Parcul Corvin, simbolul neglijat al Hunedoarei

Parcul Corvin, întins pe aproape 35.000 de metri pătraţi, a fost înfiinţat în anii ’50, când au fost ridicate primele blocuri din cartierul O. M. (Oraşul Muncitoresc) al Hunedoarei.

Atunci, în noul cartier de pe dealul numit în trecut al Benteului, mii de apartamente au fost construite într-un ritm alert pentru familiile muncitorilor veniţi din toată ţara să lucreze în combinatul metalurgic şi la construcţia oraşului.

Cel mai atractiv loc din zonă era Restaurantul Corvin, înfiinţat şi el în anii ’50, cu o terasă întinsă ridicată deasupra parcului. Aici, în vara anului 1962, ar fi luat prânzul Nikita Hruşciov, liderul politic al Uniunii Sovietice din acea vreme, aflat în vizită la Hunedoara. Nikita Hruşciov  a vizitat centrul industrial, a văzut Castelul Corvinilor, a cinat la Restaurantul Corvin şi a ţinut un discurs celor peste 30.000 de oameni care s-au strâns pe stadionul Hunedoarei.

La mijlocul anilor 2.000, municipalitatea a cedat Parcul Corvin unui privat, căruia i-a permis să ridice în mijlocul lui o clădire cu două etaje, care urma să fie folosită ca restaurant şi pizzerie. În schimb, investitorul s-a angajat să aibă grijă de parc şi să plătească o redevenţă anuală primăriei. Clădirea nu a mai fost finalizată, iar în ultimii ani s-a transformat într-o construcţie fantomă, care strică priveliştea vechiului parc. În urma unui proces, primăria şi-a recuperat parcul şi a primi acceptul demolării clădirii, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat până în prezent.

În Parcul Corvin au fost amenajate aleile şi au fost montate bănci, însă investiţiile nu au mai continuat. Localnicii se plâng de gunoaiele pe care le lasă în urmă oaspeţii acestuia, de starea mobilierului din parc şi de faptul că nu este păzit şi nu primeşte îngrijirea adecvată.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!