Planuri noi pentru un nod rutier la Sântuhalm, pe Autostrada A1

Planurile construcţiei unui nod rutier la Sântuhalm, pe Autostrada A1 Deva – Sibiu, sunt anunţate de autorităţile locale şi politicienii din judeţul Hunedoara de aproape un deceniu.

Au fost abandonate în ultimii ani, însă au revenit în atenţia publicului în aceste zile, odată cu iniţiativa Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere de a realiza un studiu de fezabilitate pentru şase noi noduri rutiere pe Autostrăzile A1 şi A3, la Cugir, Sântuhalm, Recaş, Bethausen, Cruceni şi Spinuş. Proiectul tehnic este estimat la peste 2,1 milioane de lei şi ar putea fi realizat în 14 luni, cu finanţare externă nerambursabilă, iar documentaţia a fost trimisă la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, pentru validare.

„Nod de autostradă pentru Deva! Am bucuria să informez devenii că a fost aprobată şi finanţată în Guvern, achiziţia Studiului de fezabilitate a Proiectului Tehnic pentru realizarea accesului la autostrada A1, în zona Sântuhalm. Această investiţie este esenţială pentru dezvoltarea economică a municipiului nostru”, a anunţat primarul Devei, Florin Oancea, într-o postare pe Facebook.

Nodul rutier de la Sântuhalm ar fi putut fi inclus în proiectul tronsonului Autostrăzii Deva – Orăştie, realizat în urmă cu peste un deceniu, însă la acea vreme autorităţile locale şi politicienii nu au solicitat acest lucru. Interesul pentru un nod rutier la Sântuhalm a crescut în timpul construcţiei tronsonului Deva – Simeria Veche, de circa 15 kilometri, inaugurat la sfârşitul anului 2012. De atunci, mai mulţi parlamentari şi primari hunedoreni şi-au manifestat susţinerea pentru un astfel de proiect, însă investiţia nu mai putea fi realizată cu fondurile europene alocate construcţiei autostrăzii. Modificările traseelor autostrăzii, înainte de finalizarea proiectului, ar fi putut conduce la pierderea întregii finanţări pentru aceasta.

Nodul rutier plănuit la Sântuhalm s-ar afla la circa 5 – 7 kilometri de Deva, pe tronsonul A1 Deva – Simeria Veche, iar utilitatea lui în raport cu costurile sale, stârneşte controverse. Din Hunedoara până la intrarea pe A1 din Şoimuş, distanţa este de 20 de kilometri, aceeaşi ca până la intrarea pe A1 de la Simeria Veche. Construcţia unui nod rutier la Sântuhalm ar reduce distanţa de la Hunedoara până la intrarea pe Autostrada A1 cu mai puţin de 5 kilometri. De asemenea, un nod rutier înfiinţat la Sântuhalm, între Deva şi Hunedoara, ar implica, pe lângă exproprierile necesare, şi ridicarea unui pod peste râul Mureş şi a unui pasaj peste noua magistrală feroviară de mare viteză aflată în şantier

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Planuri noi pentru un nod rutier la Sântuhalm, pe Autostrada A1

  1. florin

    o mare prostie, este descarcare la Soimus si este suficienta, faceti o conexiune cum trebuie cu DN7 cind se iese de pe podul de la Soimus, restul gargara electorala de doi bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident pe Drumul Național 66 Simeria – Hațeg         Controale ale polițiștilor la firmele care fac afaceri cu lemne         Bărbat ridicat de polițiști de la terasă, după ce a refuzat carantinarea         Polițiști anti-covid. Controale ample în zonele aglomerate din județul Hunedoara         Ce au decis magistrații în dosarul „matriței din Sarmizegetusa Regia”. Soluția dată la cererea de recompensă depusă de o tânără         Consiliul Județean Hunedoara va susține salariile paramedicilor Asociației Salvital – SMURD         BISERICA ROTONDĂ DE LA GEOAGIU         Transalpina Pădurenilor. Cum arată noua șosea din munții Hunedoarei, după finalizare         ALERTĂ. Peste 70 de cazuri noi de Covid 19 în județul Hunedoara         Angajat al Minei Lupeni, infectat cu noul coronavirus         Ecaterina Andronescu: „Nu sunt de acord să eliminăm educația tehnologică!”         După 16 ani și 4 mandate de primar, Gheorghe Ile se retrage din cursa electorală         Noul coronavirus lovește devastator în județul Hunedoara. Nouă localități, la limita carantinării         Ioan de Hunedoara a fost omagiat de hunedoreni         Povestea științifică a Cetății Deva         Situație dramatică în Orăștie: Tâmpenia „Nu purtați mască”, „Nu este Covid 19” dă roade. Finanțele – închise, în urma infectării unor angajate         Dosarul retrocedărilor controversate din Retezat, soluționat după un deceniu. Ce a decis instanța         Fortificația Sarmizegetusei Regia va fi restaurată integral         Începe distribuirea unor produse alimentare destinate anumitor categorii de persoane din Deva         Muncă la negru pe șantierul căii ferate Simeria – Gurasada