Pelerinaj la mormântul părintelui Arsenie Boca, de la Mănăstirea Prislop

Miercuri, după-amiază, a fost agitaţie mare la Mănăstirea Prislop din judeţul Hunedoara, unde au avut loc ultimele pregătiri pentru parastasul duhovnicului Arsenie Boca, de la moartea căruia în 28 noiembrie se împlinesc 30 de ani.

Gardurile de pe marginea aleilor mănăstirii au fost reparate, au fost aduse flori proaspete la mormântul fostului stareţ, iar oamenii au făcut curăţenie în zonele verzi din curte şi în grădinile aşezământului. Pentru cei aproape 10.000 de pelerini aşteptaţi la hram, au fost pregătite mii de porţii de mâncare de post. Agitaţie a fost şi în împrejurimile Mănăstirii Prislop. Miercuri, parcarea a fost plină de maşini, iar mulţi dintre cei veniţi aici au relatat că rămân peste noapte la pensiunile şi la casele localnicilor care oferă găzduire peste noapte. În târgul de la marginea mănăstirii, comercianţii şi-au făcut ultimele provizii de suveniruri pentru ziua în care speră să aibă cele mai mari vânzări, iar în satele Silvaşu de Sus şi Silvaşu de Jos din vecinătate, oamenii au scos la drum mesele cu produse locale şi pancarte în care anunţă locurile de cazare rămase disponibile.Unii dintre pelerini şi-au încercat norocul la mănăstire, întrebând dacă mai sunt disponibile locuri pentru a fi găzduiţi măcar o noapte, însă miercuri era deja prea târziu pentru a fi serviţi.

 

„Nu am crezut că o să mai ajung vreodată la mormântul părintelui Arsenie Boca, deşi de mulţi ani mi-am dorit să vin aici”, spune Maria, o pensionară venită cu un grup de pelerini din judeţul Dolj. Împreună cu tovarăşele sale de călătorie, s-au cazat la o pensiune din Haţeg şi povestesc că de la primele ore ale dimineţii de joi vor reveni la slujba de comemorare a duhovnicului de la Prislop. Regretul femeii este că Arsenie Boca nu a fost trecut încă de Biserica Ortodoxă Română în rândul sfinţilor deşi primele demersur pentru canonizarea lui datează de mai mulţi ani. O explicaţie pentru nedumerirea pelerinilor a fost oferită recent de reprezentanţii BOR.

„Canonizarea sfinţilor fiind un proces anevoios, nu se face în pripă sau sub emoţii de moment, mai ales când este vorba despre persoane trecute de curând la Domnul, iar mărturiile prezente despre acestea sunt contradictorii. Până la luarea unei decizii finale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe recomandă clericilor şi credincioşilor – indiferent dacă susţin canonizarea sau se opun acesteia – să aştepte cu rugăciune şi răbdare rezultatul final al subcomisiei sinodale, evitând atât idealizarea excesivă a persoanei părintelui Arsenie Boca, cât şi denigrarea lui”, arăta un comunicat al BOR.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + unsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Contracte de 30 de milioane de lei semnate cu ADR Vest pentru Deva și Hunedoara         Restricții de circuație pe podul de la Șoimuș (DN 76)         Activitățile muzeelor din județul Hunedoara rămân suspendate         Peste 3.000 de oameni sunt în izolare în județul Hunedoara         Amenzi în valoare de 330.000 de lei date de Garda de Mediu în județul Hunedoara         Cadrele medicale vor putea fi cazate la Secția de Recuperare de la Baia Sărată – Deva         100 de cazuri de coronavirus înregistrate până acum în județul Hunedoara         Din 10 aprilie, la Spitalul din Deva vor putea fi realizate testări COVID 19         O companie din Haţeg a donat 10.000 de măşti mai multor spitale şi instituţii publice         Un strop de speranță la Spitalul Județean de Urgență Deva         Numărul cazurilor de coronavirus în România se apropie de 2.500         Primarul Marcel Goia face apel la localnici pentru a ține o zi de post și rugăciune         MINISTERUL SĂNĂTĂŢII. Patru spitale suport pentru judeţul Hunedoara         Alți doi pacienți decedați în spitalele hunedorene aveau și Covid 19         NIMIC DESPRE COVID. Traseu pentru biciclişti, cu fonduri europene la Deva         ANUNŢ! În atenția devenilor care solicită beneficii de asistență socială         293 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus în România         Preot din Deva diagnosticat cu coronavirus. Mesajul de speranță transmis pe Facebook         Polițist despre oamenii prinși noaptea pe străzile Călanului: „Ne-au plecat valorile pe stradă după ora 22”         Situație detensionată la Secția ATI a Spitalului din Orăștie, unde cadrele medicale au demisionat