ADMINISTRAŢIE. Cresc preţurile şi subvenţia la agentul termic din sistem centralizat la Deva

Consilierii locali ai Devei au aprobat creşterea subvenţiei la energia termică şi noile preţuri locale facturate populaţiei ce este racordată la reţeaua centralizată de energie termică. Pe de altă parte, primarul Florin Oancea se află în aceste zile la Guvern pentru a discuta detaliile privind o posibilă preluare a Termocentralei Mintia în administrarea Primăriei Deva

 

Dezbaterea preţului la energie termică s-a ţinut în şedinţa extraordinară a Consiliului Local Deva, din 9 decembrie 2019.

Preţurile aprobate în CL Deva

Potrivit proiectului, a fost aprobat preţul local al energiei termice facturate populaţiei racordată la reţeaua de agent termic secundar din municipiul Deva de 213,54 lei/ Gcal inclusiv T.V.A. Apoi, hotărârea CL Deva arată că „se aprobă preţul local al energiei termice facturate populaţiei racordată la reţeaua de agent termic primar din municipiul Deva de 178,54 lei/ Gcal inclusiv T.V.A.”, subvenţia de 169,51 lei/ Gcal inclusiv TVA, pentru populaţia racordată la reţeaua de agent termic secundar şi subvenţia de 48,57 lei/ Gcal inclusiv TVA, pentru populaţia racordată la reţeaua de agent termic primar.

Cum s-a ajuns la aceste sume

Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. a comunicat Primăriei faptul că preţul energiei termice produse de CTE Mintia şi livrată în SACET începând cu data de 29.11.2019 este 164,10 lei/ MWh exclusiv TVA, respectiv de 190,85 lei/ Gcal exclusiv T.V.A. conform Deciziei ANRE nr. 1993/2019. Drept urmare se impune ajustarea preţului local al energiei termice facturate populaţiei şi a subvenţiilor acordate de la bugetul general al Municipiului Deva, acestea fiind direct influenţate şi de creşterea tarifului de distribuţie. Dacă subvenţia pentru populaţia racordată la reţeaua de agent termic secundar va fi în valoare de 169,51 lei/ Gcal inclusiv T.V.A., atunci preţul local al energiei termice facturate populaţiei v-a creste de la 174,71 lei/ Gcal inclusiv TVA la 213.54 lei/ Gcal inclusiv T.V.A. (în plus cu 38,83 lei/ Gcal inclusiv TVA) adică o creştere de 22,22 la sută. De asemenea, la cei din reţeaua de agent termic primar de pe raza municipiului Deva va fi un preţ facturat de 178,54 lei/ Gcal inclusiv TVA, calculat astfel: 227,11 lei (preţ de producţie şi transport) – 48.57 (subvenţie) = 178.54 lei / Gcal inclusiv TVA, întrucât la calculul acestuia nu se ia în considerare tariful de distribuţie.

Preluarea Termocentralei Mintia

Discuţiile au continuat în şedinţa de consiliu pe tema preluării Termocentralei Mintia în administrarea Primăriei Deva, însă situaţia este destul de confuză şi oricum deciziile se iau de la Bucureşti. Acesta este şi motivul pentru care primarul Florin Oancea este la Guvern, în aceste zile, unde discută detaliile privind transferul termocentralei. „Practic noi în acest moment discutăm despre o situaţie alb-negru: se mai doreşte funcţionarea termocentralei sau închiderea ei. Pentru că prin darea în plată se mai poate continua activitatea termocentralei. Motivul pentru care domnul primar se află acum la Bucureşti este tocmai pentru a puncta toate faţetele problemei, inclusiv cele care ţin de costuri sau de investiţiile pe termen scurt, mediu şi lung. După această întâlnire, sunt sigur că domnul primar poate să vă informeze pe dumneavoastră şi pe toţi locuitori Devei cu privire la tot ce presupune preluarea acestei activităţi: ce costuri va suporta Primăria Deva şi ce costuri vor fi suportate în continuare de către Guvern”, a spus Adrian David, consilier în cabinetul Primarului Devei.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
A murit Costel Alic         Centrul cultural, clădirea IPH și bisericile din Deva – iluminate arhitectural         Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier         Atenție pe ce puneți toporul! Poliția a descins la tăietorii de lemne         Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG         Percheziţii în județul Hunedoara, la suspecți de proxenetism         Povestea tezaurului cărbunarilor, comoara din Sarmizegetusa Regia         Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis         Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara         Hoții au făcut praf o biserică din Vulcan. Alte două lăcașuri au fost călcate de spărgători         Accident în Deva. Un taximetrist băut a făcut ravagii pe bulevard         Tribunalul Hunedoara și-a prezentat bilanțul pe anul 2019