Participanţii la Târgul de Produse Tradiţionale de la Petroşani întâmpinaţi cu păsat momârlănesc şi tocană de oaie

Zeci de producători din Valea Jului dar şi din alte localităţi din ţară şi-au dat întâlnire la Petroşani, la cea de a cincea ediţie a Târgului de Produse Tradiţionale. Iar pentru participanţi, care au venit în număr mare, municipalitatea a împărţit gratuit 1000 de porţii de tocăniţă de oaie şi păsat momârlănesc.

Târgul de Produse Tradiţionale de la Petroşani atrage, de la an la an, tot mai mulţi participanţi, fie că vorbim despre comercianţi sau cumpărători, Anul acesta, la cea de a V-a ediţie, nici măcar vremea mohorâtă nu i-a ţinut pe oameni în case, care au venit să ia „pulsul pieţei” şi să cumpere câte puţin din delicioasele produse expuse. „Vedete” au fost şi de această dată bucatele tradiţionale – tocană de oaie şi păsat cu brânză de oaie – distrbuite gratuit şi în acest an de Primăria Municipiului Petroşani. Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi, a îmbrăcat halatul alb, şi-a pus un clop momârlănesc pe cap ţi a trecut la servit, alături de „primarul momârlanilor” Dorel Călina şi de ceilalţi localnici care au pregătit delicioasele bucate. „Ca de fiecare dată, la această sărbătoare tradiţională am servit tocăniţă de oaie şi păsatul şi mă bucur foarte mult că lumea gustă această măcare şi că oamenilor le place foarte mult. Cred că este foarte imporzant să ne promovăm aceste mâncăruri tradiţionale, pe care nu le întâlneşti în altă parte. Ar fi păcat ca aceste reţete şi aceste obiceiuri să se piardă. Noi încercăm să le promovăm şi să le transmitem generaţiilor următoare”, a declarat primarul Tiberiu Ioacob – Ridzi. De altfel, Târgul de Produse Tradiţionale este manifestarea care se bucură de cel mai mare succes dintre cele organizate de administraţia publică locală de la Petroşani, pentru că oamenii pot cumpăra diverse mărfuri direct de la producători, fie că vorbim despre fructe, legume, brânzeturi, produse din carne sau chiar de panificaţie. „Da, este o mare bucurie pentru cei care participă, dar în primul rând ne-am dorit să pomovăm produsele tradiţionale şi, desigur, să dăm ocazia producătorilor să vină, să-şi expună produsele de toamnă”, a mai spus Tiberiu Iacob – Ridzi.

Cât priveşte bucatele distribuite gratuit, acestea se prepară după reţete păstrate nealterate din vremuri străvechi. „Aceste reţete vin din moşi – strămoşi, ne-am năcut cu ele şi mergem tot pe acelaşi principiu. Pentru că în Valea Jiului au fost foarte mulţi crescători de oi, am mers pe oaie cel mai mult. În acets an, primăria a sponsorizat 1000 de porţii de mâncare pentru populaţia oraşului”,a explicat Dorel Călina. Bucatele au fost pregătite la foc de lemn, aşa cum e tradiţional, iar mirosurile îmbietoare i-au aşezat pe oameni la coadă încă dinainte ca mâncarea să fie gata. Unii au mâncat pe loc, pofta fiind foarte mare. Ialţii, în schimb, au aşezat mâncarea în găletuşele pregătite din vreme şi au dus-o acasă. Toţi, însă, au apreciat ca fiind foarte bune atît păsatul, cât şi tocana din carne de oaie.

 

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
SCANDALUL DE PE RÂUL ALB. Magistraţii joacă bambilici cu dosarul tentativei de omor         UDMR Hunedoara, la 30 de ani de existență         ȚĂRII CÂT MAI MULT CĂRBUNE??? Complexul Energetic Hunedoara, din rău în mai rău         ISTORIE HUNEDOREANĂ. Statuile antice salvate de familia preotului Crăciun înainte de a ajunge pe fundul Cincişului         Incendiu puternic pe calea ferată Simeria – Petroșani         Bărbat întors din Scoția, rătăcit în Ținutul Pădurenilor, după ce căutase Moldova cu GPS-ul         Tragedie în satul Totești. Un bărbat a murit strivit de o conductă de gaz         A murit Costel Alic         Centrul cultural, clădirea IPH și bisericile din Deva – iluminate arhitectural         Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier         Atenție pe ce puneți toporul! Poliția a descins la tăietorii de lemne         Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG         Percheziţii în județul Hunedoara, la suspecți de proxenetism         Povestea tezaurului cărbunarilor, comoara din Sarmizegetusa Regia         Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis