Păsatul şi tocana de oaie, vedetele Târgului de produse tradiţionale

Nu mai puţin de 700 de porţii de păsat şi tocană de oaie au fost distribuite gratuit, la Petroşani, acolo unde, în week-end, a avut loc manifestarea denumită generic „Târgul de produse tradiţionale”.

targ.produseProducători din întreaga Valea Jiului şi-au expus marfa, iar localnicii nu s-au lăsat îmbiaţi de două ori şi au încercat să cumpere din toate câte puţin pentru a-şi satisface pofta. Mezeluri de casă, brânzeturi tradiţionale, pastramă de porc şi de oaie, sloi de oaie, dar şi legume şi fructe proaspăt culese au umplut tarabele special amenajate, totul într-un decor cât se poate de autentic, din care nu au lipsit costumele populare tradiţionale îmbrăcate de o parte a comercianţilor, tocmai pentru a da nota de autenticitate evenimentului. Cele mai apreciate produse au fost, însă, fără doar şi poate, păsatul momârlănesc şi tocăniţa de oaie, pregătite în ceaune mari, la foc de lemn, chiar în faţa celor ce urmau să se înfrupte din tradiţionalele bucate, împărţite gratuit de municipalitatea din Petroşani. Iar bucătarii s-au trezit cu noaptea în cap, aşa încât totul să fie gata la timp.

Bucate fierte la foc de lemn

„Trebuie să te trezeşti cu noaptea în cap. Trezirea s-a dat la orele 4 dimineaţa, echiparea şi am venit aici. Am pregătit câteva oale cu mâncare, pentru 700 – 800 de persoane, cu tocană de oaie şi tradiţionalul păsat al momârlanilor. Păsatul este omologat din 2012, este produs tradiţional. Este a partea ediţie de când venim aici şi pregătim mâncarea”, spune Dorel Călina, „bucatar – şef”. Şase oameni au lucrat din zori la pregătirea mâncării, iar primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi, şi-a luat şi în acest an rolul de ajutor de bucătar, şi a ajutat direct la servirea produselor către localnicii care au aşteptat răbdători la coadă, atraşi de mirosurile îmbietoare. „În fiecare an oranizăm acest târg de produse tradiţionale. Scopul este acela de a promova produsele tradiţionale autohtone şi de a ajuta producătorii locali şi, nu în ultimul rând, de a oferi cetăţenilor din Petroşani şi din Valea Jiului, în general, produse de calitate, produse tradiţionale şi această mâncare tradiţională pe care de fiecare dată momârlanii noştri o pregătesc. Astăzi nu sunt chiar bucătar, dar o să ajut la împărţirea păsatuluI”, a spus Iacob – Ridzi.

Şi, pentru a se asigura că totul este aşa cum trebuie, inspectorii sanitar – veterinari din Petroşani au verificat, cu atenţie, fiecare produs iar apoi au dat verdictul: totul este în regulă. Atmosfera de sărbătoare a fost întregită de muzica populară ce a răsunat pe tot parcursul evenimentului şi care a mers ca unsă cu produsele tradiţionale expus în galantarele special ornate pentru acest eveniment..

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României         Lansare de carte. Albumul fotografic „Oameni și locuri. Comuna Luncoiu de Jos”         APA PROD SA, UN SCANDAL FĂRĂ SFÂRŞIT. Preţul apei, cea mai recentă răfuială politică între PNL şi PSD Hunedoara         ATENȚIE LA NEATENȚIE. O pensionară a fost lăsată fără o importantă sumă de bani         LA PETROȘANI. Un șofer beat a lovit două mașini         Parcul Corvin, simbolul neglijat al Hunedoarei         DN 68 A, șoseaua dezastruoasă care dublează „autostrada – muzeu”         Trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au slujit la hramul Mănăstirii Prislop         Despre plecarea pe drumul fără întoarcere a Mariei Toma Damşa         Tragedie la intrarea în Petroșani. Două autoturisme s-au ciocnit violent         Aniversarea Zilei Pompierilor din România la Deva         Carmen Hărău (PNL) – „Modificarea de către PSD a Programului de guvernare nu are nici legitimitate politică și nici electorală!”         Campanie educativă derulată de polițiști