Operațiune amplă a ISU. Peste 400 de pompieri participă la cel mai mare exercițiu de stingere a incendiilor forestiere

De la începutul săptămânii, satul Lunca Cernii de Sus din Munţii Poiana Ruscă a devenit tabără pentru peste 400 de pompieri, implicaţi într-un amplu exerciţiu de stingere a incendiilor forestiere.

Aplicaţia are loc în perioada 23-27 septembrie în mai multe zone montane din judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara (Poiana Mărului şi Lunca Cernii). Scenariul ei cuprinde o situaţie de amploare în care sunt depăşite capabilităţile de intervenţie disponibile în judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara. Pentru gestionarea evenimentului, IGSU dispune suplimentarea la faţa locului a resurselor din judeţele învecinate şi constituirea unor puncte de coordonare operaţională în zonele afectate.

„Începând din această dimineaţă, salvatorii şi autorităţile implicate vor avea de gestionat situaţii complexe pentru organizarea intervenţiei aero-terestre în zone dificile, realizarea dispozitivelor de stingere cu mai multe motopompe care să transporte apa în munte, alimentarea rezervoarelor cu ajutorul elicopterelor, precum şi salvarea persoanelor dispărute sau rătăcite în zone greu accesibile”, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

Pe timpul exerciţiului vor fi utilizate autospeciale de stingere de capacitate mărită, ambulanţe SMURD, tabere şi spitale mobile, accesorii de descarcerare, decopertare şi înlăturare a copacilor ori altor obstacole, elicoptere MAI şi MApN, drone, autospeciale şi maşini 4×4, câini de căutare-salvare, precum şi alte echipamente specializate. De asemenea, vor fi realizate tabere de suport logistic pentru asigurarea cazării şi hrănirii forţelor dislocate în zonă şi vor fi simulate acţiuni de evacuare şi primire a localnicilor din zonele posibil afectate de incendii.

În perioada 2017-2018, în România, au avut loc peste 200 de incendii de pădure care au afectat aproape 800 de hectare de zone împădurite, fiind necesare acţiuni complexe şi cu durată mare pentru limitarea extinderii şi stingerii focarelor.

În operaţiuni sunt implicate echipaje terestre şi aeriene ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Apelor şi Pădurilor, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Transporturilor, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Direcţiei Silvice, Salvamont, asociaţiilor specializate (cercetare aerospaţială, 4×4, radioamatori, canine).

FOTO: ISU Hunedoara

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Pensionar înșelat de falși angajați de la Deratizare         Spaima bulevardelor din Hunedoara: un tânăr beat la volanul unui BMW a făcut praf mașina și și-a băgat prietenii în spital         Carduri europene de sănătate în duplicat pentru hunedoreni, din 7 februarie         APEL LA RAȚIUNE CU DEGETUL PE RANĂ. Poliţia de Patrimoniu dă în clocot         CU TRIMITERE LA VALEA JIULUI. Pactul Ecologic European, o mare provocare pentru România         Accident grav pe DN 76. BMW făcut praf de un autotren         Peste 250.000 de arbori au fost retezați de pe malul Lacului Gura Apelor, în Retezat         Hoț de portofele prins de polițiști         SCANDALUL DE PE RÂUL ALB. Magistraţii joacă bambilici cu dosarul tentativei de omor         UDMR Hunedoara, la 30 de ani de existență         ȚĂRII CÂT MAI MULT CĂRBUNE??? Complexul Energetic Hunedoara, din rău în mai rău         ISTORIE HUNEDOREANĂ. Statuile antice salvate de familia preotului Crăciun înainte de a ajunge pe fundul Cincişului         Incendiu puternic pe calea ferată Simeria – Petroșani         Bărbat întors din Scoția, rătăcit în Ținutul Pădurenilor, după ce căutase Moldova cu GPS-ul         Tragedie în satul Totești. Un bărbat a murit strivit de o conductă de gaz         A murit Costel Alic         Centrul cultural, clădirea IPH și bisericile din Deva – iluminate arhitectural         Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană