Omul de afaceri Emil Bercea, cercetat penal pentru sechestrare şi lovire

699

Victima un salariat de 24 de ani (foto). Omul de afaceri din Petroşani Emil Bercea este cercetat de poliţişti pentru lipsire de libertate în mod ilegal şi loviri sau alte violenţe, după ce a tăbărât cu pumnii pe un angajat de al său, pe care l-a stâlcit în bătaie.

ghitza1Împreună cu Emil Bercea (42 de ani) mai este cercetată încă o persoană, un apropiat de-al omului de afaceri, Petre Dămoc (52 de ani) care, de asemenea, l-ar fi transformat pe tânăr în sac de box. Victima în vârstă de 24 de ani, Gheorghe Pavel, ar fi vrut să părăsească locul de muncă din cauza condiţiilor de lucru, dar şi pentru că era prost plătit. În plus, aceasta ar mai fi făcut o plângere pe numele patronului Emil Bercea, care se află în lucru la Poliţia Municipiului Vulcan, pentru că ar fi fost agresat verbal şi ameninţat. „De 4- 5 luni, de când i s-a spart casa, tot îmi spune că îmi arată el mie, că eu i-am luat banii, că i-am furat materiale de construcţii…I-am spus să mă lase în pace şi în data de 28 august i-am zis încă o dată că nu i-am luat nimic şi că eu plec, să-mi de banii”, povesteşte tânărul. Emil Bereca şi apropiatul lui s-au dus acasă la băiat, în Vulcan, dar acolo nu au găsit-o decât pe mama acestuia. Gheorghe Pavel era în apropierea blocului unde locuieşte, de unde l-au şi luat cei doi. „Eram cam la două blocuri distanţă, cu nişte prieteni. Mi-au spus să urc în maşină să povestim şi imediat au şi plecat. M-au dus la hotelul lui Bereca şi acolo au început să mă lovească, atât domnul Petre, cât şi Emil Bercea. Nici la baie nu m-au lăsat să merg singur, m-a însoţit domnul Petre, care mi-a spus că el e antrenor de box. În timp ce mă loveau, Emil Bercea îmi spunea că el are bani şi că nu o să păţească nimic, că îmi arată el ce înseamnă bagabonţeală. La un moment dat a zis că îmi dă m….e şi mi-a tras capul către şliţul lui”, mai spune victima. Totul a  durat circa două ore, iar norocul tânărului a fost că prietenii lui s-au impacientat şi au alertat poliţia. „M-au sunat pe telefonul mobil, dar Emil Bercea îmi ţinea o sticlă la gât şi îmi spunea că zic că totul e bine, ceea ce am şi făcut. Prietenii mei mi-au spus că, dacă sunt în pericol să zic <<da>> şi aşa ziceam: <<Da, da, sunt bine. Da, beau o bere cu patronul>>”, a mai povestit  Gheorghe Pavel. El crede că a fost luat la ochi de omul de afaceri pentru că a  fost singurul dintre angajaţi care a avut curajul să-şi spună punctul de vedere şi nu a acceptat să fie călcat în picioare.

 

Eliberat de procurori

 

berceaBăiatul susţine că, din postul pe care îl ocupa – conducător auto şi băiat bun la toate – nu avea cum să aibă acces la bani. Gheorghe Pavel a reuşit să scape, profitând de neatenţia celor doi, după ce le-a cerut un pahar cu apă, şi s-a ascuns până când în zonă a apărut un echipaj de poliţie alertat de prietenii lui.  „Poliţia Municipiului Petroşani a fost sesizată telefonic cu privire la faptul că un tânăr în vârstă de 24 de ani, din municipiul Vulcan, a fost sechestrat la locul de muncă, respectiv în incinta unui hotel din municipiul Petroşani, de către angajatorul său.  În urma sesizării, la faţa locului s-a deplasat de urgenţă o echipă de intervenţie din cadrul Biroului de Ordine Publică, care a identificat partea vătămată în faţa hotelului. Cercetările au fost preluate de către poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale”,a  declarat Bogdan Niţu, purtători de cuvânt al IPJ Hunedoara,

Gheorghe Pavel a  fost condus la spital, pentru îngrijiri medicale şi, iniţial, nu a  rămas internat. S-a întors însă la Unitatea Primire Urgenţe a Spitalului Petroşani, după ce i s-a făcut rău acasă, şi este suspect de mai multe fracturi, la nivelul sternului şi mandibulei. Emil Bercea şi prietenul lui este cerectat acum pentru infracţiunile de lipsire de libertate în mod ilegal, loviri şi alte violenţe, fiind reţinut de poliţişti. „În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal şi loviri sau alte violenţe, iar faţă de cei doi inculpaţi s-a luat măsura reţinerii pentru 24 ore, aceştia urmând a fi prezentaţi, la Judecătoria Petroşani cu propunere de arestare preventivă”, a mai spus Niţu. Numai că, procurorul de caz nu a fost de acord cu măsura reţinerii, astfel că Bercea nu a mai ajuns în faţa instanţei. Ambii bărbaţi vor fi cercetaţi doiar sub control judiciar. În aceste condiţii, Gheorghe Pavel spune că se teme pentru siguranţa lui.

Bercea şi faptele de vitejie

Nu este pentru prima dată când omul de afaceri se află în atenţia oamenilor legii. De exemplu, în luna aprilie a anului 2010. Bercea s-a suit la volanul autoturismului, deşi avea o concentraţie de 1,6 la mie alcool în sânge, aspect stabilit după analizarea probelor biologice recoltate, pentru că acesta a refuzat să sufle în etilotest. Omul de afaceri a contestat analizele la IML Timişoara, pe motiv că testarea a avut loc la o oră după incident, iar alcoolemia i-a scăzut la aproximativ 0,80 la mie, adică infracţiunea a devenit doar o contravenţie. De partea omului de afaceri au fost şi greşelile flagrante ale poliţiştilor şi de acest lucru s-a prevalat şi Emil Bercea, prin apărătorul său. Astfel, pe procesul verbal întocmit nu a fost trecută ora consemnării incidentului, absolut necesară în astfel de cazuri. În plus, în motivarea sentinţei de scoatere de sub urmărire penală s-a mai precizat că firma deţinută de Emil Bercea a fost premiată de Primăria Petroşani, diplome depuse la dosar chiar de avocatul omului de afaceri şi pe care anchetatorii le-au luat în calcul. În urma scandalului mediatic izbucnit după aflarea rezoluţiei date de magistraţii, Procurorul General al României a cerut la momentul respectiv redeschiderea dosarului de cercetare constituit pe numele omului de afaceri, iar la recercetarea cauzei, nu s-a mers doar pe probatoriul administrat, ci s-a făcut şi completarea unor acte de cercetare penală. Iar la vremea respectivă se vorbea despre nu mai puţin de 16 dosare penale constituite pe numele lui Bercea, dintre care cel puţin 13 penale. Niciunul, însă, nu i-a adus omului de afaceri vreo pedeapsă privativă de libertate.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.