OMAGIU/ Un monument și un muzeu al salvatorilor minieri, la 10 ani de la tragedia de la Mina Petrila

La Mina Petrila, la fix 10 ani de la tragedia care a îndoliat mineritul, va fi inaugurat joi un muzeu al salvatorilor minieri. De asemenea, pentru această categorie profesională, care luptă cu moartea și cu timpul, cu secundele, va fi dezvelit un monument.

Un monument dedicat lor, salvatorilor, ”îngerilor din iad”, ridicat la iniţiativa Asociaţiei Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă, condusă de George Artur Găman – directorul INSEMEX Petroșani.
”Este un modest omagiu pe care putem să îl aducem. Joi se împlinesc 10 ani de la acea tragedie care a îndoliat Valea Jiului, mineritul, comunitatea salvatorilor. Le vom aduce omagiul nostru”, a declarat George Artur Găman.
De zece ani, 13 mineri şi salvatori fac parte din istoria neagră a mineritului, o scrisă cu sângele ortacilor. Două explozii consecutive produse în subteranul minei Petrila în 15 noiembrie 2008 i-au secerat pe cei care au intrat în ultimul lor şut, dar şi pe salvatorii care s-au dus după ei să îi salveze. Alţi 15 au fost grav răniţi şi o lume întreagă s-a rugat pentru viaţa lor. Pentru colegii lor şi, mai ales, pentru familiile celor dispăruţi atât de brutal dintre noi, timpul nu a alinat rănile. An de an, cu ochii în lacrimi,  familiile și colegii celor ucişi în tragicul accident de muncă retrăiesc, mereu şi mereu, momentele cumplite din acea zi neagră a mineritului. – Amanunte in Informatia Vaii Jiului

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unsprezece + trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Când vom vedea rapoartele anuale de activitate ale aleșilor locali din Orăștie?         Microhidrocentrală plănuită pe barajul lacului de acumulare Poiana Ruscă         Cum ar trebui gândită, denumită și predată educatia sexuală în scoli         Constructori acuzați că au decontat ilegal lucrări finanțate de UE în Lupeni și Băile Herculane         Doi bărbați sunt cercetați pentru braconaj, după ce au fost prinși noaptea la vânătoare         O mocăniță pentru județul Hunedoara         L-ați văzut?         ISTORII HUNEDORENE. Dealul Cetății Deva în administrarea Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara         Oamenii din Sântandrei au ajuns la capătul răbdării, din cauza penelor de curent         ACCIDENT. Mașină lovită de tren la trecerea peste calea ferată, din halta Geoagiu         Accident grav, cu șapte răniți, produs de un șofer teribilist de 23 de ani         Accident produs de un șofer de 82 de ani         Hoț capturat de polițiști         Traseul spre Lacul Zănoaga în atenția Salvamont Hunedoara         Psaltire din 1751 restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane – Deva         Bilanțul pagubelor materiale produse de inundații în județul Hunedoara         Cele două turnuri locuință ale Cetății dacice Costești din Munții Orăștiei vor fi protejate și reabilitate         Accident grav pe șoseaua Hațeg – Petroșani, produs de o tânără de 18 ani. Motociclist în stare gravă la spital         Astăzi începe campania de dezinsecție terestră la Deva!         Gospodării inundate în Silvașul de Sus