Peste 350 de metri cubi de lemn au fost confiscați de jandarmi în 2019

Peste 4000 de vehicule de transport verificate, peste 350 de mc de lemn recuperați, 14 infracțiuni constatate și amenzi de peste 165.000 de lei sunt rezultatele acțiunilor de prevenire şi combatere a sustragerilor de masă lemnoasă desfășurate de jandarmii hunedoreni.

 

De la începutul anului, jandarmii au desfăşurat recunoaşteri în teren la 263 parchete în exploatare din zona de competenţă și au fost executate aproape 3000 de activităţi de control.

Pe timpul acestora, jandarmii au verificat, în aplicația SUMAL, 3.919 autovehicule și 86 atelaje hipo ce transportau material lemnos,  au constatate 13 fapte de natură penală, fiind identificați 14 autori și au aplicat 156 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 146.800 lei.

Cu ocazia constatării faptelor de încălcare a legislației silvice mai sus menționate s-a dispus confiscarea a 118,30 mc de material lemnos în valoare totală de 37.653,94 lei.

 

Acțiuni în comun

 

De asemenea, au fost executate acțiuni în comun cu Biroului Delicte Silvice al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, în care au fost verificate, în aplicația SUMAL , 24 autovehicule și 2 atelaje hipo ce transportau material lemnos.

Pe timpul acestor acțiuni au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 8.000 lei și s-a dispus confiscarea a 190 mc de material lemnos în valoare totală de 22.000 lei.

Tot în cadrul efortului comun de protejare a fondului forestier, la solicitarea  entităților din subordinea Direcției Silvice Hunedoara, au fost organizate 154 de acțiuni pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale la regimul silvic.

Pe timpul desfășurării acestor activități s-au verificat 80 autovehicule și 12 atelaje hipo ce transportau material lemnos,  a fost sesizată o faptă de natură penală și au fost aplicate 21 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 16.600 lei. Totodată, s-a dispus confiscarea a 48,57 mc de material lemnos în valoare totală de 11.168,30 lei.

 

Informații suplimentare

 

Odată cu intrarea în vigoare a O.U.G nr. 51/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, jandarmii au intensificat acţiunile de control desfăşurate atât independent, cât şi în cooperare cu alte instituţii cu atribuţii în domeniu, numărul acestora din perioada ianuarie-septembrie 2019, fiind mai mare faţă de cele realizate în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Acțiunile s-au desfășurat în baza Planului comun de măsuri  al  M.A.I – M.A.P – R.A. Romsilva – A.N.A.F, privind prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale din domeniul circulaţiei, depozitării, prelucrării şi comercializării materialului lemnos, precum și  a Planului comun de acțiune Scutul Pădurii încheiat la nivelul județului Hunedoara.

În perioada următoare vor fi  intensificate acțiunile de prevenire şi control pe linie silvică, atât independent cât şi mai ales în cooperare, având în vedere apropierea sezonului rece, fapt ce determină o creştere a activităţilor derulate de operatorii economici, dar şi de persoane fizice pe linia exploatării masei lemnoase.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Elevă din Orăștie dată dispărută         O tânără căutată de șapte ani pentru crimă a fost prinsă în Italia         Ordin de protecție provizoriu pentru un soț agresiv         SE APROPIE 1 DECEMBRIE. Programul manifestărilor de „Ziua Națională” de la Hunedoara         LA CASTELUL CORVINILOR. „Medieval Robotics Day”         LA DEVA. Lansarea strategiei pentru consolidarea administrației publice         INFRASTRUCTURĂ. Tunelul feroviar Turdaș a fost deschis circulației         A FOST ODATĂ… Zece ani de la dispariția mocăniței de la Hunedoara         Intervențiile de la Cetatea Costești vor fi reluate la primăvară         TOP 3 ținute cool pentru birou atunci când ești în criză de timp și idei!         Ce spun șefii Parcului Național Retezat despre „măcelul pădurilor” prezentat de activiștii de mediu         EVENIMENTUL ÎN TURISM. Târgul de Turism al României 2019 – încă un pas spre disoluţie         Povestea unui alergător la 51 de ani. Forrest Gump de Valea Jiului: Fuge 500 kilometri lunar şi mănâncă pită cu slană         Scrisoare deschisă către politicienii din USR – PLUS Hunedoara         Kogaionon, „muntele sfânt al dacilor“. Zece argumente pentru care locul sacru al strămoșilor noștri era Vârful Godeanu         Bărbat plecat la cules de ciuperci, rătăcit în Munții Orăștiei         Foştii anchetatori ai lui Traian Berbeceanu cer scoaterea cărții sale de pe piaţă         Teodora Larisa Petruț şi prospețimea poeziei         Lucian Heiuş le cere demisia. Trei politruci PSD cu funcţii publice ar trebui să plece din posturi         Marius Surgent, deputat ALDE: În turul doi al alegerilor prezidențiale voi vota candidatul dreptei