Pe jos, spre Sarmizegetusa Regia. Povestea șoselei din Munții Orăștiei

Drumul Judeţean 705 A Costeşti – Sarmizegetusa Regia, în lungime de 18 kilometri, a fost modernizat în perioada 2015 – 2016, în urma unei investiţii a Consiliului Judeţean Hunedoara finanţată cu fonduri europene.

În decembrie 2015 a fost deschis circulaţiei tronsonul de 14 kilometri, între Costeşti şi MHC Godeanu, până la intersecţia cu sectorul de drum care urcă pe Valea Albă spre aşezarea de pe Grădiştea Muncelului. Cei patru kilometri rămaşi, cea mai dificilă şi spectaculoasă parte a traseului, au fost inauguraţi în mai 2016, însă turiştii pot circula cu maşinile doar pe trei kilometri. Ultimul kilometru, de la parcare până la poarta capitalei dacilor, a fost transformat într-o alee pietonală din pavaje de piatră.

În timpul verii, creşte numărul turiştilor care preferă să îşi lase maşinile în intersecţia de la poalele Dealului Grădiştii, pentru a parcurge pe jos sau cu bicicletele drumul de patru kilometri, până la Sarmizegetusa Regia.

„Acest urcuş de circa o oră, numai prin pădure, pe malul pârâului de munte, sporeşte farmecul călătoriei spre Sarmizegetusa Regia. Ne odihnim în cetatea dacică, bem apă din izvorul ei, iar la întoarcere spre maşinile lăsate jos, drumul pare mai uşor”, spune Maria, una dintre turistele care au parcurs traseul pe jos.

Vara, în zilele de sfârşit de săptămână, adesea parcarea de la Sarmizegetusa Regia este plină de maşini, iar mulţi turişti sunt nevoiţi oricum să îşi găsească loc mai jos de ea, pe marginea şoselei. Blocajele din vârf de munte sunt frecvente, mai ales când autocarele pe şoseaua îngustă. Unii dintre oaspeţii sitului arheologic cred că excursia pe jos, deşi mai obositoare, va dăuna mai puţin naturii, care are prea mult de suferit din cauza aglomeraţiei din parcarea de la poalele Sarmizegetusei Regia.

În cei aproape cinci ani de existenţă a şoselei spre Sarmizegetusa Regia, aceasta a fost afectată de viituri şi alunecări de teren, iar pagubele produse de furia naturii au dus de mai multe ori la închiderea ei provizorie. Iarna, urcuşul cu maşina pe cei patru kilometri de pe Valea Albă este adesea restricţionat din cauza pericolului pe care îl reprezintă. Şi atunci mulţi turişti preferă să parcurgă drumul pe jos, lăsându-şi maşinile la poalele dealului.

Comentarii FB

comentarii
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului