PIAŢA MUNCII. A scăzut rata şomajului în judeţ

La sfârșitul lunii iunie 2019, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Hunedoara erau înregistrați 5.614  șomeri, din care  2.886 femei, rata șomajului fiind de 3,18 %.

 

 

Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 3,27 %, în iunie acest indicator a înregistrat o scădere.

 

Peste 5.600 de persoane luate în evidenţă…

 

Din totalul de 5.614 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Hunedoara, 2.439 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 3.175 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență,1934  șomeri provin din mediul rural și 3680 sunt din mediul urban. Din totalul celor 5.614 şomeri, 481 au sub 25 de ani, 301 între 25 şi 29 de ani, 924 între 30 şi 39, 1.833 între 40 şi 49, 1.044 între 50 şi 55 şi 1031 peste 55 de ani. Șomerii cu studii gimnaziale au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Hunedoara  27,93 %, urmat de cei cu studii liceale 22,17 %, iar 20,16 % au absolvit învățământul profesional sau școli de arte și meserii. Șomerii fără studii și cu nivel de studii primare reprezintă 18,20 % din totalul șomerilor înregistrați, cei cu studii superioare sunt 9,42 %, iar cei cu învățământ postliceal sunt 2,12 %.Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 1019 persoane foarte greu ocupabile, 3621 greu ocupabile, 436 mediu ocupabile, iar 538 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele AJOFM.

 

…iar mii de oameni şi-au găsit job-uri

 

Pe de altă parte, însă, în primele şase luni ale anului 2019, ca urmare a implementării Programului Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă, prin intermediul AJOFM Hunedoara, au fost încadrate în muncă 4.650 persoane, dintre care 2.046  femei. Din totalul persoanelor ocupate până la data de referință, 1960 au peste 45 de ani, 1424 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 806 au între 25 și 35 de ani, iar 460 sunt tineri sub 25 de ani, din care 141 tineri NEET, adică acei care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională. În funcţie de rezidenţă, din totalul persoanelor încadrate în muncă, 3299 provin din mediul urban, iar 1351 persoane sunt din mediul rural. Din punct de vedere al nivelului de pregătire al persoanelor pentru care s-a identificat un loc de muncă, cele mai multe persoane au studii liceale,1747, urmate de cele care au ca studii școala profesională sau de arte și meserii, 1495. Numărul celor fără studii sau cu studii primare și gimnaziale este de 1152, cei cu studii postliceale sunt în număr de 70, iar cei cu studii universitare sunt în număr de 186. Din numărul total de persoane care au fost angajate prin intermediul AJOFM Hunedoara, 203 persoane fac parte din categoria celor foarte greu ocupabile.

 

Cum se poate găsi un serviciu

 

AJOFM Hunedoara precizează că încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele instituţiei. Pentru integrarea pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate în baza de date a agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, modificată şi completată. Astfel, în primele sase luni ale anului 2019, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 7078 persoane.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României         Lansare de carte. Albumul fotografic „Oameni și locuri. Comuna Luncoiu de Jos”         APA PROD SA, UN SCANDAL FĂRĂ SFÂRŞIT. Preţul apei, cea mai recentă răfuială politică între PNL şi PSD Hunedoara         ATENȚIE LA NEATENȚIE. O pensionară a fost lăsată fără o importantă sumă de bani         LA PETROȘANI. Un șofer beat a lovit două mașini         Parcul Corvin, simbolul neglijat al Hunedoarei         DN 68 A, șoseaua dezastruoasă care dublează „autostrada – muzeu”