AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei

Bugetul a fost aprobat, în unanimitate, de consilierii locali ai Devei convocai în şedinţa de mari, 18 februarie 2020.  Cei mai mulţi bani se duc pe funcţionarea administraţiei locale, dezvoltarea oraşului are o alocare de peste o sută de milioane, aproape jumătate din suma de investiţii fiind bani de împrumut

Anul trecut, Deva a avut bugetul aprobat abia la sfârşitul lunii aprilie pentru că guvernarea PSD nu a respectat legea şi calendarul la constituirea bugetului ţării.

Investiţii de 110 milioane lei

Aprobarea bugetului încă din luna februarie oferă posibilitatea edililor să înceapă investiţiile încă din primăvară, ceea ce a trebui să fie o normalitate nu un fapt ieşit din comun. „Vom da drumul la toate procedurile, avem investiţii de peste 60 milioane lei din bugetul local la care se adaugă investiţii din bugetul împrumuturilor de peste 50 milioane lei. Procedurile vor începe de săptămâna viitoare şi o să vedeţi că, începând din aprilie-mai, vor fi foarte multe lucrări în municipiul Deva”, a declarat primarul Florin Oancea la sfârşitul şedinţei de Consiliu. Bugetul local pe secţiunea de dezvoltare a fost aprobat în valoare de 46.047,53 mii lei, la partea de venituri şi în valoare de 56.514,64 mii lei la partea de cheltuieli, „diferenţa până la concurenta sumei de 10,467,11 mii lei, repartizată pe cheltuieli, este reprezentată de excedentul anului precedent, iar utilizarea acestuia a fost aprobată prin Hotărârea nr.42/2020”, după cm apare în hotărârea aprobată de aleşii Devei.

Funcţionarea „papă” grosul bugetului

Gospodarii Devei au pe mână un buget de 187.201.530 lei, dar şi-au propus să cheltuiască cu zece milioane de lei mai mult (197.668.640 lei), diferenţa fiind acoperită din excedentul anului precedent. Din totalul banilor agonisiţi la buget suma de 127.559.000 lei reprezintă veniturile proprii ale oraşului, 15 milioane provin din cotele defalcate din TVA, 7,3 milioane lei din subvenţii de la bugetul de stat, iar suma de 37,1 milioane lei ajung la visteria Devei din fonduri UE. Cei mai mulţi bani se duc pe cheltuieli de funcţionare – învăţământ, servicii sociale, aparat birocratic, întreţinerea domeniului public, pentru care  este alocată suma de 141.154.000 lei, atât la partea de venituri, cât şi la partea de cheltuieli. De asemenea, edilii şi-au păstrat un fond de rezervă bugetară în sumă de 150,00 mii lei, la dispoziţia Municipiului Deva, pentru finanţarea unor cheltuieli curente şi neprevăzute.

Centrul Cultural „Drăgan Muntean” va avea un buget de peste 4,5 milioane lei pentru evenimentele ce urmează a fi finanţate cu bani de la bugetul local. Creşa Deva are 3,6 milioane lei, Direcţia de Asistenţă Socială – 25,7 milioane lei, SPIGM – 22 milioane lei, iar pentru finanţarea proiectelor scrise de ONG-uri – 4,8 milioane lei. Astfel, pentru culte au fost alocaţi 3,3 milioane lei, 1.250.000 lei pentru sport, 70.000 ajung la domeniul social, iar suma de 90.000 lei este destinată proiectelor pentru tineri.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru + șase =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Coronavirus. Peste 4.400 de cazuri înregistrate în România         Coronavirus. Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 7 aprilie 2020         Donație de măști pentru instituții aflate în subordinea Consiliului Județean Hunedoara         PE SURSE. Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva se îndreaptă spre o conducere militarizată         Incendiile de vegetație au cuprins 160 de hectare         Un an de lucrări la modernizarea Drumului Județean Hunedoara – Călan         Noua conducere a Spitalului Județean de Urgență Deva a demisionat         Exponatul lunii la muzeul din Deva se mută on-line. O piesă rară din Ulpia Traiana Sarmizegetusa         Numărul pacienților decedați în județul Hunedoara, care au fost diagnosticați cu Covid 19, a ajuns la 16         REAL TIME – SINE DIE! Judeţul Hunedoara, incapabil să testeze Covid – 19 cu două aparate în dotare         Starea de Urgență prelungită cu o lună în România         Viorel Demean, șeful ISU Hunedoara, a fost externat din spital         Scrisoare deschisă Sindicatului Medicorul Honorem al medicilor de la Spitalul Județean din Deva         Coronavirus. Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 06 aprilie 2020         Tâlhărie în Călan         Coronavirus, situația la zi în 6 aprilie. Câte cazuri sunt în Hunedoara         A murit istoricul hunedorean Ioachim Lazăr         16 incendii de vegetație în județul Hunedoara         Al 15-lea deces al unui pacient în județul Hunedoara, infectat cu coronavirus         PARLAMENTUL UE. Noi măsuri financiare pentru combaterea pandemiei