Peste 250.000 de arbori au fost retezați de pe malul Lacului Gura Apelor, în Retezat

785

Lacul Gura Apelor din Parcul Național Retezat se numără printre cele mai mari lacuri de acumulare din România. A fost inaugurat la mijlocul anilor ’80, odată cu finalizarea lucrărilor la Amenajarea hidroenergetică Râul Mare – Retezat, cu o putere instalată de 349 MW. În cele peste trei decenii de la înființara acestuia, lacul din Retezat nu a putut fi adus niciodată la cota 1.072 de metri deasupra nivelului mării (mdM), nivelul normal de retenţie la care a fost proiectată amenajarea, astfel încât hidrocentralele sale să poată funcționa la puterea pentru care au fost construite.

Pentru creșterea nivelului lacului cu aproape 80 de metri, Hidroelectrica a plănuit lucrări de anvergură care au dus la defrișarea unei suprafețe de aproape 300 de hectare, acoperită cu vegetație forestieră, pe malul lacului din Parcului Național Retezat. Legislația specifică pentru amenajările hidrotehnice permite acest tip de lucrări, iar îndepărtarea vegetației forestiere care ar putea ajunge sub luciul apei este considerată o măsură de siguranță, informează reprezentanții Parcului Național Retezat.

„Lacul Gura Apelor se află în zona de conservare durabilă a Parcului Național Retezat. Dar cuveta lacului, sub cota proiectată a luciului de apă, plus un spațiu de siguranță, reprezintă terenuri scoase din fondul forestier național. Aceasta scoatere din fondul forestier a avut loc la începutul aniilor ‘70, inainte de începerea construcției barajului”, au precizat reprezentanții Parcului Național Retezat.

Defrișările s-au derulat pe o suprafață mult mai mare față de cea plănuită, iar numărul de arbori îndepărtați a fost de 21 de ori mai mare decât cel estimat inițial. Un proces cu miză uriașă, între societatea care a efectuat lucrările de pe malul Lacului Gura Apelor – Retezat și Hidroelectrica a scos la iveală aceste detalii.

În 2018, Beny Alex SRL a chemat în judecată Hidorelectrica S.A., solicitând obligarea acesteia la plata sumei de 43.570.222 lei, cu cheltuieli de judecată, după efectuarea lucrărilor de defrişare şi igienizare pe malul Lacului Gura Apelor. Dosarul judecat pe fond la Tribunalul Bucureşti a fost soluţionat în 17 decembrie 2019, în favoarea Hidroelectrica, pe motiv că solicitarea de chemare în judecată a fost prescrisă. Decizia nu este definitivă.

Potrivit informaţiilor din dosar, în 7 octombrie 2011, Beny Alex SRL a obţinut contractul de prestări servicii nr. 104, prin care se obliga să execute şi să finalizeze, în conformitate cu caietul de sarcini, serviciul „Amenajarea Hidroenergetică (AHE) Râul Mare Retezat. Barajul Gura Apelor. Ecologizare si igienizare prin defrişare cuvetată la acumulare Gura Apelor între cotele 1000,00 – 1087.50 mdM” (metri deasupra nivelului mării). Contractul de servicii a avut la baza unui alt contract încheiat între Hidroelectrica S.A în calitate de beneficiar şi Hidroserv Haţeg în calitate de executant. Firma trebuia să efectueze o ecologizare a bazinului lacului de acumulare Gura Apelor – Retezat, respectiv să defrişeze o porţiune de teren şi să realizeze o curăţare a locului respectiv, acesta fiind golit în prealabil, în vederea executării unor lucrări separate la acest baraj. Pe parcursul derulării contractului, s-a constatat că suprafaţa împădurită era mai mare decât cea apreciată inițial.

„Reclamanta a susţinut că toate părţile implicate în proiect cunoşteau că între situaţia scriptică şi situaţia de fapt există o foarte mare diferenţă, dar în ciuda acestei diferenţe cantitative necuprinse în contract, i s-a solicitat să finalizeze, respectiv să predea cuveta lacului igienizată şi defrişată astfel încât aceasta să poată fi inundată în vederea exploatării. În aceste condiţii, a continuat lucrările peste cele ce au constituit obiectul contractului, ele fiind impuse de necesitatea exploatării în întregime a cuvetei, integral ecologizate”, se arată în plângere.

Au fost efectuate lucrări de defrişare şi ecologizare până la cota 1072,5 mdM a lacului de acumulare, pe o suprafaţă de 290,77 hectare la materialul lemnos cu diametrul mai mare de 10 cm. „Din adresa nr. 3025/2012 emisă de Ocolul Silvic Haţeg rezultă că au fost identificaţi 251.341 arbori, cantitatea de arbori fiind de 21,85 ori mai mare decât cea reţinută în caietul de sarcini (de 11.500 arbori), că acei 251.341 arbori reprezintă 20.610 mc de material lemnos, având un preţ de 544.310 lei, că lucrările de igienizare prin tăierea arborilor şi arbuştilor cu diametrul mai mic de 10 cm, curăţarea şi degajarea terenului prin strângerea materialului lemnos în grămezi şi ardere au fost realizate pe o suprafaţată de 261,69 ha în loc de 130 ha cât se prevedea în documentaţia de atribuire, că materialul lemnos rezultat din lucrările de igienizare nu a avut valoare economică, că din şantier au fost evacuaţi de către executant 20.610 mc de material lemnos provenind din arbori cu diametrul mai mare de 10 cm şi că toate lucrările au fost efectuate de reclamanta în perioada de valabilitate a contractului nr. 104/2011”, se arăta în plângerea reclamantei. Abia în 2016, la finalul altui proces câștigat de societatea Beny Alex, Hidroserv şi Hidroelectrica au efectuat recepţia lucrărilor realizate de firma privată. Ulterior a început umplerea lacului de acumulare.

În ultimul an, nivelul Lacului Gura Apelor (Gura Apei) – Retezat a crescut la o cotă la care nu a mai fost în aproape întreaga istorie a sa, iar întinderea albastră a înghiţit cea mai mare parte din malurile folosite ca locuri de agrement pentru pescari. Şi va mai creşte până la cota 1.072, pentru că barajul se află în proces de umplere, în pregătirea unui proiect de retehnologizare a hidrocentralei Râul Mare – Retezat, estimat la 80 de milioane de euro şi anunţat de Hidroelectrica. Umplerea va fi reluată în primăvara anului viitor, afirmau, recent, reprezentanţi companiei. Recepţionarea barajului şi ridicarea sa la cotă este o chestiune nerezolvată de 30 de ani, afirma recent Bogdan Badea, directorul Hidroelectrica. „Odată cu această umplere vom continua procesul de retehnologizare a centralei care va produce la parametrii iniţiali la care a fost gândită”, susținea acesta.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.