Petroșani iese din carantina Covid 19. Orăștie, Brad și Simeria mai așteaptă

1686

De marți dimineață, începând ora 8.00, Petroșani iese din carantină, după ce a înregistrat o scădere constantă a incidenței cazurilor de Covid – 19. Municipiul Petroșani a intrat în carantină în data de 23 martie, de la ora 8.00 – în urma unui ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, la propunerea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență – imediat după ce incidența cazurilor a trecut de 6 la mia de locuitori. Tot atunci a fost instituită carantinarea zonală, pentru două săptămâni, și în Brad și Simeria.

Sebastian Mezei, directorul Direcției de Sănătate Publică Hunedoara, a precizat că de vineri Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara a solicitat avizul Institutul Național de Sănătate Publică pentru scoaterea din carantină a municipiului Petroșani, ca urmare a scăderii incidenței cazurilor de COVID – 19 sub șase la mie mai multe zile la rând. În schimb, pentru Brad și Simeria, unde rata îmbolnăvirilor se menține ridicată, carantinarea va fi prelungită cu o săptămână.

Primarul Petroșaniului a declarat că decizia carantinării municipiului, pentru două săptămâni a fost nedreaptă. „Așa cum am spus încă de la început, de la instituirea măsurii carantinării pentru municipiul Petroșani, nu sunt împotriva carantinei ca măsură de protecție sanitară, dar, în cazul municipiului Petroșani consider că s-a acționat nedrept și în mod pripit. Petroșaniul a intrat în carantină la o incidență de 6,01 la mie, deși în cazul altor localități această măsură s-a luat la o incidență mult mai mare sau nu a fost instituită deloc”, a declarat Tiberiu Iacob – Ridzi, primarul municipiului Petroșani. Autoritățile sanitare județene nu i-au împărtășit opinia. Municipiul Petroșani rămâne, însă, în scenariul roșu, cu o incidență a cazurilor de 4,5 la mie.

Pe lângă Brad și Simeria, din 27 martie, autorităţile au instituit carantina zonală şi în municipiul Orăştie, fapt care i-a nemulțumit pe unii dintre localnici. Primarul Orăștiei, Ovidiu Bălan, a considerat măsura nedreaptă.

Luni, în Brad au fost înregistrate 118 persoane infectate cu Covid 19 (în ultimele 14 zile), rata îmbolnăvirilor fiind de 7,7 cazuri la mia de locuitori. În Orăştie sunt 120 de cazuri (5.53 la mia de locuitori), iar în Simeria sunt 77 de persoane infectate (5,68 cazuri la mie). Și orașul Călan, cu o incidență de 6,23 de cazuri la mia de locuitori, riscă intrarea în carantină zonală. Municipiul Deva are, de asemenea, o incidență ridicată a îmbolnăvirilor cu Covid 19: 5,66 cazuri la mia de locuitori. Rata îmbolnăvirilor în județul Hunedoara este de 4,57 cazuri la mia de locuitori.

În localităţile aflate în carantină, potrivit CJSU Hunedoara, circulaţia şi staţionarea în spaţii publice a persoanelor sunt interzise, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza declaraţiei pe propria răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator. Măsurile luate de CJSU prevăd şi limitarea la maximum a deplasării persoanelor şi monitorizarea permanentă a respectării acestei măsuri. Ieşirea persoanelor din locuinţă este permisă doar pe bază de declaraţie pe propria răspundere, legitimaţie de serviciu sau adeverinţă eliberată de angajator, după caz.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *