Palma furiei din cascheta generalului. UNPR pune juvățul pe gâtul consilierilor locali

Instaurând o adevărată dictatură, UNPR exclude din partid pentru a controla cu mână de fier deciziile din administrația publică

 

Amintind, înfiorător, de dubla măsură comunistă – activistul îmbuibat din frecat menta versus muncitorul rob al statului pe viață – decizia UNPR de a da afară din partid doi consilieri locali de la Hunedoara, pentru simplul fapt că au votat „pentru” la proiectul adoptat pentru realizarea unui spațiu pietonal în centrul municipiului, vine în contradicție cu îngăduința glumeață pe care o are partidul față de doi senatori proprii care au propus în Parlament o aberație gravă, respinsă în 2012 de Curtea Constituțională: comasarea alegerilor (subiect despre care vom vorbi mâine).

 

Politica, mai presus de orice

Așadar, pe de-o parte, așa cum se știe deja, pentru că au votat altfel decât ordinul de partid, consilierii locali UNPR Robert Muzsic și Alexandru Mărginean au fost propuși pentru excluderea din partid.

Motivația transparentă, așadar înțeleasă de toată lumea, este aceea că cei doi consilieri nu au respectat o înțelegere între PSD și UNPR de boicotare a proiectului inițiat de primarul Viorel Arion, aflat în tabăra adversă politic, iar rezultatul a fost acela că proiectul a fost aprobat.

Dar motivația de partid „stilizată”, cu care ne aburesc politicienii, croșetată neglijent și cu picioare de lut, ar fi aceea că cei doi consilieri ar fi votat împotriva intereselor cetățenilor Hunedoarei. „Totdeauna consilierii UNPR trebuie să voteze în conformitate cu interesele cetățeanului (sic!)… Când conștiința lor este influențată de primar și împotriva intereselor cetățenilor, intervine partidul și discutăm… În interiorul partidului am decis că nu sprijinim acest proiect, pentru că sunt foarte mulți oameni care nu îl doresc”, a declarat liderul UNPR Hunedoara, senatorul Haralambie Vochițoiu, într-o intervenție la emisiunea „Ediție Specială”, realizată de Alin Bena, la Hunedoara TV, în data de 6 octombrie 2015.

 

Adevărul care zburlește abureala politică

Fără a fi nici de o parte, nici de cealaltă a baricadei, privind acest proiect, să lămurim lucrurile cinstit și apoi să vedem cum e cu „interesul de partid”, „interesul cetățeanului” și „conștiința consilierului”.

În mod clar, nu există nicio opoziție generală a cetățenilor Hunedoarei față de proiect. Analiza problemelor și solicitărilor cetățenilor referitoare la „pietonala” Hunedoarei arată că a existat opoziție strict față de desființarea unor spații verzi, pentru construirea unei artere suplimentare de circulație, soluție inițială în folosul agenților comerciali din zonă. Opiniile cetățenilor, publice, de altfel, sunt aproape exclusiv de genul: „nu sunt de acord cu distrugerea zonelor verzi”, „nu sunt de acord cu parcări”, așa cum rezultă din studierea celor reclamate oficial de oameni care locuiesc în zonă.

Or, după cum se știe deja, proiectul aprobat – inclusiv de cei doi „rebeli” ai UNPR – prevede un amendament prin care să se renunțe la construirea aleii din spatele blocurilor, care ar fi însemnat intrarea în zona de vegetație – amendament care răspunde pozitiv singurei solicitări majore venite dinspre cei care au criticat proiectul – de unde și „implementarea”, până la urmă, a interesului cetățeanului. În atare situație, de ce să nu fi votat cei doi consilieri proiectul?

Rezultă astfel, după o logică extrem de simplă, că motivația populistă a UNPR de a-și exclude membri pentru că au votat împotriva interesului cetățenilor cade. Rămâne însă „palma furiei din cascheta generalului”, cum ușor glumeț am numit această acțiune, respectiv sancționarea exagerat de dur a unor consilieri care nu au ascultat de ordinul de partid, ordin care, așa cum am arătat, nu are a face cu interesul cetățenilor Hunedoarei, ci cu jocul politic, deseori distructiv.

 

Cu sula-n coastele Statutului

E interesant să vedem și ce spune Statutul UNPR. Cu aplicabilitate în cazul celor doi consilieri de la Hunedoara, membri de partid pot fi excluși, conform articolului 14, în cazul în care „au încălcat hotărâri ale organismelor de conducere ale UNPR”. Dar asta ar însemna că există măcar un document prin care celor doi consilieri li s-a impus „oficial” votul „împotrivă” în Consiliul Local, ceea ce ar fi extrem de grav din partea unei formațiuni politice, să manipuleze votul în administrația publică locală.

Un alt mecanism de sancțiune statutar, dar care este în trepte, este cel furnizat de articolul 13 din Statutul UNPR, care spune că, pentru neîndeplinirea sarcinilor de partid (în exemplul nostru, sarcina fiind să nu voteze pentru proiect, care poate fi și nescrisă), membrii UNPR pot primi următoarele sancţiuni: avertisment, suspendare pe termen limitat și, abia în ultimă instanță, excludere.

Nu credem că mai este nimic de comentat asupra faptului că decizia de excludere, în acest caz, a fost o execuție cu titlu de „exemplu”, pentru a-i lămuri pe ceilalți aleși ai UNPR ce îi așteaptă dacă suflă în ciorba de partid.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − 10 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Prins la furat, deși trebuia să rămână în izolare         Tânără anchetată după ce a fugit de la locul accidentului         Accident rutier. Biciclist rănit grav         Tineri trimiși în carantină pentru că nu au respectat măsura izolării         Hoți prinși la Mina Paroșeni         Hunedorean prins cu țigări de contrabandă         556 de hunedoreni vindecați de Covid 19         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         CJ Hunedoara distribuie echipamente de protecție spitalelor suport Covid-19         Drumul Județean 687 Hunedoara – Călan. Cum s-a lucrat în ultimul an la șoseaua modernizată pe fonduri UE         O piesă deosebită din colecțiile Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie         Au început lucrările de anvelopare la Blocul 79, strada Bejan, din Deva         Drumul Cerbăl – Socet intră în șantier         Situația cazurilor COVID-19 la unitățile din subordinea CJ Hunedoara         DN 7 A a intrat în reparații         Povestea viaductelor „gemene” de pe vechea cale ferată Deva – Brad         Accident mortal în Petroșani, pe trecerea de pietoni         Doi hunedoreni trimiși în carantină după ce nu au respectat măsurile de autoizolare         Polițistul Florin Bolosin, trecut în rezervă. Ce spune despre munca în Poliție         A fost reluată susținerea probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere