ADMINISTRAŢIA MONUMENTULUI UNESCO EXPLICĂ: „Victor Ponta nu a fost turist la Sarmizegetusa Regia”

Vizita premierului în capitala regatului dac a fost pregătită încă din octombrie 2013 şi confirmată în luna noiembrie. Miza pentru Administraţia Sarmizegetusa Regia este de a scoate toate cetăţile dacice de sub tutela pădurarilor pentru că în actuala formă legislativă interesul arătat pădurii primează în faţa vestigiilor arheologice

LA CETĂŢI. Premierul alături de reprezentanta Administraţiei monumentului Sarmizegetusa Regia, Eugenia Zgăvărdean şi arheologul dr. Cătălin Cristescu, de la MCDR Deva, la turnul pentagonal

LA CETĂŢI. Premierul alături de reprezentanta Administraţiei monumentului Sarmizegetusa Regia, Eugenia Zgăvărdean, şi arheologul dr. Cătălin Cristescu, de la MCDR Deva, la turnul pentagonal

Oricât ar părea de nefiresc, un copac ce stă să cadă peste zidul unei cetăţi dacice din Munţii Orăştiei este foarte dificil de îndepărtat pentru că legea care guvernează în zona siturilor arheologice are statut de rezervaţie naturală. De peste 20 de ani există o dispută continuă între ecologişti şi arheologi, dispută de pe urma căreia au avut de pătimit monumentele de patrimoniu mondial ale civilizaţiei dacice. Anul trecut, premierul Victor Ponta a semnat o hotărâre de Guvern prin care Sarmizegetusa Regia este protejată administrativ. A fost un prim act de redefinire a priorităţilor în folosul vestigiilor istorice după un lung şir de bâlbe legislative şi guvernamentale.

Pregătiri din octombrie

Vizita premierului Victor Ponta la Sarmizegetusa Regia a fost interpretată ca un abuz de putere având în vedere faptul că  monumentul UNECO nu este accesibil turiştilor în această perioadă a anului. „În ciuda tuturor comentariilor apărute în presa şi în mediul  virtual, vizita premierului Victor Ponta nu a fost una turistica. Este adevărat că prin regulamentul de vizitare accesul turiştilor este restricţionat pe perioada de iarnă, din mai multe motive, dar nu încape în discuţie accesul unei persoane angrenate direct în gestionarea unei situaţii pe care alte guvernări au lăsat-o de izbelişte zeci de ani. Vorbim aici de Primul Ministru al României care şi-a pus semnătura pe hotărârea prin care Sarmizegetusa Regia este dată în administrare Consiliului Judeţean Hunedoara. Această vizită o doream cu toţii încă de acum un an. A fost planificată din luna octombrie şi a fost confirmată la sfârşitul lunii noiembrie”, susţine Vladimir Brilinsky, şeful Administraţiei Sarmizegetusa Regia.

Toate cetăţile trebuie protejate

Fostul premier Emil Boc a fost, şi el, în vizită la Sarmizegetusa Regia (cei drept, în perioada în care nimic nu era interzis în incinta sacră a monumentului antic), însă evenimentul a contat doar ca ştire de presă pentru o zi. „Având experienţa altor vizite la nivel înalt cu alaiuri şi protocoale, din care nu s-a înţeles nimic cu grupuri de primari şi directori care cereau, fiecare altceva nelegat de Sarmizegetusa şi nu s-au concretizat lucruri benefice pentru monument, s-a decis ca această vizită să fie una discretă fără surle şi fanfare,  în care, cu răbdare şi în linişte, să se poată vorbi despre problemele care există nu numai la Sarmizegetusa Regia, ci şi în celelalte cetăţi dacice, incluse în patrimoniul UNESCO. Obiectivul propus, cred ca a fost realizat, iar contactul pe care premierul l-a avut cu situl a fost unul benefic. Problemele importante care s-au discutat au fost legate de darea  celorlalte cetăţi în administrare, de reglementarea diferendelor dintre fondul forestier şi monumente, de finanţarea cercetărilor arheologice dar în special de conservarea monumentelor şi nu în ultimul rând, cele legate de administrarea în sine care trebuie să aducă starea acestei zone cât mai aproape de normalitatea unui loc de o asemenea importanţă turistică şi ştiinţifică”, a mai spus Brilinsky.

Comentarii FB

comentarii
7 Răspunsuri la “ADMINISTRAŢIA MONUMENTULUI UNESCO EXPLICĂ: „Victor Ponta nu a fost turist la Sarmizegetusa Regia”

 1. gicacontra

  Si fii’su in ce calitate fu, d-le Brilinski?
  Daca comunicatul asta v-a fost impus, e OK. Pot accepta slugarnicia. Daca e din proprie initiativa, e penibil.
  Singurul motiv care sustine putin alibiul ca vizita a fost programata din octombrie sunt zambetele doamnei si domnului din fotografie, care intr-adevar par a unor persoane pregatite vreo doua luni pentru a se prezenta extaziati la intalnirea cu V.V.Ponta din ultima zi a anului tocmai in creierii muntilor si nu a unora luati din casa cand tocmai isi cautau prin garderoba toalele pentru revelion.
  A, si inca una: in doua luni de zile nu fu timp de un comunicat antefactum, cum sosi intr-o saptamana asta postfactum?
  In sfarsit, imi pare rau pentru dvs.ca “baietii” Ponta nu au fost de acord cu “fetele” Ponta si se separara si va stricara o zi din concediu. Asta este, obligatiile fonctiei!
  P.S. In 2000 de ani banuiesc ca au mai cazut unu, doi copaci pe zidurile cetatii. Dar sper ca macar pe asta periculos de acuma sa reuseasca guralivul VVP sa-l rezolve si faptic.

  Răspuns
 2. serban

  Toată stima pentru munca și tenacitatea cu care domnul Brilinsky se luptă pentru conservarea patrimoniului. Greșește însă domnia sa când afirmă că „s-a decis ca această vizită să fie una discretă fără surle şi fanfare”. Fanfarele au venit chiar de la premier.

  Răspuns
 3. Mihut Nicolae

  A parcat ATV-ul in parcarea amenajata de “colegul ” Molot la poarta vestica?Cand a fost programata vizita a citi articolul asta? “Directoarea MNIT, Viorica Crişan, este de părere că Programul Multianual de Cercetări Arheologice din Munţii Orăştiei a fost abandonat total. „În acest răspuns, ei nu spun exact prin care program vor fi continuate săpăturile. Mi-e teamă că este vorba de acel program al săpăturilor sistematice, programul acela vechi în cadrul căruia se împart 1 milion de lei la 60 de şantiere din ţară“.
  http://adevarul.ro/…/unesco-1…/index.html
  Cetăţile dacice, monumente UNESCO abandonate. Cel mai important proiect de cercetare arheologică…
  adevarul.ro

  Răspuns
 4. florin

  si daca nu a fost ca si turist de ce a pus aceea poza pe facebook?
  nu mai mintiti atat, ar trebui sa va fie rusine, ce sa spuneti si voi dupa ce partidul va pus pe functie?
  de ce eu si alti oamenii simpli nu putem vizita Sarmizegetusa Regia cand dorim?
  ce face carnetul de partid.

  Răspuns
  1. florea

   Florine, de ce n-ai vizitat obiectivul turistic cand erau pedelacii tai la putere? Atunci puteai sa si faci pishu pe soarele de andezit.

   Răspuns
   1. florin

    nea floare sau cum te cheama daca chiar vrei sa stii eu am votat cu nenorocitii astia de la USL
    dar asta e, in tara asta daca ai alta opinie esti contra

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouăsprezece + patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Primul caz de coronavirus în România         Reparaţii la SJU Deva de peste 1.000 miliarde lei vechi. „Banii ar fi trebuit să ajungă pentru finalizarea lucrărilor”         Interviu. Miron Țic: „Sunt mulţumit că am putut să realizez cele aproape 40 de cărţi pe care le-am scris până acum”         Finanțări nerambursabile pentru proiectele societății civile         Doi taximetriști din Deva au fost condamnați după ce au jefuit un român întors din SUA         Concerte de 1 Martie și Ziua Femeii susținute de elevi ai Liceului de Arte         CONSILIUL JUDEŢEAN HUNEDOARA. Scriitorul și publicistul Marian Boboc, „Cetățean de onoare” al judeţului         Patru hunedoreni prinși la furat de fier vechi         Ați văzut-o? Tânără însărcinată, dată dispărută după ce a fugit din centrul maternal         Spărgători de biserici capturați de Poliție         „HUNEDOARA PE MÂINI BUNE”. ALDE Hunedoara intră în alegeri cu candidaţi proprii         Un liceu din Hunedoara, târât prin noroi de prorpiul dascăl         TEATRU. Iadul din vecini, INFERNUL         Unde se pot adresa hunedorenii pentru sesizări și informații despre coronavirus         Comunicat de presă – „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa“ Cod SMIS 124110         Achiziții importante la spitalul din Orăștie, pe fonduri UE         Lucrări de cadastrare în șase comune, din fonduri europene         Tânăr pianist devean, câştigător al concursului „Prietenii muzicii”         Prima trupă pop-opera din România, în concert la Deva         Dosarul controversatei retrocedări a Retezatului. 10 ani de proces, șir nesfârșit de amânări