ORĂȘTIE. Podul care nu mai leagă comunitatea, ci o desparte

Locul din Orăștie unde, în secolul XXI, wc-ul nu are apă curentă, normalitatea este o utopie, iar în unele locuri mizeria-i la ea acasă, porcii se cresc cu toate că mirosul de fecale rupe nasurile tuturor. Lumea de dincolo de podul de la Plafar din Orăștie.

Am re-trecut podul de la Plafar, podul ce duce spre o altă lume, o lume de dincolo de apă. Viețuitorii din cartierul, pentru că a devenit un adevărat cartier, un loc unde se trăiește după alte reguli, unde ritmul vieții este altul, unde nepăsarea autorităților este la ea acasă. Acel cartier format din locuințe modulare unde au fost înghesuiți toți locatarii din imobilele ce au fost evacuate de Primărie în decursul vremii. Aduși aici și uitați!

Nu sunt la închisoare dar nici viața lor nu este cea mai bună, și nu, nu este tocmai cea mai delicată, dar în spatele locuințelor modulare, mulți dintre acei oamenii nu mai au speranță. Deșii sunt liberi se întâmplă des ca să renunțe la visele lor, să uite că au un scop sau chiar să nu aibă un scop în viață. Și asta nu doar din cauza lor.

O comunitate săracă, înghesuită, care cei mai mulți trăiesc cu mult sub limita decenţei. În doar câţiva paşi întâlneşti zeci de copii, care se joacă. O imagine de secolele trecute pe care politicile sociale proaste au perpetuat-o până în secolului 21. Deșii ai zice că aici s-a născut tristețea, totuși din unele imobile se aude muzica, iar ei o trăiesc autentic şi cu o veselie nedisimulată . Cu toată sărăcia şi prăbuşirea din jur, se bucură curat.

E drept că nici pe ei nu-i prea interesează normalitatea, în unele locuri mizeria-i la ea acasă, porcii se cresc cu toate că mirosul de fecale rupe nasurile tuturor. Odată ce treci podul de la Plafar și asculți cum se simt oamenii, cum înțeleg ei ce li se întâmplă, indiferent care e legea, cine sunt cei care le spun lucrurile astea, înțelegi că așa curge viața.

Știi că dacă scoți capul de aici, deranjezi și toți vor încerca să te îndese înapoi, polițiștii locali trec pe aici doar să dea amenzi, angajatorii nici măcar nu știu de ei că sunt, funcționarii publici trec pe aici din An în Paști cu toate că asistența socială ar trebui s-o facă. Medici care să verifice o stare epidemiologică, ce-i aia?

Da ei trăiesc așa cum pot, cu mirosuri de-ți rup nasu, cu wc-ul comun și fără apă și mai ales cu podul. Acel pod care nu-i mai leagă de comunitate ci îi desparte.

Dan Orghici

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!