Pelerinaj la mormântul părintelui Arsenie Boca, de la Mănăstirea Prislop

Miercuri, după-amiază, a fost agitaţie mare la Mănăstirea Prislop din judeţul Hunedoara, unde au avut loc ultimele pregătiri pentru parastasul duhovnicului Arsenie Boca, de la moartea căruia în 28 noiembrie se împlinesc 30 de ani.

Gardurile de pe marginea aleilor mănăstirii au fost reparate, au fost aduse flori proaspete la mormântul fostului stareţ, iar oamenii au făcut curăţenie în zonele verzi din curte şi în grădinile aşezământului. Pentru cei aproape 10.000 de pelerini aşteptaţi la hram, au fost pregătite mii de porţii de mâncare de post. Agitaţie a fost şi în împrejurimile Mănăstirii Prislop. Miercuri, parcarea a fost plină de maşini, iar mulţi dintre cei veniţi aici au relatat că rămân peste noapte la pensiunile şi la casele localnicilor care oferă găzduire peste noapte. În târgul de la marginea mănăstirii, comercianţii şi-au făcut ultimele provizii de suveniruri pentru ziua în care speră să aibă cele mai mari vânzări, iar în satele Silvaşu de Sus şi Silvaşu de Jos din vecinătate, oamenii au scos la drum mesele cu produse locale şi pancarte în care anunţă locurile de cazare rămase disponibile.Unii dintre pelerini şi-au încercat norocul la mănăstire, întrebând dacă mai sunt disponibile locuri pentru a fi găzduiţi măcar o noapte, însă miercuri era deja prea târziu pentru a fi serviţi.

 

„Nu am crezut că o să mai ajung vreodată la mormântul părintelui Arsenie Boca, deşi de mulţi ani mi-am dorit să vin aici”, spune Maria, o pensionară venită cu un grup de pelerini din judeţul Dolj. Împreună cu tovarăşele sale de călătorie, s-au cazat la o pensiune din Haţeg şi povestesc că de la primele ore ale dimineţii de joi vor reveni la slujba de comemorare a duhovnicului de la Prislop. Regretul femeii este că Arsenie Boca nu a fost trecut încă de Biserica Ortodoxă Română în rândul sfinţilor deşi primele demersur pentru canonizarea lui datează de mai mulţi ani. O explicaţie pentru nedumerirea pelerinilor a fost oferită recent de reprezentanţii BOR.

„Canonizarea sfinţilor fiind un proces anevoios, nu se face în pripă sau sub emoţii de moment, mai ales când este vorba despre persoane trecute de curând la Domnul, iar mărturiile prezente despre acestea sunt contradictorii. Până la luarea unei decizii finale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe recomandă clericilor şi credincioşilor – indiferent dacă susţin canonizarea sau se opun acesteia – să aştepte cu rugăciune şi răbdare rezultatul final al subcomisiei sinodale, evitând atât idealizarea excesivă a persoanei părintelui Arsenie Boca, cât şi denigrarea lui”, arăta un comunicat al BOR.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva         Sportivi din Deva, campioni la o competiție națională de karate         Clipe de groază trăite de o femeie, în scara unui bloc din Hunedoara         Atenuatori de impact noi pe autostrăzile din vestul țării         Poliţia Locală Deva – bilanţul activităţii pe anul 2019         Cenaclul „Amurg sentimental”. Interviu cu Gabriela Alef         Bătaie de joc pe seama unui copilaș de patru luni. Tatăl l-a părăsit, iar mama s-a spălat pe mâini de el         Au trecut 52 de ani de când Deva, Hunedoara și Petroșani au devenit municipii         Eleva de 16 ani din Deva a fost găsită… departe         BUGETARE PARTICIPATIVĂ 2020. Primele 3 idei de îmbunătățire a calității vieții în Deva         DUPĂ INTERVENŢIA PREFECTULUI. Ceferiştii, amendaţi cu 60.000 de lei pentru mizeria de la Ilia         Tragedie pe DN 66, în comuna Pui         Povestea emoționantă a lui Darius, elevul premiant îngrijit de bunici         Primăria Deva premiază performanţa la învăţătură şi în sport         GICĂ POPESCU: “Tremurau chiloții pe noi când aveam deplasare la Hunedoara”         Zona Monumentului Lupeni ’29, reabilitată și modernizată