Pelerinaj la mormântul părintelui Arsenie Boca, de la Mănăstirea Prislop

Miercuri, după-amiază, a fost agitaţie mare la Mănăstirea Prislop din judeţul Hunedoara, unde au avut loc ultimele pregătiri pentru parastasul duhovnicului Arsenie Boca, de la moartea căruia în 28 noiembrie se împlinesc 30 de ani.

Gardurile de pe marginea aleilor mănăstirii au fost reparate, au fost aduse flori proaspete la mormântul fostului stareţ, iar oamenii au făcut curăţenie în zonele verzi din curte şi în grădinile aşezământului. Pentru cei aproape 10.000 de pelerini aşteptaţi la hram, au fost pregătite mii de porţii de mâncare de post. Agitaţie a fost şi în împrejurimile Mănăstirii Prislop. Miercuri, parcarea a fost plină de maşini, iar mulţi dintre cei veniţi aici au relatat că rămân peste noapte la pensiunile şi la casele localnicilor care oferă găzduire peste noapte. În târgul de la marginea mănăstirii, comercianţii şi-au făcut ultimele provizii de suveniruri pentru ziua în care speră să aibă cele mai mari vânzări, iar în satele Silvaşu de Sus şi Silvaşu de Jos din vecinătate, oamenii au scos la drum mesele cu produse locale şi pancarte în care anunţă locurile de cazare rămase disponibile.Unii dintre pelerini şi-au încercat norocul la mănăstire, întrebând dacă mai sunt disponibile locuri pentru a fi găzduiţi măcar o noapte, însă miercuri era deja prea târziu pentru a fi serviţi.

 

„Nu am crezut că o să mai ajung vreodată la mormântul părintelui Arsenie Boca, deşi de mulţi ani mi-am dorit să vin aici”, spune Maria, o pensionară venită cu un grup de pelerini din judeţul Dolj. Împreună cu tovarăşele sale de călătorie, s-au cazat la o pensiune din Haţeg şi povestesc că de la primele ore ale dimineţii de joi vor reveni la slujba de comemorare a duhovnicului de la Prislop. Regretul femeii este că Arsenie Boca nu a fost trecut încă de Biserica Ortodoxă Română în rândul sfinţilor deşi primele demersur pentru canonizarea lui datează de mai mulţi ani. O explicaţie pentru nedumerirea pelerinilor a fost oferită recent de reprezentanţii BOR.

„Canonizarea sfinţilor fiind un proces anevoios, nu se face în pripă sau sub emoţii de moment, mai ales când este vorba despre persoane trecute de curând la Domnul, iar mărturiile prezente despre acestea sunt contradictorii. Până la luarea unei decizii finale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe recomandă clericilor şi credincioşilor – indiferent dacă susţin canonizarea sau se opun acesteia – să aştepte cu rugăciune şi răbdare rezultatul final al subcomisiei sinodale, evitând atât idealizarea excesivă a persoanei părintelui Arsenie Boca, cât şi denigrarea lui”, arăta un comunicat al BOR.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + cincisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Locurile din Parcul Național Retezat unde camparea este permisă         Cum este căutat tânărul dispărut în apele Lacului Cinciș         Jandarmii montani au fost chemați în ajutorul unor turiști înspăimântați de urs         Tânără din Germania rătăcită pe crestele Retezatului         Autostrada Lugoj – Deva. Cum rezistă „Dealul Liliecilor” la un an de la finalizarea lucrărilor         A doua zi de căutări a tânărului înghițit de apele Lacului Cinciș         Accident rutier la Sântandrei, pe DN 7         Patron din Hunedoara ridicat de Poliție, după ce s-a opus controalelor în complexul său de pe Lacul Cinciș         Copil de un an rănit într-un accident rutier pe DN 7, la intrare în Deva         Accident pe calea ferată: autoturism lovit de tren         Tânăr căutat după ce ar fi dispărut în apele Lacului Cinciș         Taxele de studii pentru învățământul de stat nu vor opri tinerii absolvenți să plece din România         Primarul Marcel Goia, diagnosticat cu noul coronavirus         Mircea Moloț: „Hunedoara trebuie să meargă mai departe!”         A fost găsit trupul fetei de 6 ani, înecată în canalul Streiului         Motociclist lovit de mașină pe DN 7, la Simeria         O CATARAMĂ DIN FIER DESCOPERITĂ LA ARDEU         Fetiță de 9 ani lovită de mașină         Guvernul României a alocat 34,1 milioane lei pentru acoperirea pagubelor produse de inundații în județul Hunedoara.         Căutările fetiței dispărute în canalul de fugă al Streiului, reluate vineri dimineață