Patronul firmei acuzate de scalvie modernă. Tribunalul Bucureşti l-a trimis în arest preventiv pe Andrei Ionuţ Rudeanu

218

Andrei Ionuţ Rudeanu, reprezentantul firmei de pază Axis Corporate Security, a fost arestat preventiv ca urmare a soluţiei pronunţate de Tribunalul Bucureşti în dosarul în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 600.000 de euro.

 

ionut_blagaInstanţa a admis cererea procurorilor Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, care instrumentează această cauză şi care l-au reţinut în prima fază, pentru 24 de ore, pe Andrei Ionuţ Rudeanu. Decizia Tribunalului Bucureşti poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti. de Ionuţ Rudeanu, ginerele copreşedintelui PNL Vasile Blaga, într-un dosar de evaziune fiscală. Poliţiştii şi procurorii au descins şi la alte patru societăţi comerciale, bănuite că au prejudiciat statul cu 600.000 de euro. La acţiune au luat parte polițiști din cadrul Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice – I.G.P.R. şi I.P.J. Hunedoara, luptători S.I.A.S. şi criminaliști. Poliţiştii spun că din investigații a reieșit faptul că, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat, reprezentanții unei companii specializate în prestări de servicii de pază ar fi  creat un circuit infracțional, format din mai multe societăți comerciale, prin care ar fi fost evidențiate tranzacții fictive. “În fapt, în contabilitatea companiei ar fi fost înregistrate achiziții fictive de servicii, care, în realitate, nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu aproximativ 600.000 de euro”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Române. Acțiunea s-a desfăşurat sub conducerea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, urmând ca în funcţie de probatoriul administrat să fie dispuse măsurile legale ce se impun.

Înfiinţată în anul 2009, Axis Corporate Security este o companie care acţioneaza în domeniul securităţii private şi ai cărei specialişti sunt recrutaţi din agenţiile publice, private sau guvernamentale, potrivit datelor existente pe site-ul oficial al firmei.

“Sclavi pe plantaţia Axis”

Axis Corporate Security este firma care a fost implicată într-un imens scandal din cauza condiţiilor de lucru reclamate de angajaţi, pe vremea în care firma se ocupa de paza minelor din Valea Jiului, după ce şi-a a intrat “prin dos” în contractul licitat de Compania Naţională a Huilei. În urmă cu aproximativ 3 ani, sătui să lucreze mult peste norma legală admisă şi să primească în schimb salarii de mizerie, agenţii de pază de la unităţile miniere din Valea Jiului au reclamat ilegalităţile din activitate şi regimul infernal de muncă la care sunt supuşi de angajator, iar pentru ei s-a format o comisie de anchetă dispusă de Ministerul Muncii.

În anul 2010, Scorseze Security International a câştigat licitaţia organizată de Compania Naţională a Huilei Petroşani pentru paza sucursalelor miniere din Valea Jiului. Deşi contractul iniţial prevedea clar imposibilitatea subcontractării către terţi a serviciilor, pe fir a intrat, după cum reclamau sindicalişti – şi firma înfiinţată de ginerele ex-ministrului Vasile Blaga, Ionuţ Rudeanu, respectiv Axis, iar angajaţii munceau cât pentru doi. „Salariaţii angajaţi de către holdingul de firme Axis nu sunt în numărul total necesar, ci undeva la un procent de 55% din acest număr, drept prentru care salariaţii sunt obligaţi să presteze serviciul în program de 12 ore cu 24 de ore libere, acumulându-se astfel o medie de 250 de ore de serviciu prestate lunar de către agenţii de pază, aspect care nu se va regăsi pe declaraţiile şi taxele plătite statului român”, se arata la vremea resmetivă în sesizarea înaintată de sindicatul „Vulturul negru” , care îi reprezenta pe agenţii de pază, şi care a stat la baza declanşării unor ample verificări. Iar pentru volumul imens de muncă, agenţii de pază încasau la final de lună vreo 720 de lei cu tot cu tichetele de masă acordate de angajator. Şi nu erau singurele nereguli care au dus la sancţionarea firmei, care s-ar putea spune că era obişnuită să fie “trasă de urechi”. Axis Corporate Security a fost sancţionată şi de Inspectoratul Teritorial de Muncă de cel puţin trei ori, pentru nereguli în activitate. Axis a ieşit de pe “piaţa” CNH, dar a rămas în Valea Jiului, unde se ocupă acum de paza minelor neviabile. Firma şi-a adjudecat licitaţia organizată de Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului, iar în luna ianuarie a acestui an a semnat contractul subsecvent 2 la contarctul cadru, în valoare de aproape 3 milioane de lei.

Bani frumoşi din paza autostrăzii

Firma a câştigat contracte cu Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara, pentru paza unor poduri aflate în patrimoniul regiei. Urmare a criticilor la adresa lui Vasile Blaga, firma Axis Corporate Security a renunţat la contractul cu CNADNR. S-a orientat, însă, către paza unor tronsoane de autostrăzi din România, pentru sume generoase, asta pe lângă contractele încheiate cu alte instituţii de stat. Numai cu CNADNR a semnat opt contracte, dintre care cinci într-o singură zi, în valoare de 2,2 milioane de euro.

Din 2008, Andrei Ionuţ Rudeanu este căsătorit cu fiica lui Vasile Blaga, Agathe Cristina. Tatăl lui Ionuţ este preotul Ioan Octavian Rudeanu, fost director al Direcţiei Judeţene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Naţional Hunedoara în perioada 2001 – 2005. Unchiul lui Ionuţ Rudeanu este Mihail Rudeanu cel care la începutul anilor 2000 a fost unul dintre cei mai importanţi oameni poltiici din judeţ. A fost preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara între anii 2000 şi 2004 şi lider judeţean al Partidului Social Democrat.

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.