Pera Bulz a fost decorat de Klaus Iohannis

Celebrul taragotist, declarat “Tezaur uman viu” de către UNESCO, a primit, din partea șefului statului, Medalia “Meritul Cultural”, clasa a III-a

Numele lui Pera Bulz este sinonim cu taragotul. Nenea Pera, așa cum îi spun cei mai tineri ca maestrul, este un virtuoz al acestui instrument.  Născut pe 2 august 1946, Pera Bulz, de meserie maistru miner, este unul dintre cei mai mari taragotiști ai României, alături de Dumitru Fărcaș și Luca Novac. În 2014 a fost printre cei puțini români aleși de UNESCO să poarte titulatura de “Tezaur uman viu”. Acum, de puțin timp, nenea Pera a mai adăugat o distincție la numeroasele sale premii, Medalia “Meritul Cultural”, clasa a III-a, care i-a fost oferită de către președintele Klaus Iohannis. Dar până a ajunge aici a fost multă muncă, dublată de pasiune pentru muzică și dragoste pentru taragot. Povestea lui Pera Bulz este una fascinantă. Pentru hunedoreanul Pera Bulz, taragotul este o moştenire de familie. Şi asta pentru că, de-a lungul timpului, în familia sa, a existat întotdeauna un taragotist.În viaţa lui nneea Pera şcoala şi muzica au avut o mare importanţă. „În clasa a patra a venit un învăţător, pe nume Buzaş, un adevăra meseriaş al viorii. Pe atunci se organizau tot felul de concursuri muzicale. La Vaţa de Jos, în clasele mai mari, la o repetiţie, s-a rupt o coardă de la vioară şi m-a pleznit peste faţă. Atunci m-am «supărat» pe vioară şi m-am apucat de clarinet. Îmi făcuse tata unul dintr-o ţeavă şi o pâlnie. Acel clarinet, pe care am învăţat să cânt, îl mai am şi acum”, povesteşte zâmbind, Pera Bulz. În comuna Vaţa de Jos au fost tot timpul buni suflători. Pe aceştia i-a auzit şi Pera Bulz şi, de atunci, şi-a descoperit marea dragoste: taragotul. „În clasa a şaptea tot tata mi-a cumpărat un taragot din lemn, care avea o tonalitate foarte frumoasă. Cu acest instrument am participat la numeroase concursuri şi am câştigat o mulţime de premii” spune rapsodul. În 1966, Pera Bulz a avut prima apariţie la radio, iar în 1974 a debutat pe micul ecran.
Din neamul lui Arsenie Boca
De altfel, de peste 50 de ani, Pera Bulz conduce celebrul traf de la Vața care, de-a lungul timpului, a suferit mai multe transformări. „Începusem deja să cânt pe la botezuri. Instrumentiştii mai în vârstă mă luau cu ei şi la nunţi. Am intrat în prima formaţie, “Muzica de la Tătărăşti”. Cântam cu ei peste tot, ca să învăţ, că aveam de la cine. Intrumentişti – numai unul şi unul. La şcoala profesională, am făcut şi cursuri de muzică, inclusiv fanfară militară, dar mai cîștigasem premii și cât am fost copil. În 1960, un învăţător pe nume Aurel Corf a înfiinţat Taraful de la Vaţa. A adunat în el instrumentişti din toate satele locului.Apoi s-a îmbolnăvit și l-a lăsat pe mâna mea. Erau și alte vremuri. Eram atunci 50 de instrumentişti de toţi. Se minuna lumea de noi când mergeam la spectacole. Nu pierdeam niciun concurs”, spune Pera Bulz. Acesta mai are un mic secret. „Vin din familia părintelui Arsenie Boca. Pe-ai noştri i-a binecuvântat Dumnezeu cu câte un talent. Mie mi-a dat cântarea”, e convins vestitul taragostist din Ţara Moţilor.

De la Vața la Hanoi și înapoi
Cu taraful și taragotul, Pera Bulz a cutreierat lumea. Are amintiri frumoase, chiar dacă unele au fost neplăcute inițial. “Aceste amintiri sunt ca acelea din armat[. Pe moment sunt neplăcute, dar apoi iei partea frumoasă a lucrurilor. Așa a fost în Franța, de exemplu, cînd am cântat la mai multe instrumente, fiind ca omul – orchestră. Baiul mare a fost cu cimpoiul. Unuia din grup i-a venit ideea ca, pentru a nu se usca burduful, să pună lapte în el. Ei bine, laptele s-a stricat și vă dați seama ce-a fost pe scenă…Am cântat și pe la sovietici, înainte de 1989. Faini băieți, puneau purcei pe masă mai tot timpul, dar ne-au și umplut geamantanele cu statui mici de-ale lui Lenin, că ne dădeau din astea după fiecare spectacol…Am fost și la Hanoi, că ne-a auzit ambasadorul Vietnamului, la Cinciș, cu “Doina lui Iancu”, melodia mea de suflet, și nu s-a lăsat până nu de-a dus acolo, departe, în Asia, pentru vreo două săptămâni. Acum am primit o chemare și în America și, sincer să fiu, mi-ar plăcea să ajung și pe acolo. Vreau să se audă și peste Ocean de Taraful de la Vața, marcă înregistrată la OSIM, și de țarinile moților”, mai spune Pera Bulz.

Cântărețul președinților
Taragotistul Pera Bulz este printre puținii interpreți care au cântat pentru toți președinții României, indiferent de regim. Odată ajuns cunoscut, Pera Bulz a început să fie invitat să cânte pentru potentaţii vremurilor. Taraful de la Vaţa era foarte cunoscut şi trebuia să fie prezent la toate venirile lui Ceauşescu în judeţ. „La ultima vizită în judeţ lui Ceauşescu trebuia să-l aşteptăm pe peronul gării din Petroşani. Eram peste 50 de inşi în taraf. La un moment dat, Elena Ceauşescu scoate capul pe geam, ne vede şi spune: «Nicule, uite-i pe ţăranii ăia frumoşi!». Pe vremea FDSN, am cântat pentru Ion Iliescu. Cu regretatul Drăgan Muntean i-am cântat şi lui Emil Constantinescu. Lui Traian Băsescu i-am cântat la Simeria, când era în campanie electorală”, spune Pera Bulz. De asemenea, Pera Bulz a început să fie invitat să cânte și pentru alți potentaţi ai vremurilor. “I-am cântat lui Alexandru Drăghici, care era ministru de interne pe vremea comuniștilor, la Valea Lungă, la o cabană. La intrarea în sală am fost controlaţi până la piele. La acea sindrofie am băut „marmeladă” de vin cu sifon. Apoi, când a fost cu Ilescu, le-am cântat lui Nicolae Văcăroiu și Adrian Năstase. La Vața, sau la București, sau cine mai știe pe unde, am cunoscut mulți oameni importanți, și le-am cântat. Ar fi vorba despre Călin Popescu Tăriceanu, Viorel Cataramă, Teodor Meleșcanu, moț de-al nostru, de la Brad, Ilie Năstase, Ilie Năstase, mână largă, George Copos, care avea numai carduri la el, prințul Paul și mulți alții”, “îşi continuă nenea Pera şirul amintirilor.

Vine Iohannis la Vața?
Acum Pera Bulz l-a cunoscut și pe Klaus Iohannis, căruia încă nu i-a cântat, dar timpul nu-i pierdut. “Am fost chemat la Cotroceni, alături de alți rapsozi populari, să primesc Medalia “Meritul Cultural”, clasa a III-a. Era nebunie mare acolo…Am luat și taragotul, dar n-am apucat să fac nicio cântare. Protocolul e protocol. A venit președintele, a ciocnit câte o cupă de șampanie cu noi, cam pe fugă, ce-i drept, dar la mine s-a oprit și mi-a zis: “Nenea Pera, n-am timp acum să te ascult, dar îți promit că o să te caut la Vața”. Îl aștept cu mare drag, că n-o să-i pară rău”, a încheiat maestrul Pera Bulz, care este mândru că atât fiul Jenel, cât și nepotul, Darin, au aplecări către muzică. Și, ca de fiecare dată când ai ocazia să povestești cu “îmblânzitorul taragotului”, nu uită să îi mulțumească distinsei sale soții, tanti Jenica, fără sprijinul căreia nu ar fi reușit să ajungă atât de departe.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 − 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Noi incendii de pădure în județ         A fost lichidat focarul de pestă porcină din județ         Clădirea fantomă din Parcul Corvin va fi demolată, la peste un deceniu de la abandonarea ei         DRÄXLMAIER Hunedoara a investit 80.000 de euro în ateliere pentru elevii şcolii profesionale         Lansarea implementării proiectului: ,,Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncționalizarea Incintei I”, cod SMIS 122812         Mega-construcțiile părăsite ale căii ferate Deva – Brad         CULTURA PRIETENIEI, PRIETENIA CULTURII heART COUTURE, un proiect al regăsirii prin intermediul artei         14 acțiuni de stingere a incendiilor de vegetație uscată         Șofer de 87 de ani implicat într-un accident mortal         Tragedie în penitenciar. Un polițist a fost găsit mort         Șofer băut oprit după ce a făcut ravagii pe străzile din Petroșani         Violență în familie. Tânără bătută de soț cu pumnii         CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”