Pericol neașteptat pe Autostrada A1: atenție la animalele sălbatice

140

Pe Autostrada A1 din vestul țării, șoferilor li se recomandă să circule cu prudență în mai multe zone, existând riscul ca pe carosabil să intre animale sălbatice.

„Pe sectorul de autostradă A1, între Ilia și Holdea, au fost montate indicatoare de avertizare a pericolului prezenței animalelor. Reamintim! Circulația pe Lotul 3 Lugoj – Deva, între Ilia și Holdea, se face cu restricții de viteză și tonaj. Restricțiile de viteză au fost impuse și din cauza posibilei prezențe a animalelor. Aceste restricții de viteză sunt: viteza maximă de până la 80 km/h; viteza maximă de 50 de km/h, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață, mâzgă sau circulația pe durata ploilor torențiale; viteza maximă de 60 de km/h pe zona podului peste râul Mureș (rampe şi pod principal, între km 68+500 şi km 69+500), pe zona podurilor de pe autostradă de la nodul Ilia (poduri şi rampe între km 76+100 şi km 77+000), respectiv pe zona podului de pe autostradă de la nodul Dobra (pod principal şi rampe între km 67+000 şi km 67+500).”, a anunțat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara.

Nevoia de prudență pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva este explicată prin modul în care a fost executat gardul împrejmuitor al autostrăzii, dar și prin faptul că traseul autostrăzii străbate întinderi mari de pădure. „Există zone unde este necesară completarea cu plasă, unde gardul nu este complet închis ori nu este îngropat și animalele mici pot trece pe sub acesta. Deficiențele au fost menționate în expertiza tehnică. Este unul dintre motivele pentru care, încă de la deschiderea lotului, în 23 decembrie 2019, s-au anunțat restricțiile de viteză menționate”, au completat reprezentanții DRDP Timișoara. Pe Autostrada Deva – Lugoj (Lotul 3 și Lotul 4) au fost construite trei ecoducte pentru a facilita trecerea carnivorelor mari (lup, urs şi râs), iar alte două vor fi realizate pe Lotul 2 al autostrăzii.

Indicatoare de avertizare cu privire la animalele sălbatice pot fi văzute și pe tronsonul Deva – Sibiu al Autostrăzii A1. Aici a avut loc și unul dintre cele mai grave accidente provocate de prezența sălbăticiunilor pe autostradă. În 20 august 2018, în jurul orelor 5:10, o femeie care se deplasa pe autostrada A1 pe direcția Sibiu-Deva cu autoturismul, la km 262 a lovit un urs care i-a sărit în fața mașinii și pe care nu l-a putut evita. După o spaimă cumplită, femeia a reușit să oprească autoturismul în care se afla cu tatăl său. Cei doi nu au avut vătămări corporale grave, dar ursul a murit. Autoturismul a suferit mai multe avarii, iar recent, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a fost obligată printr-o sentință definitivă dată de Tribunalul Hunedoara să achite reclamantei daune de peste 10.000 de lei pentru pagubele suferite.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *