Podul de fier de la Ilia. Soarta tristă a construcției care a rezistat bombardamentelor

Un pod uitat al râului Mureş impresionează prin vechimea şi prin arhitectura sa, dar în acelaşi timp dă fiori celor care îl traversează, din cauza stării sale de degradare. A fost construit în urmă cu mai mult de un secol la Ilia, pe piloni de beton şi cu o structură de fier, pentru a lega satul Ilia de Brâznic şi Săcămaş.

Acum este o rută secundară peste Mureş, între Drumul Naţional 7 Deva – Arad şi Drumul Naţional 68 A Deva – Timişoara, aflată la circa doi kilometri de intersecţia celor două magistrale rutiere. În Primul Război Mondial, podul lung de peste 100 de metri, proiectat de ingineri din Imperiul Austro-Ungar, a rezistat bombardamentelor, dar timpul şi-a lăsat amprenta peste el. În deceniile următoare utilitatea lui a devenit secundară, sarcinile fiindu-i preluate de un alt pod construit peste Mureş, în vecinătate  pe DN 7.

Folosit de localnici

 

Podul de fier între Ilia şi Brâznic este folosit de locanici, care îl traversează fie pe jos, fie cu maşinilie sau bicicletele. Oamenii au de trecut câteva obstacole, însă au parte, pe lângă fiorii daţi de vechea construcţie, de priveliştile frumoase ale râului.

Gropi imense au apărut în carosabil, care se transformă în bălţi întinse după fiecare ploaie, iar o mulţime de găuri lasă să se vadă sub ele apele tulburi ale Mureşului. Într-una dintre acestea, un localnic a căzut într-o seară de decembrie, în 2017, iar trupul său a fost găsit după aproape trei luni în râu. Oamenii au cerut autorităţilor acoperirea spărturii din pod, care oricând şi mai ales noaptea poate deveni un pericol fatal pentru cei care îl folosesc. La capătul lui, pe marginea şoselei Deva – Lugoj, a fost amenajată o un o parcare, de unde cei care circulă cu maşinile au umplut zona şi malul apei de gunoaie.

 

Ieșit din garanție

 

Gabriel Marius Omotă, primarul comunei Ilia, susţine că de mai multe ori au fost puse pancarte şi chiar o barieră la intrarea pe pod prin care s-a interzis accesul pe acesta, din cauza riscurilor pe care le prezintă. Localnicii nu au ţinut cont de avertizări, iar bariera şi pancartele au dispărut în scurt timp. „În urmă cu câţiva ani, am fost înştiinţaţi de o firmă din Austria că podul a ieşit din garanţie. Are o vechime de aproape 150 de ani. Noi am vrea să îl reabilităm, dar nu este administrat de primărie. Are o situaţie neclară”, afirmă primarul. Soarta vechiului pod de fier din Ilia rămâne incertă. În Şoimuş, la circa 20 de kilometri în amonte, un alt pod de fier construit peste Mureş în vremea Imperiului Austro-Ungar s-a prăbuşit parţial, iar cea mai mare parte a sa a ajuns la fer vechi. Ruinele rămase, care constau în peste 500 de tone de fier vechi, aşteaptă dezmembrarea.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Noua șosea de poveste din Ținutul Pădurenilor         Tragedie în Hunedoara         Operațiune DIICOT în Deva: „Arestare în direct”         Ecologizare cu liceenii voluntari în Parcul Dendrologic din Simeria         Un hunedorean, pe podium la Campionatele europene de Karate         Cum arată autostrada Lugoj – Deva, cu o lună înainte de deschidere         Sărbătoare la Mănăstirea Prislop         Accident rutier grav. Șoseaua devastată a Lacului Cinciș face victime         Cele mai recente imagini de pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Vestea mult așteptată de hunedoreni. A intrat în șantier drumul județean Hunedoara – Călan         Carmen Hărău, senator PNL: “Va cădea guvernul Dăncilă?”         WINKLER DESPRE PRIORITĂȚILE PPE. Finanțarea corespunzătoare a Politicii Agricole și celei de Coeziune         SĂNĂTATE “Donăm sânge pentru oamenii orașului”         Ștrandul Municipal din Deva își deschide porțile         Ministrul Răzvan Cuc pe șantierul Autostrăzii Lugoj – Deva. Când vor fi gata Loturile 3 și 4         Mai puțini turiști în Retezat, după închiderea drumului spre Poiana Pelegii         O viperă uriașă găsită în Sarmizegetusa Regia, pe Soarele de Andezit         Tânăr de 17 ani înecat într-o baltă din Orăștie         TALIBANII ECO DATOREAZĂ SCUZE. APM Hunedoara a scos Râul Alb din aşa-zisul „pericol de moarte”         Exponatul lunii iunie 2019 la muzeul din Deva