PLAN PENTRU O SITUAŢIE DE URGENŢĂ. Autoritățile au luat măsuri pentru prevenirea infecțiilor cu coronavirus în județ

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a aprobat „Planul de măsuri pentru gestionarea infecțiilor cu CORONAVIRUS – COVID 19 pe teritoriul județului Hunedoara”.

CJSU a fost convocat de prefectul județului Hunedoara, Vasilică Potecă, la solicitarea șefului Departamentului pentru Situații de Urgență la nivel național, Raed Arafat. Măsurile aprobate de CJSU vor fi transmise de ISU Hunedoara Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență și celorlalte instituții publice din județ.

Mai multe insituţii implicate

Personalul DSP Hunedoara (ofițeri de serviciu) vor asigura serviciul de permanență la sediul Centrului Integrat pentru Situații de Urgență (CISU) din Deva, Piața Unirii, nr. 6. Toate informațiile primite pe orice cale, referitor la persoanele care se întorc din Italia – regiunile Veneto și Lombardia cât și China continentală, vor fi centralizate la CISU de către reprezentantul DSP, în vederea conducerii și coordonării activităților specifice, cu informarea prefectului județului. DSP va ține evidența în timp real a persoanelor izolate/carantinate și va informa Instituția Prefectului, ISU, IPJ Hunedoara, Inspectoratul de Jandarmi Județean și Serviciul de Ambulanță Județean, zilnic la ora 11:00, despre situația existentă. Zonele de proveniență a persoanelor care se întorc în țară pentru care trebuie să se instituie carantina sau izolarea la domiciliu vor fi actualizate periodic. Primăriile vor fi înștiințate de îndată despre persoanele care solicită sprijin în vederea asigurării alimentației necesare și a altor necesități de trai, pe perioada izolării la domiciliu, cu precizarea datelor de contact și numărului acestora.

Cine intră în carantină

Situația carantinei se aplică persoanelor care sosesc în România din Italia – localitățile Vo Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano – și din China continentală. În funcție de informațiile pe care le va primi CISU-DSP din punctele de frontieră, se va realiza carantinarea persoanelor în spațiile de carantină. Pe timpul carantinării persoanelor li se vor cere de către personalul DSP Hunedoara date privitoare la starea de sănătate. În funcție de datele primite reprezentantul DSP din CISU va stabili măsurile care vor trebui urmate și le va transmite către ISU, Poliție, Jandarmerie, Ambulanță, unităților sanitare cu paturi și medicilor de familie, după caz. Măsurile necesare pentru organizarea carantinei în vederea asigurării condițiilor decente de locuit și de hrănire a persoanelor supuse carantinei vor fi finanțate prin alocarea de sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Hunedoara.

Care persoane sunt izolate la domiciliu

Situația izolării la domiciliu se aplică în locația declarată la intrarea în țară, pentru persoanele și familiile acestora, care sosesc în România din Italia: Regiunea Lombardia și Veneto, situate în afara zonelor în care s-a constituit carantina. Cetățenii români care vin din zonele menționate, precum și rudele acestora care domiciliază la aceeași adresă, au obligația de a nu părăsi domiciliul declarat pe o perioadă de 14 zile de la sosirea în țară. DSP Hunedoara ia zilnic legătura telefonic, prin ofițerul de serviciu, cu persoanele izolate la domiciliu, pentru a monitoriza starea lor de sănătate. Aceste date se transmit zilnic la Ministerul Sănătății, la CNSBP Timișoara și Instituției Prefectului. Medicii de familie asigură monitorizarea, în caz de nevoie, a persoanelor izolate care se află pe listele lor de pacienți și eliberarea concediilor medicale în caz de izolare. Nerespectarea obligațiilor privind izolarea la domiciliu poate constitui o încălcare a legislației penale sau contravenționale care reglementează domeniul sănătății publice. Măsurile necesare pentru cetățenii care solicită sprijinul în vederea asigurării alimentației necesare și a altor necesități de trai, pe perioada izolării la domiciliu, vor fi asigurate de către unitățile administrativ-teritoriale pe raza cărora au domiciliul respectivii cetățeni, sub supravegherea reprezentanților DSP, IPJ Hunedoara și Inspectoratului Județean de Jandarmi.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Căutările fetiței dispărute în canalul de fugă al Streiului, reluate vineri dimineață         Accident mortal pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Recomandări I.T.M. Hunedoara privind prevenirea răspândirii noului coronavirus         Bărbat rătăcit în pădure, găsit de jandarmi         Jandarmii montani, pregătiți în Cheile Tăii         2800 de recoltoare oferite de Asociația de Prietenie China – România au ajuns la două instituții din subordinea CJ Hunedoara         Casa de cultură din Hunedoara intră în șantier         Accident pe DN 76, în zona Brad. Tânără la un pas de tragedie după ce a pierdut controlul mașinii         Momente cumplite pe râul Strei. O fetiță a dispărut în apele canalului de derivație         Tavanul s-a prăbușit peste biroul lui Costel Avram, din Consiliul Județean Hunedoara         27 de noi cazuri de Covid 19 în județul Hunedoara, într-o singură zi         Când vom vedea rapoartele anuale de activitate ale aleșilor locali din Orăștie?         Microhidrocentrală plănuită pe barajul lacului de acumulare Poiana Ruscă         Cum ar trebui gândită, denumită și predată educatia sexuală în scoli         Constructori acuzați că au decontat ilegal lucrări finanțate de UE în Lupeni și Băile Herculane         Doi bărbați sunt cercetați pentru braconaj, după ce au fost prinși noaptea la vânătoare         O mocăniță pentru județul Hunedoara         L-ați văzut?         ISTORII HUNEDORENE. Dealul Cetății Deva în administrarea Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara         Oamenii din Sântandrei au ajuns la capătul răbdării, din cauza penelor de curent