Pădurile virgine și cvasivirgine din județul Hunedoara

484

787 de hectare de păduri din judeţul Hunedoara, aflate în masivele Retezat şi Parâng, vor fi introduse în Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine, informează Ministerul Mediului. Propunerea, venită din partea WWF Programul Dunăre-Carpaţi România, a fost avizată favorabil de Garda Forestieră Timişoara şi a fost înaintată către Comisia tehnică de avizare pentru silvicultură.

„Suprafeţele, aflate în proprietatea publică a statului, sunt localizate pe raza Ocolului Silvic Retezat (trupurile de pădure Lăpuşnicul Mic, Bârnău şi Izvorul Bucurei) şi a Ocolului Silvic Petroşani (trupurile Silvei, Mija Mare, Mija, Jieţ şi Ursului)”, a informat Ministerul Mediului.

Alte 1805 hectare de pădure sunt în momentul de faţă în curs de analiză şi evaluare, în cadrul procesulul de identificare şi introducere în Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine de noi suprafeţe.

Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România, publicat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, este un instrument de evidenţă a pădurilor virgine şi cvasivirgine din ţara noastră şi de asigurare a protecţiei stricte pentru aceste păduri. Pădurile incluse în Catalog sunt supuse unei protecţii stricte, ceea ce înseamnă că nu sunt permise nici un fel de lucrări sau activităţi umane care le pot afecta. Singurele activităţi permise sunt cele de cercetare, educaţie şi de vizitare, dar şi acestea sunt permise doar cu condiţia să nu afecteze naturalitatea pădurilor respective, a informat Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

În judeţul Hunedoara au fost cartografiate până în prezent 190 de hectare de păduri virgine şi peste 4.220 hectare de păduri cvasivirgine, cele mai multe suprafeţe de pădure fiind în Retezat. Pădurile virgine din judeţul Hunedoara se află în zona Valea Buţii şi sunt proprietate privată, potrivit Catalogului publicat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Pădurile cvasivirgine de pe raza judeţului pe teritoriul Retezatului şi sunt proprietate de stat şi privată (SC Rotunda).

În Catalogul pădurilor virgine şi cvasivirgine este înscrisă o suprafaţă totală de 43.823,36 hectare, pe raza a 19 judeţe. Practic, în judeţul Hunedoara se află a zecea parte din acest păduri.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *