PERICOLUL PRIMĂVERII. Encefalita de căpuşe

Medicii ne avertizează că pe tot parcursul sezonului cald din iarbă ne pândeşte un risc: căpuşele purtătoare de boală. În anii trecuţi, până la 7 cazuri din 10 au fost confirmate.

 

Borrelioza Lyme, boala care a panicat hunedorenii în sezonul estival în ultimii ani rămâne o ameninţare reală, în condiţiile în care, din probele recoltate în ultimii ani, între 40 şi 75 la sută din cazuri, a fost confirmată suspiciunea de borrelioză. Boala Lyme este transmisă prin înţepătura de căpuşă, iar medicii spun că, dacă persoana înţepată nu merge imediat la Urgenţă sau la una dintre secţiile de boli infecţioase din judeţ, ulterior diagnosticarea este mai dificilă şi necesită analize amănunţite.

Transmirerea de la om la om, extrem de rară

„Principalele gazde sunt rozătoarele mici, omul fiind gazdă accidentală. Animalele mari sunt şi ele gazde de hrănire a căpuşelor, dar nu joacă rol în menţinerea virusului. Transmiterea lui se face pe cale cutanată, prin muşcătura de căpuşă infectată, pe cale digestivă prin consum de lapte şi produse lactate neprelucrate termic provenite de la animale parazitate de căpuşe infectate sau pe cale respiratorie sau digestivă prin inhalarea sau ingestia accidentală a prafului cu dejectele sau resturile uscate ale căpuşelor infectate. Transmiterea infecţiei de la omul infectat la noi gazde sau transmiterea interumană este neobişnuită, dar poate fi posibilă transmiterea verticală de la mamă la făt”, explică medicul Cecilia Birău, şefa compartimentului Evaluare, promovare şi Educaţie în Sănătate, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara.

 

Cazurile mediatizate i-au speriat pe hunedoreni

Cele mai multe teste au fost făcute de hunedoreni în anul 2012, în urma mediatizării cazurilor grave de persoane infectate cu spirochetul Borrelia Burdogferi şi afectate de boala Lyme. După ce au ieşit la iarbă verde, în tot judeţul sute de persoane s-au prezentat la spital, în urma înţepăturilor de căpuşă. Medicii ne reamintesc că, fără a intra în panică, un comportament preventiv nu este exagerat. În 2012, din 63 de cazuri de hunedoreni care au dorit să-şi facă testul, 25 au fost confirmări ale borreliozei Lyme, în 2013 din 42 de suspiciuni au fost confirmate 15, iar în 2014 din trei analize, în cazul a două dintre acestea s-a confirmat diagnosticul suspectat de doctori. Desigur, e posibil ca numărul celor afectaţi să fie mai mare, doar că hunedorenii care ar putea să fie infectaţi încă nu au fost depistaţi.

Urticarie și simptome de gripă

Medicii spun că principala măsură de reducere a transmiterii bolilor în comunităţi rămâne controlul insectelor. Potrivit legislaţiei, primăriile hunedorene au datoria să facă dezinsecţii în parcuri şi zonele verzi aparţinătoare. Zonele de risc trebuie stropite inclusiv cu substanţe acaricide, pentru a ne proteja de spirochetul periculos. Hunedorenii care stau  la țară pot şi ei să folosească substanţe acaricide în gospodării, însă numai dacă le cumpără, din magazinele de specialitate. Dacă aţi fost înţepat de o căpuşă, iar în primele trei zile de la înţepătură aveţi simptome de gripă, aţi putea să fi contactat bacteria Borrelia Burdogferi. În unele cazuri, când persoana ignoră înţepătura, diagnosticul corect poate fi pus abia când apar complicaţii. Pacienţii depistaţi târziu cu această boală pot rămâne cu sechele, dar pot ţine maladia sub control prin dieta, sport şi tratament cu antibiotice. Primul semn al infecţiei este de obicei o urticarie, care apare în cel mult o lună după muşcătura capuşei şi care poate avea aspectul unei vânătăi, la persoanele cu pielea mai închisă la culoare.

Cum ne ferim de căpuşe

Pentru a evita căpuşele este bine ca, atunci când mergeţi la picnic, vă plimbați în natură sau mergeți la lucru pe câmp, să purtaţi şosete mai lungi, albe (care fac uşor vizibile insectele), şi încălţăminte închisă, care să protejeze picioarele. În cazul unei activităţi în natură sau printre animale care pot fi parazitate de căpuşe, este ideală examinarea, la câteva ore, a întregii suprafeţe a corpului, inclusiv scalpul, pentru a observa eventualele căpuşe ataşate de piele. De asemenea, o metodă de a ne proteja de căpuşe, ar fi aplicarea, la intervale repetate, a unui un spray repelent pentru insecte pe pielea expusă (mâini, braţe, antebraţe, ceafă) sau a unui insecticid special pe pantaloni, manşete, ciorapi şi pe mâneci.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tragedie în satul Totești. Un bărbat a murit strivit de o conductă de gaz         A murit Costel Alic         Centrul cultural, clădirea IPH și bisericile din Deva – iluminate arhitectural         Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier         Atenție pe ce puneți toporul! Poliția a descins la tăietorii de lemne         Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG         Percheziţii în județul Hunedoara, la suspecți de proxenetism         Povestea tezaurului cărbunarilor, comoara din Sarmizegetusa Regia         Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis         Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara         Hoții au făcut praf o biserică din Vulcan. Alte două lăcașuri au fost călcate de spărgători         Accident în Deva. Un taximetrist băut a făcut ravagii pe bulevard