Peste 50 de falși revoluționari din Deva au beneficiat ilegal de titluri de „Luptător cu rol determinant”

Procurorii au trims în judecată inculpații din dosarul „certificatelor false de revoluționar”, în care a fost cercetat fostul secretar de stat Adrian Sanda și mai mulți funcționari. Aceștia au fost acuzați de ilegalități care au făcut ca persoane din localitățile incluse în mod abuziv în categoria celor cu rol determinant în victoria Revoluţiei din Decembrie 1989, au obținut de la bugetul de stat sume importate de bani, cu titlu de indemnizație de gratitudine.

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Adrian Sanda, fost secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în Romania în perioada 1945-1989 (SSPR), Denisa-Corina Tănase (fost secretar general al SSPR) și Cristina-Valentina Cechi (fost șef serviciu Departament pentru Revoluționari din cadrul SSPR), acuzați de infracțiuni legate de abuzul în serviciu cu consecințe grave, în acordarea titlurilor de „Luptător cu rol determinant” în cadrul Revoluţiei. Procurorii au comunicat că prin patru decrete semnate de președintele României, în anii 2015 și 2016, a fost conferit titlul de „Luptător pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 – Luptător cu rol determinant” unui număr total de 3.505 persoane, însă o parte din beneficiari au obținut acest titlu prin încălcarea dispozițiilor legale. Ca urmare au beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2015, de indemnizații de gratitudine în valoare de 2.020 de lei/lună.

Printre beneficiarii ilegali ai certificatelor de revoluționar se numără 56 de persoane din totalul de 62 din Deva, iar prejudiciul în cazul lor se ridică la peste două milioane de lei. De asemenea, și în municipiul Hunedoara, prin decizia Comisiei au fost create condiţiile necesare pentru ca persoanele care susţin că au luptat la Revoluţie în această localitate să solicite și să obțină acordarea titlului şi implicit drepturile băneşti aferente. Zeci de persoane din Târgoviște, Buzău, Arad, Herculane, Brăila, Piatra Neamț și Suceaua au primit ilegal titluri de „Luptător cu rol determinant” în cadrul Revoluţiei, faptele comise de inculpați având drept consecință prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 14.047.085 lei, prin beneficii plătite de către casele judeţene de pensii. „Probele administrate au relevat că inculpații au luat deciziile menționate fără a avea o fundamentare juridică, uneori chiar în pofida probelor existente. Astfel, de exemplu, în cazul localităților Băile Herculane și Hunedoara, inculpații au ignorat adresele Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare, prin care se comunica organizațiilor de revoluționari solicitante că în orașele respective nu s-au înregistrat victime ucise sau rănite, respectiv reținute, până în data de 22 decembrie 1989, ora 12.10.
Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Curții de Apel București.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
ALEGERI. PSD a câștigat în Valea Jiului și la Brad, dar a pierdut la Hunedoara și Orăștie         AȚI VĂZUT-O? Tânără din Lupeni, dată dispărută         Devean lăsat fără banii de pe card         Probleme la nodul rutier Simeria Veche, de pe Autostrada Deva – Orăștie         Semnal editorial: A apărut ediţia 40 a revistei “Vitralii – Lumini și umbre”. Ecouri și dezvăluiri noi         „Ziua Curăţeniei”. Angajaţii DRÄXLMAIER au strâns trei tone de gunoaie de pe malurile Cernei         Accident pe bulevard în Hunedoara         Alegeri prezidențiale 2019. Cum s-a votat în județul Hunedoara. Iohannis pe primul loc         Alegeri prezidențiale 2019. Câți hunedoreni au votat duminică         Incendiu la un depozit de cărbune al preparaţiei Coroieşti din Vulcan         Ai o bucatarie mica? Tips & Tricks pentru a o organiza intr-un mod eficient!         Rușine! În ultima zi de guvernare, PSD a angajat ca director general la Societatea de Închidere a Minelor pe președintele PSD Petrila!         ”Comorile naturii” 2019. Elevi din 20 de localităţi s-au întrecut în cunoştinţe despre ariile protejate         VORBE, NU FAPTE! Protest cetăţenesc în Sântandrei, la „Zebra Morții”. Un an de când CJ Hunedoara a trâmbiţat un giratoriu care n-a mai apărut         DUPĂ 12 ANI DE CONTROVERSE Spitalul Judeţean se extinde cu un spaţiu care a stârnit dispute         ADMINISTRAȚIE Ministrul de Interne, interesat de sănătatea prefectului de Hunedoara         Peste 350 de metri cubi de lemn au fost confiscați de jandarmi în 2019         Apel pentru deschiderea de urgență a Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Indicatorul care poate crea o confuzie fatală, ultimul văzut de șoferul mort în accident după ce a circulat pe contrasens         Accident grav în Deva, pe o trecere de pietoni