Operațiune amplă a ISU. Peste 400 de pompieri participă la cel mai mare exercițiu de stingere a incendiilor forestiere

De la începutul săptămânii, satul Lunca Cernii de Sus din Munţii Poiana Ruscă a devenit tabără pentru peste 400 de pompieri, implicaţi într-un amplu exerciţiu de stingere a incendiilor forestiere.

Aplicaţia are loc în perioada 23-27 septembrie în mai multe zone montane din judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara (Poiana Mărului şi Lunca Cernii). Scenariul ei cuprinde o situaţie de amploare în care sunt depăşite capabilităţile de intervenţie disponibile în judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara. Pentru gestionarea evenimentului, IGSU dispune suplimentarea la faţa locului a resurselor din judeţele învecinate şi constituirea unor puncte de coordonare operaţională în zonele afectate.

„Începând din această dimineaţă, salvatorii şi autorităţile implicate vor avea de gestionat situaţii complexe pentru organizarea intervenţiei aero-terestre în zone dificile, realizarea dispozitivelor de stingere cu mai multe motopompe care să transporte apa în munte, alimentarea rezervoarelor cu ajutorul elicopterelor, precum şi salvarea persoanelor dispărute sau rătăcite în zone greu accesibile”, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

Pe timpul exerciţiului vor fi utilizate autospeciale de stingere de capacitate mărită, ambulanţe SMURD, tabere şi spitale mobile, accesorii de descarcerare, decopertare şi înlăturare a copacilor ori altor obstacole, elicoptere MAI şi MApN, drone, autospeciale şi maşini 4×4, câini de căutare-salvare, precum şi alte echipamente specializate. De asemenea, vor fi realizate tabere de suport logistic pentru asigurarea cazării şi hrănirii forţelor dislocate în zonă şi vor fi simulate acţiuni de evacuare şi primire a localnicilor din zonele posibil afectate de incendii.

În perioada 2017-2018, în România, au avut loc peste 200 de incendii de pădure care au afectat aproape 800 de hectare de zone împădurite, fiind necesare acţiuni complexe şi cu durată mare pentru limitarea extinderii şi stingerii focarelor.

În operaţiuni sunt implicate echipaje terestre şi aeriene ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Apelor şi Pădurilor, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Transporturilor, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Direcţiei Silvice, Salvamont, asociaţiilor specializate (cercetare aerospaţială, 4×4, radioamatori, canine).

FOTO: ISU Hunedoara

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 + unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Mii de puieți de păstrăv eliberați în apele Retezatului         Locurile din Parcul Național Retezat unde camparea este permisă         Cum este căutat tânărul dispărut în apele Lacului Cinciș         Jandarmii montani au fost chemați în ajutorul unor turiști înspăimântați de urs         Tânără din Germania rătăcită pe crestele Retezatului         Autostrada Lugoj – Deva. Cum rezistă „Dealul Liliecilor” la un an de la finalizarea lucrărilor         A doua zi de căutări a tânărului înghițit de apele Lacului Cinciș         Accident rutier la Sântandrei, pe DN 7         Patron din Hunedoara ridicat de Poliție, după ce s-a opus controalelor în complexul său de pe Lacul Cinciș         Copil de un an rănit într-un accident rutier pe DN 7, la intrare în Deva         Accident pe calea ferată: autoturism lovit de tren         Tânăr căutat după ce ar fi dispărut în apele Lacului Cinciș         Taxele de studii pentru învățământul de stat nu vor opri tinerii absolvenți să plece din România         Primarul Marcel Goia, diagnosticat cu noul coronavirus         Mircea Moloț: „Hunedoara trebuie să meargă mai departe!”         A fost găsit trupul fetei de 6 ani, înecată în canalul Streiului         Motociclist lovit de mașină pe DN 7, la Simeria         O CATARAMĂ DIN FIER DESCOPERITĂ LA ARDEU         Fetiță de 9 ani lovită de mașină         Guvernul României a alocat 34,1 milioane lei pentru acoperirea pagubelor produse de inundații în județul Hunedoara.