Planuri noi pentru un nod rutier la Sântuhalm, pe Autostrada A1

Planurile construcţiei unui nod rutier la Sântuhalm, pe Autostrada A1 Deva – Sibiu, sunt anunţate de autorităţile locale şi politicienii din judeţul Hunedoara de aproape un deceniu.

Au fost abandonate în ultimii ani, însă au revenit în atenţia publicului în aceste zile, odată cu iniţiativa Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere de a realiza un studiu de fezabilitate pentru şase noi noduri rutiere pe Autostrăzile A1 şi A3, la Cugir, Sântuhalm, Recaş, Bethausen, Cruceni şi Spinuş. Proiectul tehnic este estimat la peste 2,1 milioane de lei şi ar putea fi realizat în 14 luni, cu finanţare externă nerambursabilă, iar documentaţia a fost trimisă la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, pentru validare.

„Nod de autostradă pentru Deva! Am bucuria să informez devenii că a fost aprobată şi finanţată în Guvern, achiziţia Studiului de fezabilitate a Proiectului Tehnic pentru realizarea accesului la autostrada A1, în zona Sântuhalm. Această investiţie este esenţială pentru dezvoltarea economică a municipiului nostru”, a anunţat primarul Devei, Florin Oancea, într-o postare pe Facebook.

Nodul rutier de la Sântuhalm ar fi putut fi inclus în proiectul tronsonului Autostrăzii Deva – Orăştie, realizat în urmă cu peste un deceniu, însă la acea vreme autorităţile locale şi politicienii nu au solicitat acest lucru. Interesul pentru un nod rutier la Sântuhalm a crescut în timpul construcţiei tronsonului Deva – Simeria Veche, de circa 15 kilometri, inaugurat la sfârşitul anului 2012. De atunci, mai mulţi parlamentari şi primari hunedoreni şi-au manifestat susţinerea pentru un astfel de proiect, însă investiţia nu mai putea fi realizată cu fondurile europene alocate construcţiei autostrăzii. Modificările traseelor autostrăzii, înainte de finalizarea proiectului, ar fi putut conduce la pierderea întregii finanţări pentru aceasta.

Nodul rutier plănuit la Sântuhalm s-ar afla la circa 5 – 7 kilometri de Deva, pe tronsonul A1 Deva – Simeria Veche, iar utilitatea lui în raport cu costurile sale, stârneşte controverse. Din Hunedoara până la intrarea pe A1 din Şoimuş, distanţa este de 20 de kilometri, aceeaşi ca până la intrarea pe A1 de la Simeria Veche. Construcţia unui nod rutier la Sântuhalm ar reduce distanţa de la Hunedoara până la intrarea pe Autostrada A1 cu mai puţin de 5 kilometri. De asemenea, un nod rutier înfiinţat la Sântuhalm, între Deva şi Hunedoara, ar implica, pe lângă exproprierile necesare, şi ridicarea unui pod peste râul Mureş şi a unui pasaj peste noua magistrală feroviară de mare viteză aflată în şantier

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Planuri noi pentru un nod rutier la Sântuhalm, pe Autostrada A1

  1. florin

    o mare prostie, este descarcare la Soimus si este suficienta, faceti o conexiune cum trebuie cu DN7 cind se iese de pe podul de la Soimus, restul gargara electorala de doi bani.

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouăsprezece − 12 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tânără anchetată după ce a fugit de la locul accidentului         Accident rutier. Biciclist rănit grav         Tineri trimiși în carantină pentru că nu au respectat măsura izolării         Hoți prinși la Mina Paroșeni         Hunedorean prins cu țigări de contrabandă         556 de hunedoreni vindecați de Covid 19         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         CJ Hunedoara distribuie echipamente de protecție spitalelor suport Covid-19         Drumul Județean 687 Hunedoara – Călan. Cum s-a lucrat în ultimul an la șoseaua modernizată pe fonduri UE         O piesă deosebită din colecțiile Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie         Au început lucrările de anvelopare la Blocul 79, strada Bejan, din Deva         Drumul Cerbăl – Socet intră în șantier         Situația cazurilor COVID-19 la unitățile din subordinea CJ Hunedoara         DN 7 A a intrat în reparații         Povestea viaductelor „gemene” de pe vechea cale ferată Deva – Brad         Accident mortal în Petroșani, pe trecerea de pietoni         Doi hunedoreni trimiși în carantină după ce nu au respectat măsurile de autoizolare         Polițistul Florin Bolosin, trecut în rezervă. Ce spune despre munca în Poliție         A fost reluată susținerea probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere         140 de ani de la înființarea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara