Patronii din turismul românesc vor din partea statului tratament egal cu cel al multinaționalelor!

Vineri 31.05.2019 a avut loc la Phoenicia Holiday Resort din Mamaia Adunarea Generala a Federației Patronatelor din Turismul Românsc (FPTR). Dincolo de faptul ca a fost aleasă conducerea FPTR, întâlnirea reprezentanților cei mai importanți din turismul românesc a punctat câteva dintre problemele cu care se confruntă turismul autohton și a trasat linia de acțiune în următorii ani.

 

 

Avantajele obținute trebuie păstrate, pericolele trebuie tratate cu mare atenție

Președintele FPTR Mohammad Murad a subliniat, în contextul proaspăt încheiatelor alegeri europarlamentare, că indiferent cine va veni la guvernare, ar face bine să nu se atingă de puținele lucruri câștigate de FPTR în lupta sa cu statul român. E vorba aici de cota redusa de TVA de 5%, impozitul specific pe profit, dreptul de a angaja zilieri, salariul minim similar pentru cetățenii extracomunitari angajați cu al românilor ș.a.

În ciuda victoriilor obținute de FPTR în ultimii ani, pericole majore pândesc turismul. Este vorba de voci care susțin eliminarea voucherelor de vacanță sau posibilitatea utilizării acestora pentru turism extern, o prostie care ar însemna, de fapt, export de bani de la buget! Se dorește renunțarea la impozitul specific. La fel, există îngrijorare inclusiv pentru semnale cum că proprietatea privată este ceva perimat, ceva care trebuie eliminat!

 

O industrie de 6 miliarde de euro

Turismul este o industrie în care proprietarii sunt în proprție de peste 90% români. Este ultima ramură a a economiei naționale controlată de capitalul românesc. Turismul produce circa 6 miliarde de euro anual, din care 2 miliarde se duc la stat sub formă de taxe. Și acest lucru se întâmplă după introducerea impozitului specific. Prin acest impozit specific, multinaționalele, respectiv marile lanțuri hoteliere internaționale nu se mai pot sustrage de la plata taxelor, cum se întâmpla până la introducerea acestuia, prin celebrele exporturi de capital care foloseau firme de consultanță ca să scoată banii din țară.

 

Multinaționalele dau târcoale turismului românesc

Fie prin investiții directe, fie prin preluări de afaceri, mai mult sau mai puțin prietenoase, marile lanțuri hoteliere înceracă acaparare unui segment cât mai mare din turismul românesc. Eforturile lor se concertează în special pe preluarea în management a unor afaceri de succes din domeniu, însă rezultatele nu sunt spectaculoase până acum, fiindcă și patronii români nu mai pun botul așa de ușor la oferte. Adică știu să pună condiții de genul, ok, preiei afacerea, dar te obligi prin contract să o păstrezi măcar la nivelul din ultimul an, faci măcar atâtea investiții anual, precum s-au făcut în ultimii ani etc.

În schimb, multinaționalele, și în turism, la fel ca în restul domeniilor de activitate, par a fi preferatele statului. De aceea, patronii din turismul românesc doresc tratament egal în fața autorităților! Și pe bună dreptate, pentru că există diferențe mari de tratament aplicate de autoritățile locale și centrale. Și aici vorbim de timpul pentru eliberare de autorizații, de controale, de atitudine, de multe altele.

 

Obiective FPTR pentru următorii patru ani

FPTR, singura organizație patronală din turism cu reprezentativitate dobândită din România își propune păstrarea avantajelor obținute, continuarea demersurilor pentru o Lege normală a turismului, implicarea în înființarea Organizațiilor de Management al Destinațiilor, exercitarea de lobby pe lângă autoritățile locale pentru a înelege și acestea importanța turismului, susținerea incomming-ului, păstrarea voucherelor de vacanță doar pentru turismul intern.

În ceea ce privește sfera politicului, FPTR va declanșa discuții la vărf cu liderii partidelor pentru a se asigura că va susține acele partide care înțeleg importanța vitală a turismului pentru economia românească.

 

Conducerea FPTR – Comitetul director (2019-2023):

Președinte – Mohammad Murad

Prim-Vicepreșdinte – Nicolae Bucovală

Prim-Vicepreședinte Executiv – Dragoș Răducan

Vicepreședinți zonali:

Nord-Est: Gheorghe Fodoreanu

Sud-Est: Linica Stanc

Sud – Muntenia; Ion Ioniță

Sud-Vest: Ion Andrei

Vest: Lucian Stanciu

Nord-Vest: Virgil Stancu

Centru: Roxana Cojocea

București-Ilfov: Nicolae Istrate

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unsprezece + 14 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute         ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva