ADMINISTRAŢIE. Cresc preţurile şi subvenţia la agentul termic din sistem centralizat la Deva

Consilierii locali ai Devei au aprobat creşterea subvenţiei la energia termică şi noile preţuri locale facturate populaţiei ce este racordată la reţeaua centralizată de energie termică. Pe de altă parte, primarul Florin Oancea se află în aceste zile la Guvern pentru a discuta detaliile privind o posibilă preluare a Termocentralei Mintia în administrarea Primăriei Deva

 

Dezbaterea preţului la energie termică s-a ţinut în şedinţa extraordinară a Consiliului Local Deva, din 9 decembrie 2019.

Preţurile aprobate în CL Deva

Potrivit proiectului, a fost aprobat preţul local al energiei termice facturate populaţiei racordată la reţeaua de agent termic secundar din municipiul Deva de 213,54 lei/ Gcal inclusiv T.V.A. Apoi, hotărârea CL Deva arată că „se aprobă preţul local al energiei termice facturate populaţiei racordată la reţeaua de agent termic primar din municipiul Deva de 178,54 lei/ Gcal inclusiv T.V.A.”, subvenţia de 169,51 lei/ Gcal inclusiv TVA, pentru populaţia racordată la reţeaua de agent termic secundar şi subvenţia de 48,57 lei/ Gcal inclusiv TVA, pentru populaţia racordată la reţeaua de agent termic primar.

Cum s-a ajuns la aceste sume

Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. a comunicat Primăriei faptul că preţul energiei termice produse de CTE Mintia şi livrată în SACET începând cu data de 29.11.2019 este 164,10 lei/ MWh exclusiv TVA, respectiv de 190,85 lei/ Gcal exclusiv T.V.A. conform Deciziei ANRE nr. 1993/2019. Drept urmare se impune ajustarea preţului local al energiei termice facturate populaţiei şi a subvenţiilor acordate de la bugetul general al Municipiului Deva, acestea fiind direct influenţate şi de creşterea tarifului de distribuţie. Dacă subvenţia pentru populaţia racordată la reţeaua de agent termic secundar va fi în valoare de 169,51 lei/ Gcal inclusiv T.V.A., atunci preţul local al energiei termice facturate populaţiei v-a creste de la 174,71 lei/ Gcal inclusiv TVA la 213.54 lei/ Gcal inclusiv T.V.A. (în plus cu 38,83 lei/ Gcal inclusiv TVA) adică o creştere de 22,22 la sută. De asemenea, la cei din reţeaua de agent termic primar de pe raza municipiului Deva va fi un preţ facturat de 178,54 lei/ Gcal inclusiv TVA, calculat astfel: 227,11 lei (preţ de producţie şi transport) – 48.57 (subvenţie) = 178.54 lei / Gcal inclusiv TVA, întrucât la calculul acestuia nu se ia în considerare tariful de distribuţie.

Preluarea Termocentralei Mintia

Discuţiile au continuat în şedinţa de consiliu pe tema preluării Termocentralei Mintia în administrarea Primăriei Deva, însă situaţia este destul de confuză şi oricum deciziile se iau de la Bucureşti. Acesta este şi motivul pentru care primarul Florin Oancea este la Guvern, în aceste zile, unde discută detaliile privind transferul termocentralei. „Practic noi în acest moment discutăm despre o situaţie alb-negru: se mai doreşte funcţionarea termocentralei sau închiderea ei. Pentru că prin darea în plată se mai poate continua activitatea termocentralei. Motivul pentru care domnul primar se află acum la Bucureşti este tocmai pentru a puncta toate faţetele problemei, inclusiv cele care ţin de costuri sau de investiţiile pe termen scurt, mediu şi lung. După această întâlnire, sunt sigur că domnul primar poate să vă informeze pe dumneavoastră şi pe toţi locuitori Devei cu privire la tot ce presupune preluarea acestei activităţi: ce costuri va suporta Primăria Deva şi ce costuri vor fi suportate în continuare de către Guvern”, a spus Adrian David, consilier în cabinetul Primarului Devei.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident rutier la Sântandrei, pe DN 7         Patron din Hunedoara ridicat de Poliție, după ce s-a opus controalelor în complexul său de pe Lacul Cinciș         Copil de un an rănit într-un accident rutier pe DN 7, la intrare în Deva         Accident pe calea ferată: autoturism lovit de tren         Tânăr căutat după ce ar fi dispărut în apele Lacului Cinciș         Taxele de studii pentru învățământul de stat nu vor opri tinerii absolvenți să plece din România         Primarul Marcel Goia, diagnosticat cu noul coronavirus         Mircea Moloț: „Hunedoara trebuie să meargă mai departe!”         A fost găsit trupul fetei de 6 ani, înecată în canalul Streiului         Motociclist lovit de mașină pe DN 7, la Simeria         O CATARAMĂ DIN FIER DESCOPERITĂ LA ARDEU         Fetiță de 9 ani lovită de mașină         Guvernul României a alocat 34,1 milioane lei pentru acoperirea pagubelor produse de inundații în județul Hunedoara.         Căutările fetiței dispărute în canalul de fugă al Streiului, reluate vineri dimineață         Accident mortal pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Recomandări I.T.M. Hunedoara privind prevenirea răspândirii noului coronavirus         Bărbat rătăcit în pădure, găsit de jandarmi         Jandarmii montani, pregătiți în Cheile Tăii         2800 de recoltoare oferite de Asociația de Prietenie China – România au ajuns la două instituții din subordinea CJ Hunedoara         Casa de cultură din Hunedoara intră în șantier