Peste 50 de falși revoluționari din Deva au beneficiat ilegal de titluri de „Luptător cu rol determinant”

Procurorii au trims în judecată inculpații din dosarul „certificatelor false de revoluționar”, în care a fost cercetat fostul secretar de stat Adrian Sanda și mai mulți funcționari. Aceștia au fost acuzați de ilegalități care au făcut ca persoane din localitățile incluse în mod abuziv în categoria celor cu rol determinant în victoria Revoluţiei din Decembrie 1989, au obținut de la bugetul de stat sume importate de bani, cu titlu de indemnizație de gratitudine.

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Adrian Sanda, fost secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în Romania în perioada 1945-1989 (SSPR), Denisa-Corina Tănase (fost secretar general al SSPR) și Cristina-Valentina Cechi (fost șef serviciu Departament pentru Revoluționari din cadrul SSPR), acuzați de infracțiuni legate de abuzul în serviciu cu consecințe grave, în acordarea titlurilor de „Luptător cu rol determinant” în cadrul Revoluţiei. Procurorii au comunicat că prin patru decrete semnate de președintele României, în anii 2015 și 2016, a fost conferit titlul de „Luptător pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 – Luptător cu rol determinant” unui număr total de 3.505 persoane, însă o parte din beneficiari au obținut acest titlu prin încălcarea dispozițiilor legale. Ca urmare au beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2015, de indemnizații de gratitudine în valoare de 2.020 de lei/lună.

Printre beneficiarii ilegali ai certificatelor de revoluționar se numără 56 de persoane din totalul de 62 din Deva, iar prejudiciul în cazul lor se ridică la peste două milioane de lei. De asemenea, și în municipiul Hunedoara, prin decizia Comisiei au fost create condiţiile necesare pentru ca persoanele care susţin că au luptat la Revoluţie în această localitate să solicite și să obțină acordarea titlului şi implicit drepturile băneşti aferente. Zeci de persoane din Târgoviște, Buzău, Arad, Herculane, Brăila, Piatra Neamț și Suceaua au primit ilegal titluri de „Luptător cu rol determinant” în cadrul Revoluţiei, faptele comise de inculpați având drept consecință prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 14.047.085 lei, prin beneficii plătite de către casele judeţene de pensii. „Probele administrate au relevat că inculpații au luat deciziile menționate fără a avea o fundamentare juridică, uneori chiar în pofida probelor existente. Astfel, de exemplu, în cazul localităților Băile Herculane și Hunedoara, inculpații au ignorat adresele Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare, prin care se comunica organizațiilor de revoluționari solicitante că în orașele respective nu s-au înregistrat victime ucise sau rănite, respectiv reținute, până în data de 22 decembrie 1989, ora 12.10.
Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Curții de Apel București.

Comentarii FB

comentarii




Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului