Operațiune amplă a ISU. Peste 400 de pompieri participă la cel mai mare exercițiu de stingere a incendiilor forestiere

De la începutul săptămânii, satul Lunca Cernii de Sus din Munţii Poiana Ruscă a devenit tabără pentru peste 400 de pompieri, implicaţi într-un amplu exerciţiu de stingere a incendiilor forestiere.

Aplicaţia are loc în perioada 23-27 septembrie în mai multe zone montane din judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara (Poiana Mărului şi Lunca Cernii). Scenariul ei cuprinde o situaţie de amploare în care sunt depăşite capabilităţile de intervenţie disponibile în judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara. Pentru gestionarea evenimentului, IGSU dispune suplimentarea la faţa locului a resurselor din judeţele învecinate şi constituirea unor puncte de coordonare operaţională în zonele afectate.

„Începând din această dimineaţă, salvatorii şi autorităţile implicate vor avea de gestionat situaţii complexe pentru organizarea intervenţiei aero-terestre în zone dificile, realizarea dispozitivelor de stingere cu mai multe motopompe care să transporte apa în munte, alimentarea rezervoarelor cu ajutorul elicopterelor, precum şi salvarea persoanelor dispărute sau rătăcite în zone greu accesibile”, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

Pe timpul exerciţiului vor fi utilizate autospeciale de stingere de capacitate mărită, ambulanţe SMURD, tabere şi spitale mobile, accesorii de descarcerare, decopertare şi înlăturare a copacilor ori altor obstacole, elicoptere MAI şi MApN, drone, autospeciale şi maşini 4×4, câini de căutare-salvare, precum şi alte echipamente specializate. De asemenea, vor fi realizate tabere de suport logistic pentru asigurarea cazării şi hrănirii forţelor dislocate în zonă şi vor fi simulate acţiuni de evacuare şi primire a localnicilor din zonele posibil afectate de incendii.

În perioada 2017-2018, în România, au avut loc peste 200 de incendii de pădure care au afectat aproape 800 de hectare de zone împădurite, fiind necesare acţiuni complexe şi cu durată mare pentru limitarea extinderii şi stingerii focarelor.

În operaţiuni sunt implicate echipaje terestre şi aeriene ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Apelor şi Pădurilor, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Transporturilor, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Direcţiei Silvice, Salvamont, asociaţiilor specializate (cercetare aerospaţială, 4×4, radioamatori, canine).

FOTO: ISU Hunedoara

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
EVENIMENTUL ÎN TURISM. Târgul de Turism al României 2019 – încă un pas spre disoluţie         Povestea unui alergător la 51 de ani. Forrest Gump de Valea Jiului: Fuge 500 kilometri lunar şi mănâncă pită cu slană         Scrisoare deschisă către politicienii din USR – PLUS Hunedoara         Kogaionon, „muntele sfânt al dacilor“. Zece argumente pentru care locul sacru al strămoșilor noștri era Vârful Godeanu         Bărbat plecat la cules de ciuperci, rătăcit în Munții Orăștiei         Foştii anchetatori ai lui Traian Berbeceanu cer scoaterea cărții sale de pe piaţă         Teodora Larisa Petruț şi prospețimea poeziei         Lucian Heiuş le cere demisia. Trei politruci PSD cu funcţii publice ar trebui să plece din posturi         Marius Surgent, deputat ALDE: În turul doi al alegerilor prezidențiale voi vota candidatul dreptei         Cursa infernală a unui autocar pe DN 7. Pasagerii au trecut prin momente de spaimă         Accident grav pe DN 66 Călan – Haţeg, produs de un tânăr băut         Scene înfiorătoare în timpul unui spectacol de circ în Hunedoara         Hunedorean acuzat că a jefuit un cabinet medical din spital         Carmen Hărău : „Este greu dar foarte onorant să lupți acum pe frontul anti-PSD!”         11 ani de la tragedia din Mina Petrila         Accident rutier pe șoseaua Hunedoara – Deva         Tânăr acuzat de înșelăciune         Hoți prinși în urma unei razii         Clădirea Primăriei Hunedoara intră în renovare         CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?