „umbrelor comuniste” din administrația locală de la Geoagiu.
Primarul Emil Rîșteiu nu a avut emoţii la câştigarea unui nou mandat. La primăria Simeria Rîşteiu i-a avut adversari pe Bedea Iulius-Gelu (PNL) şi Tomotaş Paul-Vasile (independent). De asemenea, în mediul urban, au câştigat la pas câte un nou fotoliu de primar Adrian Iovănesc (PNL) la Călan, Florin Cazacu (PSD) la Brad şi Ovidiu Bălan (PSD) la Orăştie.

Dinastia Resmeriţă continuă. Păducel s-a ofilit

Revoluţia din 1989 a ajuns şi la Petrila. Tovarăşul prim-secretar Ilie Păducel (liberal sub acoperire în aceste alegeri locale) a pierdut la scor mare bătălia cu pesedistul Vasile Jurca. Deocamdată nu avem nicio „demisie de onoare” de la cei care au terfelit codul de onoare, decalogul, pentru presupusele voturi pe care le poate aduce Ilie Păducel, ultimul activist PCR care a pierdut puterea la un sfert de veac după dispariţia „Împuşcatului şi a Sinistrei sale Soţii”. În Uricani, Dănuț Buhăescu (PSD ) şi-a adjudecat un nou mandat de primar. Au mai candidat la Primăria Uricani Băutu Ștefan (APH) şi Zaharia Constantin (PNL). Tiberiu Iacob Ridzi a câștigat un nou mandat de primar al municipiului Petroșani, potrivit primelor informații neoficiale. Au candidat la Primăria Petroșani: Gerschner Francisc (ALDE), Niţă Dorina-Veronica (independent), Pleșcan Dorina (APH), Postolache Costel (PSD), Roșca Mihai-Radu (PND), Toma Ion (PSRO), Varadi Zoltan (MP). La Lupeni, primăria va fi condusă tot de „dinastia” Resmeriţă – generaţia următoare. Este vorba despre actualul deputat Cristian Resmeriţă, care va trebui să îşi încheie mandatul de deputat înainte de termen. Deputatul are la dispoziţie 15 zile să demisioneze după ce va primi oficial mandatul de primar. La Lupeni s-au bătut pentru postul de primar: Bărbulescu Ioan-Daniel (ALDE), Benedekfi Dávid (UDMR), Brândușe Aurică Constantin (PNL), Clipicioiu Doru-Cosmin (PND), Dobrean Teofil (PSRO), Ivănuș Nicolae (ALDE), Napău-Stoica Radu-Călin (PRM) şi Petrar Adrian-Petru (independent).

Mişcări spectaculoase la comune

În mod surprinzător au pierdut alegerile câţiva „proto-primari” de la ţară, unii dintre ei „uitaţi” în posturi de patru – cinci mandate. Liberalul Miron Ticula, de la Cerbăl, a cedat locul contra-candidatului Mircea Costa. Un alt străvechi liberal, primar la Baia de Criş, Romeo Fărcaş, a fost surclasat de pesedistul Mihai Liviu Gorcea. Apoi, Mihai Todoni (PNL) de la Sarmizegetusa a fost înlocuit de Adrian Cordoş (PSD). În comuna Tomeşti, Octavian Tămaş (PSD) a fost înlocuit de Adrian Vasiu (PNL). La Boşorod, Ioan Grecu (PSD) a fost schimbat cu Tiberiu Cacuci (PNL). Pe de altă parte, primarul Milu Folescu, de la Vaţa de Jos, a fost reales pe listele PSD. Folescu era primar PDL, iar la marea uniune a forţelor de dreapta, a fost aruncat peste bord de noii liberali. La Vaţa de Jos, votul pentru alegerea primarului nu a fost unul politic, ci a contat omul.

Comentarii FB

comentarii


TAG


2 thoughts on “ALEGERI LOCALE 2016. Dezastru total la PNL Hunedoara. Judeţul e roşu – PSD

  1. DDIDIN

    ORICARE AR CASTIGA TOT MAFIOT SE CHEAMA…ROMANIA NU ARE POLITICIENI CORECTI. ASTA-I ADEVARUL

    Reply
  2. Nicolae

    S-au votat „oameni”i nu partidele , si PNL-ul nu prea are ! Pacat ! Sa fie de vina faptul ca PDL-ul a acaparat masiv PNL-ul ? 🙁

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *