Poezie și filozofie

La mijlocul lunii februarie 2019, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a organizat la Galeria de Artă „Forma” un nou eveniment editorial: lansarea volumului de debut al Mihaelei Piruș, intitulat „Am alergat și-am stat în gândul meu”.

Pentru noi, fiecare nouă lansare de carte este un prilej de a întâlni oameni speciali, hărăziți cu talent, oameni pentru care scrisul este un mod de exteriorizare a gândurilor și trăirilor.

Autoarea acestui nou volum, Mihaela Piruș, este absolventă a Colegiului Național „Aurel Vlaicu” din Orăștie. Este licențiată în fizică-informatică la Universitatea de Vest din Timișoara, are un master în filosofie și științe socio-umane.

Această pregătire atât de complexă a făcut ca, în paginile pe care le-a scris și le-a încredințat tiparului, Mihaela Piruș să îmbine în mod strălucit latura reală și cea umană a formării ei profesionale.

Dragostea pentru literatură și pentru scris, mărturisește autoarea, o datorează mamei sale: „Chemarea către scris se datorează mamei mele. Eram cu gândul la mama mea când am așezat primele cuvinte într-o poezie, puerilă ce-i drept, rămasă doar în gândurile și amintirile mele. Îndrăgostită de poezie, am mai încercat, am mai scris, așa, prin anii ’90, aveam 14, 15 ani… pe la 16 ani pot spune că m-am ancorat cu seriozitate și încredere către muza și inspirația care simțeam că curgeau, curgeau…”

Cei care vor citi această carte a Mihaelei Piruș vor descoperi cu încântare o autoare talentată, autoare a unor versuri de factură modernă, cu un puternic filon filosofic, versuri de mare profunzime și sensibilitate.

 

 

În versurile pe care le scrie, Mihaela Piruș se definește foarte sugestiv, așa cum este acest autoportret din poezia Ce  sunt  eu… :

Ce sunt?

Un fulger ce se topeşte…

O stea invizibilă, insipidă,

O inimă termică fără lucru mecanic…

Ce-s eu

să cer o lacrimă, un cuvânt, o faptă?

Un alun înfloritor…

Din carte nu lipsesc nici eseurile, pentru că autoarea este un intelectual care își pune în permanență întrebări, sondează cele mai adânci straturi ale existenței, iar eseurile ei sunt, astfel, adevărate poeme în proză, pe teme de mare actualitate: iubirea ca sentiment etern, peren, estetica și frumosul ca nelipsite componente ale unei vieți trăite la cote înalte. Considerațiile autoarei legate de sport, sănătate, credința în Dumnezeu dovedesc o gândire profundă, un spirit preocupat de permanenta cunoaștere.

Lecturile numeroase și profunde ale autoarei au determinat-o să aștearnă în paginile cărții gânduri și cugetări ale unor mari spirite ale lumii din care, desigur, nu lipsesc românii. Vom găsi, astfel, citate din oameni celebri de la Seneca și Aristotel la Shakespeare și Voltaire, de la Nicolae Iorga la George Bacovia, precum și o serie de aforisme și proverbe.

Întâlnirea cu Mihaela Piruș și invitații săi a fost urmată de o sesiune de autografe pe volumul de debut al acesteia.

 

 

 

Ioan Sebastian Bara

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 − 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Hunedoreni arestați pentru trafic de persoane         DECLARAȚIA LUI CĂLIN POPESCU TĂRICEANU PRIVIND SIGLA ȘI DENUMIREA PARTIDULUI ALDE ROMÂNIA         Carmen Hărău: “Politica trebuie să fie soluţia, nu problema!”         Mașina Poliției implicată într-un accident în Hunedoara         Scene șocante s-au petrecut într-un supermaket din Deva         Data inaugurării „autostrăzii – muzeu” va fi decisă la sfârșitul lunii septembrie         DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României