Plângere penală împotriva lui George Homoştean, pentru crime împotriva umanităţii

Solicitarea a fost făcută de procurorul general Tiberiu Niţu şi este legată de moartea disidentului Gheorghe Ursu, în perioada când actualul preşedinte al Asociaţiei Veteranilor de Război din judeţul Hunedoara era ministru de Interne

În fapt, procurorul general Tiberiu Nițu a solicitat președintelui României formularea cererii de urmărire penală a hunedoreanului George Homoştean, fost ministru de Interne în perioada 1978-1987, pentru complicitate la infracțiuni contra umanității în cazul morții disidentului Gheorghe Ursu.

Dosar instrumentat de procurorii militari

Conform Agerpres, anunţul a fost făcut marți de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ). „Faptele reținute în sarcina acestuia formează obiectul dosarului cunoscut generic “Moartea disidentului Ursu Gheorghe Emil” aflat în instrumentarea procurorilor Secției Parchetelor Militare. Deși faptele ce formează obiectul cauzei au fost comise anterior intrării în vigoare a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, act normativ ce stabilește procedura de urmat în cazul atragerii răspunderii ministeriale, având în vedere că normele de procedură sunt de strictă și imediată aplicare, procedura de sesizare a Președintelui României pentru a cere urmărirea penală a unui membru al Guvernului ori fost membru al Guvernului este aplicabilă și în prezenta cauză”, se arată într-un comunicat al PÎCCJ. Conform sursei citate, Curtea Constituțională a stabilit că în privința mandatului de membru al Guvernului legea fundamentală nu a instituit imunitatea, ci o altă măsură de protecție și anume condiționarea dreptului de a cere urmărirea lui penală pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției. „Această măsură de ocrotire a interesului public subzistă și după încetarea mandatului membrilor Guvernului, așa încât este evident că, în privința infracțiunilor comise în exercițiul funcției, punerea sub urmărire penală a membrilor Guvernului trebuie să se realizeze cu respectarea acelorași norme procedurale”, se precizează în comunicat. Inginerul Gheorghe Ursu, cunoscut disident anticomunist, a murit pe 17 noiembrie 1985 la Spitalul Penitenciar Jilava, în urma bătăilor primite în arest.

Nouă ani în fruntea Miliţiei

George Homoştean s-a născut la Deva, pe 19 iunie 1923, dar este de loc din satul Almaşu Sec, comuna Cârjiţi, localitate apropiată de reşedinţa de judeţ. Homoştean a fost în fruntea Ministerului Afacerilor Interne în cinci guverne, conduse de Ilie Verdeț și Constantin Dăscălescu, între 5 septembrie 1978 și 5 octombrie 1987, deci exact nouă ani și o lună. În mandatele sale s-au petrecut mai multe evenimente, în afară de “Moartea disidentului Ursu Gheorghe Emil”, ascunse atunci publicului larg.

Una dintre ele este cea cunoscută ca “Operațiunea Autobuzul”. Într-o biografie a miniștrilor de Interne ai României, despre Homoștean se precizează următoarele: “A avut loc un eveniment (în 1981, n.red), care a fost calificat ca fiind act terorist după standardele internaţionale. Trei indivizi, cu vârste între 23 şi 32 de ani, au sustras, în noaptea de 22/23 august (fosta zi națională a României, n.red), de la un post de miliţie din judeţul Hunedoara (cel din comuna Pui, n.red.), două puşti-mitralieră şi un pistol, au deturnat un autobuz cu navetişti, obligându-i să se îndrepte spre Timişoara, cu intenţia de a părăsi România. Operaţiunea «Autobuzul», cum a fost cunoscută acţiunea miliţiei şi trupelor de securitate locale, a avut ca rezultat împuşcarea celor trei «terorişti» şi a câtorva din pasagerii autobuzului.

Raportat ca un succes al Ministerului de Interne, în realitate evenimentul a scos în evidenţă reale deficienţe în tehnica de negociere a comandanţilor”. În acest caz, după Revoluție, George Homoștean a fost condamnat la 14 ani de închisoare, pentru instigare la omor deosebit de grav, în 2002, dar a fost grațiat de președintele de atunci al României, Ion Iliescu. Un alt caz celebru din vremea când George Homoștean era ministru este cel al avionului care a ajuns în Austria, mediatizat în epocă la posturile de radio Europa Liberă și Vocea Americii.

În biografia prezentată de Ministerul de Interne se arată: “Un eveniment «terorist» a fost părăsirea României de către un grup de 20 persoane (3 iulie 1980), cu un avion AN-2 de pe un aeroport de lângă Arad. Alertarea forţelor de apărare antiaeriană a fost tardivă, avionul, condus de pilotul Vasile Popescu şi grupul format din rude apropiate din Banat (unii chiar membri de partid), a ajuns în Austria, unde a cerut azil politic guvernului austriac, care s-a şi grăbit să îl acorde, anunţându-se totodată că avionul va fi predat autorităţilor române”. De profesie fasonator, George Homoștean a luptat în al Doilea Război Mondial, unde a și fost rănit, după conflagrație fiind sergent major la un post de jandarmi din județul Sălaj. Odată cu înscrierea în Partidul Comunist, cariera lui George Homoștean a fost una ascendentă, până la cea de ministru. Mai mult, Homoștean a fost decorat, ca sublocotenent în retragere, de președintele actual al României, Traian Băsescu, cu Ordinul Național Virtutea Militară în Grad de Cavaler, în aprilie 2010. Ulterior, după trei luni, distincția a fost retrasă de șeful statului. În vârstă de peste 92 de ani, George Homoștean, al cărui nume apare și în cunoscutul raport de condamnare a comunismului a lui Vladimir Tismăneanu, poate fi văzut, destul de des, plimbându-se pe străzile Devei şi participă, regulat, la diverse manifestări cu specific militar, fostul ministru fiind, în prezent, preşedinte al Asociaţiei Veteranilor de Război din judeţ.

Comentarii FB

comentarii
One thought on “Plângere penală împotriva lui George Homoştean, pentru crime împotriva umanităţii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!