Patronii din turismul românesc vor din partea statului tratament egal cu cel al multinaționalelor!

Vineri 31.05.2019 a avut loc la Phoenicia Holiday Resort din Mamaia Adunarea Generala a Federației Patronatelor din Turismul Românsc (FPTR). Dincolo de faptul ca a fost aleasă conducerea FPTR, întâlnirea reprezentanților cei mai importanți din turismul românesc a punctat câteva dintre problemele cu care se confruntă turismul autohton și a trasat linia de acțiune în următorii ani.

 

 

Avantajele obținute trebuie păstrate, pericolele trebuie tratate cu mare atenție

Președintele FPTR Mohammad Murad a subliniat, în contextul proaspăt încheiatelor alegeri europarlamentare, că indiferent cine va veni la guvernare, ar face bine să nu se atingă de puținele lucruri câștigate de FPTR în lupta sa cu statul român. E vorba aici de cota redusa de TVA de 5%, impozitul specific pe profit, dreptul de a angaja zilieri, salariul minim similar pentru cetățenii extracomunitari angajați cu al românilor ș.a.

În ciuda victoriilor obținute de FPTR în ultimii ani, pericole majore pândesc turismul. Este vorba de voci care susțin eliminarea voucherelor de vacanță sau posibilitatea utilizării acestora pentru turism extern, o prostie care ar însemna, de fapt, export de bani de la buget! Se dorește renunțarea la impozitul specific. La fel, există îngrijorare inclusiv pentru semnale cum că proprietatea privată este ceva perimat, ceva care trebuie eliminat!

 

O industrie de 6 miliarde de euro

Turismul este o industrie în care proprietarii sunt în proprție de peste 90% români. Este ultima ramură a a economiei naționale controlată de capitalul românesc. Turismul produce circa 6 miliarde de euro anual, din care 2 miliarde se duc la stat sub formă de taxe. Și acest lucru se întâmplă după introducerea impozitului specific. Prin acest impozit specific, multinaționalele, respectiv marile lanțuri hoteliere internaționale nu se mai pot sustrage de la plata taxelor, cum se întâmpla până la introducerea acestuia, prin celebrele exporturi de capital care foloseau firme de consultanță ca să scoată banii din țară.

 

Multinaționalele dau târcoale turismului românesc

Fie prin investiții directe, fie prin preluări de afaceri, mai mult sau mai puțin prietenoase, marile lanțuri hoteliere înceracă acaparare unui segment cât mai mare din turismul românesc. Eforturile lor se concertează în special pe preluarea în management a unor afaceri de succes din domeniu, însă rezultatele nu sunt spectaculoase până acum, fiindcă și patronii români nu mai pun botul așa de ușor la oferte. Adică știu să pună condiții de genul, ok, preiei afacerea, dar te obligi prin contract să o păstrezi măcar la nivelul din ultimul an, faci măcar atâtea investiții anual, precum s-au făcut în ultimii ani etc.

În schimb, multinaționalele, și în turism, la fel ca în restul domeniilor de activitate, par a fi preferatele statului. De aceea, patronii din turismul românesc doresc tratament egal în fața autorităților! Și pe bună dreptate, pentru că există diferențe mari de tratament aplicate de autoritățile locale și centrale. Și aici vorbim de timpul pentru eliberare de autorizații, de controale, de atitudine, de multe altele.

 

Obiective FPTR pentru următorii patru ani

FPTR, singura organizație patronală din turism cu reprezentativitate dobândită din România își propune păstrarea avantajelor obținute, continuarea demersurilor pentru o Lege normală a turismului, implicarea în înființarea Organizațiilor de Management al Destinațiilor, exercitarea de lobby pe lângă autoritățile locale pentru a înelege și acestea importanța turismului, susținerea incomming-ului, păstrarea voucherelor de vacanță doar pentru turismul intern.

În ceea ce privește sfera politicului, FPTR va declanșa discuții la vărf cu liderii partidelor pentru a se asigura că va susține acele partide care înțeleg importanța vitală a turismului pentru economia românească.

 

Conducerea FPTR – Comitetul director (2019-2023):

Președinte – Mohammad Murad

Prim-Vicepreșdinte – Nicolae Bucovală

Prim-Vicepreședinte Executiv – Dragoș Răducan

Vicepreședinți zonali:

Nord-Est: Gheorghe Fodoreanu

Sud-Est: Linica Stanc

Sud – Muntenia; Ion Ioniță

Sud-Vest: Ion Andrei

Vest: Lucian Stanciu

Nord-Vest: Virgil Stancu

Centru: Roxana Cojocea

București-Ilfov: Nicolae Istrate

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Gest oribil al unor copii: au ucis un câine aruncându-l de pe bloc         Patru mașini distruse pe un bulevard din Deva, de șoferul unui bolid. Tânărul de 19 ani s-a făcut apoi nevăzut         Prins la furat, deși trebuia să rămână în izolare         Tânără anchetată după ce a fugit de la locul accidentului         Accident rutier. Biciclist rănit grav         Tineri trimiși în carantină pentru că nu au respectat măsura izolării         Hoți prinși la Mina Paroșeni         Hunedorean prins cu țigări de contrabandă         556 de hunedoreni vindecați de Covid 19         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         CJ Hunedoara distribuie echipamente de protecție spitalelor suport Covid-19         Drumul Județean 687 Hunedoara – Călan. Cum s-a lucrat în ultimul an la șoseaua modernizată pe fonduri UE         O piesă deosebită din colecțiile Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie         Au început lucrările de anvelopare la Blocul 79, strada Bejan, din Deva         Drumul Cerbăl – Socet intră în șantier         Situația cazurilor COVID-19 la unitățile din subordinea CJ Hunedoara         DN 7 A a intrat în reparații         Povestea viaductelor „gemene” de pe vechea cale ferată Deva – Brad         Accident mortal în Petroșani, pe trecerea de pietoni         Doi hunedoreni trimiși în carantină după ce nu au respectat măsurile de autoizolare