Peste 350 de metri cubi de lemn au fost confiscați de jandarmi în 2019

Peste 4000 de vehicule de transport verificate, peste 350 de mc de lemn recuperați, 14 infracțiuni constatate și amenzi de peste 165.000 de lei sunt rezultatele acțiunilor de prevenire şi combatere a sustragerilor de masă lemnoasă desfășurate de jandarmii hunedoreni.

 

De la începutul anului, jandarmii au desfăşurat recunoaşteri în teren la 263 parchete în exploatare din zona de competenţă și au fost executate aproape 3000 de activităţi de control.

Pe timpul acestora, jandarmii au verificat, în aplicația SUMAL, 3.919 autovehicule și 86 atelaje hipo ce transportau material lemnos,  au constatate 13 fapte de natură penală, fiind identificați 14 autori și au aplicat 156 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 146.800 lei.

Cu ocazia constatării faptelor de încălcare a legislației silvice mai sus menționate s-a dispus confiscarea a 118,30 mc de material lemnos în valoare totală de 37.653,94 lei.

 

Acțiuni în comun

 

De asemenea, au fost executate acțiuni în comun cu Biroului Delicte Silvice al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, în care au fost verificate, în aplicația SUMAL , 24 autovehicule și 2 atelaje hipo ce transportau material lemnos.

Pe timpul acestor acțiuni au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 8.000 lei și s-a dispus confiscarea a 190 mc de material lemnos în valoare totală de 22.000 lei.

Tot în cadrul efortului comun de protejare a fondului forestier, la solicitarea  entităților din subordinea Direcției Silvice Hunedoara, au fost organizate 154 de acțiuni pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale la regimul silvic.

Pe timpul desfășurării acestor activități s-au verificat 80 autovehicule și 12 atelaje hipo ce transportau material lemnos,  a fost sesizată o faptă de natură penală și au fost aplicate 21 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 16.600 lei. Totodată, s-a dispus confiscarea a 48,57 mc de material lemnos în valoare totală de 11.168,30 lei.

 

Informații suplimentare

 

Odată cu intrarea în vigoare a O.U.G nr. 51/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, jandarmii au intensificat acţiunile de control desfăşurate atât independent, cât şi în cooperare cu alte instituţii cu atribuţii în domeniu, numărul acestora din perioada ianuarie-septembrie 2019, fiind mai mare faţă de cele realizate în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Acțiunile s-au desfășurat în baza Planului comun de măsuri  al  M.A.I – M.A.P – R.A. Romsilva – A.N.A.F, privind prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale din domeniul circulaţiei, depozitării, prelucrării şi comercializării materialului lemnos, precum și  a Planului comun de acțiune Scutul Pădurii încheiat la nivelul județului Hunedoara.

În perioada următoare vor fi  intensificate acțiunile de prevenire şi control pe linie silvică, atât independent cât şi mai ales în cooperare, având în vedere apropierea sezonului rece, fapt ce determină o creştere a activităţilor derulate de operatorii economici, dar şi de persoane fizice pe linia exploatării masei lemnoase.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouăsprezece − trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Pagina de Facebook a Primăriei Hunedoara a fost închisă după un atac informatic         Accident grav pe DN 76 Deva – Brad         Încep lucrările de anvelopare la Blocul 13A, strada Mihai Eminescu         Teribilism la volan. Un tânăr a produs dezastrul pe DN 68 A Deva – Lugoj         Accident grav în Hunedoara. O ambulanță a lovit un biciclist         Accident mortal. Un bărbat s-a prăbușit cu mașina în râul Cerna         Accident grav în apropiere de Brad         Momente traumatizante pentru mama unei fetițe de cinci luni, după ce a adus bebele la spital         Politicienii care râvnesc la primăriile celor mai mari municipii hunedorene         Laureatul Premiului Internațional „Leonardo Da Vinci – Artist Universal” 2019. Romeo Dobrotă (Romi) din Toronto – Artistul plastic din vecini         Au fost scoase la licitație lucrările la Casa de Cultură din Hunedoara         Primarul Marcel Goia nu va mai candida la Hațeg         Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie