Un nou „triunghi al Bermudelor”? Daliana Rădoi a dispărut fără urmă în Retezat VIDEO

Peste 130 de persoane participă la acţiunile de căutare a adolescentei dispărută fără urmă în Masivul Retezat, unde se afla într-o tabără organizată de un preot din Lupeni. Fata parcă a intrat în pământ şi nici cu elicopterul nu s-a reuşit depistarea acesteia.

cautari.retzatDaliana Rădoi în vârstă de 14 ani, a fost cooptată într-o tabără organizată de preotul Cristian Olariu, alături de alţi 24 de copii, care erau însoţiţi de 10 adulţi. Fata are 14 ani şi provine dintr-o familie dezorganizată, iar de un locuia la centrul de plasament din Lupeni. De aici provin 6 dintre copiii aflaţi în tabără, printre care şi adolescenta dispărută, care au primit încuviinţare să participle la tabăra organizată în zona Haţeg-Retezat, Poiana Pelegii, cu traseu spre lacul Bucura, în perioada 19-21 august.  Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara spun că fata nu era un copil problemă, a terminat clasa a VII-a cu rezultate satisfăcătoare şi cu media 10 la purtare. Până acum, nu a plecat niciodată nemotivat din centrul de plasament, acolo unde a fost instituţionalizată din cauza condiţiilor precare de trai ale familiei.

Ceva s-a întâmplat, însă, miercuri, când grupul de copii se întorcea în tabăra de corturi situată în Poiana Pelegii. “În faţa grupului mergeau doi adulţi, la mijloc erau alţi trei adulţi, iar eu şi restul adulţilor eram în spate. Ajunşi la locul de campare, fata s-a grăbit spre cort şi noi am crezut că are necesităţi fiziologice. Era prima oară cu noi în tabără şi era puţin retrasă şi tăcută, dar noi am încercat tot timpul să o integrăm. Vorbeam cu ea şi o chemam în grup şi părea în regulă. Fata este sănătoasă şi raţională. Şi-a luat ghiozdanul cu haine şi a plecat”, a spus preotul Cristian Olariu. Când şi-a dat seama că fata lipseşte, preotul spune că s-a urcat imediat în maşină şi a început să o caute şi, în plus, a alertat Salvamontul. S-a deplasat personal la punctul de salvare montană cantonat pe perioada de vară în Poiana Pelegii. „De şase ani duc copii din centrele de plasament în tabere şi excursii şi niciodată nu au fost incidente. Adolescenta a plecat voluntar din locul de campare din Poiana Pelegii. Şi-a luat cu ea rucsacul cu haine şi a plecat fără să o vadă nimeni. Ne-am dat seama relativ repede că lipseşte şi am căutat-o. Turiştii au văzut-o pe drumul către barajul Gura Apei. Cel mai probabil a luat-o vreo maşină şi a dus-o în oraş. Sper ca aşa să fie şi să o găsim teafără şi nevătămată”, a mai spus Olariu.

 

1Căutată zile în şir, fără întrerupere

 

Iar şeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, a precizat că s-a plecat imediat în căutarea fetei. “Echipa Salvamont de la Poiana Pelegii a luat legătura, prin staţii de emisie recepţie, cu punctele Salvamont cantonate la Lacul Bucura, Cabana Buta şi punctul de permanenţă Zănoaga pentru a informa salvatorii montani despre părasirea taberei a adolescentei. Lacul Bucura, Lacul Zănoaga şi  Cabana Buta erau trei direcţii, pe trasee montane, cu zone de campare, înspre care fata s-ar fi putut deplasa.Preotul Olariu afirmă că el a plecat cu maşina în căutarea fetei, pe traseul Valea Lăpuşnicului – Valea Gura Zlata – Haţeg. Căutările au continuat până în jurul orei 22.00, când preotul s-a întors. Acesta a comunicat salvamontiştilor care se întorceau fără rezultate din căutare, că există posibilitatea ca fata să fi plecat din tabără cu intenţia de a ajunge înapoi la Centrul de Plasament din Lupeni unde locuia, nefiind prima dată când ar fi făcut acest lucru.  În cursul serii de 20 august, după ora 22.00, salvamontiştii de la Baza Râuşor  au fost solicitaţi să apeleze telefonic Centrul de Plasament din Lupeni, pentru a afla dacă adolescenta a ajuns la Centru. La aceste apeluri nu a răspuns nimeni. Abia în dimineaţa următoare a zilei de 21 august,  s-a reuşit să se ia legătura prin telefon cu Centrul de Plasament din Lupeni, reprezentanţii acestuia afirmând că adolescenta nu s-a întors la Centru. La prima oră a zilei de 21 august au fost reluate căutările de către salvamontişti. Concomitent aceştia au apelat serviciul de urgenţă 112 pentru a cere suplimentarea forţelor de căutare”, a spus Bodean.

 

Salvamontişti, jandarmi, pădurari o caută pe adolescentă

 

Grupul care a plecat în căutarea adolescentei s-a tot mărit, de la o zi la alta. Sunt salvamontişti, jandarmi, poliţişti şi pădurari, care încă de miercrui seara încearcă să dea de urma ei. E căutată şi la rude, acolo und ear fi putut ajunge cu ajutorul unei maşini, însă vorbim despre o arie extrem de vastă. „Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara, împreună cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Hunedoara, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara, ONG-uri, locuitori, voluntari și alte instituții cu atribuții și reprezentare în zonă, desfășoară în continuare activitați de căutare în zona Munților Retezat, locul de unde minora Rădoi Daliana a dispărut. Cercetările continuă la domiciliile cunoștințelor și rudelor, fiind extinse și pe raza altor județe, întrucât există posibilitatea ca persoana căutată să fi părăsit zona la bordul unui autoturism aflat în transit”, spun reprezentanţii IPJ Hunedoara. Zona a fost survolată şi cu elicopter, iar echipele de căutare sunt sprijinite şi de câini specializaţi de căutare de la Centrul Chinologic Sibiu. În zadar, însă. Fata parcă a intrat în pământ şi nicio urmă nu a lăsat.

Efectivele de salvare caută şi în prezent în toată zona Masivului Retezat, însă salvamontiştii spuneau încă de la început că zona de căutare se poate întinde până la 7 000 de hectare.

Anchetă în cazul dispariţiei

 

Duminică, în urma exploatării datelor și informațiilor obținute, perimetrul de căutare a fost restrâns, iar activitățile forțelor de intervenție sunt sprijinite de un echipaj de scufundători din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara, care  acționează în zona în care există suspiciunea că minora ar fi dispărut. De asemenea, atât la intrarea în Parcul Retezat, cât și în alte locuri publice din proximitatea zonei de dispariție și din orașele din Valea Jiului, polițiștii și jandarmii montani distribuie afișe și pliante, care conțin fotografia minorei dispărute. Pe aceste materiale, se regăseşte atât fotografia, cât și numărul de telefon la care trebuie să apelez persoanele care pot furniza informații referitoare la persoana în cauză.   Pe de altă parte, polițiștii huendoreni continuă audierile persoanelor care pot da relații cu privire la prezența minorei pe traseul montan, în perioada premergătoare dispariției.

 Un alt dispărut fără urmă

 

Daliana nu este singura persoană dispărută fără urmă în Retezat. În urmă cu mai bine de un an, paznicul de la Cabana Buta a dispărut fără urmă. Jandarmii montani şi salvamontiştii au periat muntele zile în  şir, dar  bărbatul parcă a intrat în pământ. Înain te de Paşti, paznicul Ioan Saitoş a fost dus de cabanierul de la Buta în munte, la cabană, cu tot ce-i trebuie pentru întâmpinarea eventualilor turişti. Chiar cabanierul a fost ultimul care l-a văzut pe ajutorul lui, care la scurt timp a dispărut. Cabana Buta se află la peste 1600 de metri altitudine,  la aproximativ 15 kilometri de DN 66 A, iar aici se poate ajunge doar pe jos, cu maşini de teren sau cu ATV-uri. Zile în şir l-au căutat echipele de salvare, care au periat muntele, dar în zadar. Bărbatul parcă a intrat în pământ.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

douăzeci + nouă =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tavanul s-a prăbușit peste biroul lui Costel Avram, din Consiliul Județean Hunedoara         27 de noi cazuri de Covid 19 în județul Hunedoara, într-o singură zi         Când vom vedea rapoartele anuale de activitate ale aleșilor locali din Orăștie?         Microhidrocentrală plănuită pe barajul lacului de acumulare Poiana Ruscă         Cum ar trebui gândită, denumită și predată educatia sexuală în scoli         Constructori acuzați că au decontat ilegal lucrări finanțate de UE în Lupeni și Băile Herculane         Doi bărbați sunt cercetați pentru braconaj, după ce au fost prinși noaptea la vânătoare         O mocăniță pentru județul Hunedoara         L-ați văzut?         ISTORII HUNEDORENE. Dealul Cetății Deva în administrarea Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara         Oamenii din Sântandrei au ajuns la capătul răbdării, din cauza penelor de curent         ACCIDENT. Mașină lovită de tren la trecerea peste calea ferată, din halta Geoagiu         Accident grav, cu șapte răniți, produs de un șofer teribilist de 23 de ani         Accident produs de un șofer de 82 de ani         Hoț capturat de polițiști         Traseul spre Lacul Zănoaga în atenția Salvamont Hunedoara         Psaltire din 1751 restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane – Deva         Bilanțul pagubelor materiale produse de inundații în județul Hunedoara         Cele două turnuri locuință ale Cetății dacice Costești din Munții Orăștiei vor fi protejate și reabilitate         Accident grav pe șoseaua Hațeg – Petroșani, produs de o tânără de 18 ani. Motociclist în stare gravă la spital