Poezie și filozofie

La mijlocul lunii februarie 2019, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a organizat la Galeria de Artă „Forma” un nou eveniment editorial: lansarea volumului de debut al Mihaelei Piruș, intitulat „Am alergat și-am stat în gândul meu”.

Pentru noi, fiecare nouă lansare de carte este un prilej de a întâlni oameni speciali, hărăziți cu talent, oameni pentru care scrisul este un mod de exteriorizare a gândurilor și trăirilor.

Autoarea acestui nou volum, Mihaela Piruș, este absolventă a Colegiului Național „Aurel Vlaicu” din Orăștie. Este licențiată în fizică-informatică la Universitatea de Vest din Timișoara, are un master în filosofie și științe socio-umane.

Această pregătire atât de complexă a făcut ca, în paginile pe care le-a scris și le-a încredințat tiparului, Mihaela Piruș să îmbine în mod strălucit latura reală și cea umană a formării ei profesionale.

Dragostea pentru literatură și pentru scris, mărturisește autoarea, o datorează mamei sale: „Chemarea către scris se datorează mamei mele. Eram cu gândul la mama mea când am așezat primele cuvinte într-o poezie, puerilă ce-i drept, rămasă doar în gândurile și amintirile mele. Îndrăgostită de poezie, am mai încercat, am mai scris, așa, prin anii ’90, aveam 14, 15 ani… pe la 16 ani pot spune că m-am ancorat cu seriozitate și încredere către muza și inspirația care simțeam că curgeau, curgeau…”

Cei care vor citi această carte a Mihaelei Piruș vor descoperi cu încântare o autoare talentată, autoare a unor versuri de factură modernă, cu un puternic filon filosofic, versuri de mare profunzime și sensibilitate.

 

 

În versurile pe care le scrie, Mihaela Piruș se definește foarte sugestiv, așa cum este acest autoportret din poezia Ce  sunt  eu… :

Ce sunt?

Un fulger ce se topeşte…

O stea invizibilă, insipidă,

O inimă termică fără lucru mecanic…

Ce-s eu

să cer o lacrimă, un cuvânt, o faptă?

Un alun înfloritor…

Din carte nu lipsesc nici eseurile, pentru că autoarea este un intelectual care își pune în permanență întrebări, sondează cele mai adânci straturi ale existenței, iar eseurile ei sunt, astfel, adevărate poeme în proză, pe teme de mare actualitate: iubirea ca sentiment etern, peren, estetica și frumosul ca nelipsite componente ale unei vieți trăite la cote înalte. Considerațiile autoarei legate de sport, sănătate, credința în Dumnezeu dovedesc o gândire profundă, un spirit preocupat de permanenta cunoaștere.

Lecturile numeroase și profunde ale autoarei au determinat-o să aștearnă în paginile cărții gânduri și cugetări ale unor mari spirite ale lumii din care, desigur, nu lipsesc românii. Vom găsi, astfel, citate din oameni celebri de la Seneca și Aristotel la Shakespeare și Voltaire, de la Nicolae Iorga la George Bacovia, precum și o serie de aforisme și proverbe.

Întâlnirea cu Mihaela Piruș și invitații săi a fost urmată de o sesiune de autografe pe volumul de debut al acesteia.

 

 

 

Ioan Sebastian Bara

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 + patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Ce măsuri s-au luat în Hunedoara, înainte de întoarcerea elevilor la școală         Un muzeu al trenulețelor se deschide în Hunedoara         Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva         Ceremonie la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Mircia Muntean și-a găsit de lucru         CFR repune în circulație trenurile al căror trafic a fost suspendat         Aparatul RMN de la SJU Deva funcționează         Detalii noi în cazul scandalului care a cutremurat cartierul Micro 5 – Hunedoara         Polițiști trimiși în judecată într-un dosar de proxenetism și abuz în serviciu         Lucrările de reparații a rețelei stradale din Deva au fost scoase la licitație         Tăiere ilegală de arbori         Spărgătorul unui magazin, prins la Vulcan         Scandal monstru pe o stradă din Hunedoara         36 de pacienți suspecți „COVID-19” internați la Spitalul Județean de Urgență din Deva